AMERIKA JE SANKCIONISALA ĆERKE VLADIMIRA PUTINA: Misteriozne su, ali se ponešto zna o njima
Putin sa porodicom, Foto: Profimedia, AP / Mikhail Klimentyev

putinove ćerke

AMERIKA JE SANKCIONISALA ĆERKE VLADIMIRA PUTINA: Misteriozne su, ali se ponešto zna o njima

SAD kaže da 36-godišnja Voroncova vodi državno finansirane programe za istraživanje genetike koji su primili milijarde dolara od Kremlja i koje lično nadgleda Putin

Objavljeno: 23:39h

SAD su uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i pojedincima, a na toj listi su se našle i ćerke Vladimira Putina, Marija Voroncova i Jekaterina Tihonova.

Njih dve Putin je dobio sa bivšom suprugom Ljudmilom, od koje se razveo 2013. godine.

Ko je Marija Voroncova?

SAD kaže da 36-godišnja Voroncova vodi državno finansirane programe za istraživanje genetike koji su primili milijarde dolara od Kremlja i koje lično nadgleda Putin. Voroncova je naučnica i specijalizovana je za endokrini sistem.

Voroncova je napisala knjigu o zastoju u rastu dece, a navedena je kao istraživač u Endokrinološkom istraživačkom centru u Moskvi, piše BBC. Poslovna je žena, dodaju, a BBC Rusija ju je identifikovao kao suvlasnicu kompanije koja planira da izgradi ogroman medicinski centar.

Voroncova je udata za holandskog preduzetnika Jorita Josta Fasena, koji je nekada radio u ruskom državnom energetskom divu Gazpromu. Ljudi koji su s njom razgovarali nakon napada na Ukrajinu kažu da ona podržava svog oca, navodi BBC.

Ko je Jekaterina Tihonova?

Njenu sestru, 35-godišnju Jekaterinu Tihonovu, Bela kuća opisala je kao tehnološku direktorku čiji rad podržavaju ruska vlada i odbrambena industrija Rusije. Tihonova je i plesačica rock 'n' rolla koja je učestvovala na međunarodnim takmičenjima, kažu Amerikanci. Ona i njen partner zauzeli su peto mesto na međunarodnom takmičenju 2013. godine.

Iste godine udala se za Kirila Šamalova, sina dugogodišnjeg Putinovog prijatelja. Njihovo venčanje održano je u ekskluzivnom skijalištu u blizini Sankt Peterburga. Tamošnji radnici rekli su da je par stigao na saonicama koje su vukla tri bela konja.

Šamalova je SAD sankcionsao 2018. zbog njegove uloge u ruskom energetskom sektoru. Američko ministarstvo finansija saopštilo je da se "njegovo bogatstvo drastično povećalo nakon braka". Par se od tada razišao.

1 / 3 Foto: Youtube printscreen

Nakon napada na Ukrajinu dvoje ruskih aktivista uhapšena su jer su zauzeli luksuznu vilu u Biaricu za koju se tvrdi da je u vlasništvu Šamalova. Tihonova se nakratko pojavila u ruskim državnim medijima 2018. kako bi govorila o neurotehnologiji te na poslovnom forumu 2021. godine. Nijednom nije pomenuta njena veza s Putinom.

Putin je, kada je njegova porodica u pitanju, vrlo oprezan.

- Nikada ni sa kim ne razgovaram o svojoj porodici - ranije je izjavio ruski predsednik.

Zašto su Putinove ćerke sankcionisane?

Na pitanje zašto su Putinove ćerke sankcionisane, visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da SAD misli da bi one mogle da imaju kontrolu nad delom njegove imovine, piše BBC.

1 / 7 Foto: Profimedia

- Imamo razloga da verujemo da Putin i mnogi njegovi prijatelji i oligarsi skrivaju svoje bogatstvo, imovinu, sa članovima porodice koji svoju imovinu i svoje bogatstvo stavljaju u američki finansijski sistem, kao i mnoge druge delove sveta - rekao je zvaničnik.

Bonus video:

36:29

USIJANJE 06.04.2022.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.