RUSIJA ZATVARA KONZULATE ESTONIJE, LETONIJE I LITVANIJE! Odgovor na mere koje su preuzete protiv vlasti u Moskvi
Moskva, Foto: Profimedia

TO JE REŠENO

RUSIJA ZATVARA KONZULATE ESTONIJE, LETONIJE I LITVANIJE! Odgovor na mere koje su preuzete protiv vlasti u Moskvi

Svo osoblje tih predstavništava proglašeno je personama non grata

Objavljeno:

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da zatvara konzularna odeljenja Letonije, Litvanije i Estonije u ruskim gradovima, kao odgovor na mere koje su te države preduzele protiv Rusije, i zbog njihove pomoći Ukrajini.

Svo osoblje tih predstavništava proglašeno je personama non grata.

U saopštenju se navodi da su u Ministrstvo pozvani ambasadori Letonije i Estonije i otpravnik poslova Litvanije, gde im je izrečen "odlučan protest" zbog zatvaranja ruskih generalnih konzulata.

"Na osnovu principa reciprociteta, kao i uzimajući u obzir da vlasti ovih zemalja pružaju vojnu pomoć kijevskom režimu i prikrivaju zločine ukrajinskih nacionalista nad civilnim stanovništvom Donbasa i Ukrajine", saopštena je odluka o povlačenju saglasnosti za rad konzulata Letonije, Estonije i Litvanije, navodi se u saopštenju.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, Litvanija je 4. aprila snizila nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom, proterala ruskog ambasadora i zatvorila konzularno predstavištvo Rusije u Klajpedu.

Istog dana, diplomatske odnose sa Rusijom snizila je i Letonija. Te dve zemlje su narednog dana objavile personama non grata 27 ruskih diplomata, da bi 18. marta sve tri baltičke zemlje proterale još ukupno 10 ruskih diplomata.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu iz SAD i evropskih zemalja proterano je oko 300 ruskih diplomata.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.