TENZIJE ZBOG NOVIH EU SANKCIJA RUSIJI: Problem je u Nemačkoj?
Ilustracija, Foto: Profimedia, AP

tenzije

TENZIJE ZBOG NOVIH EU SANKCIJA RUSIJI: Problem je u Nemačkoj?

Svih 27 članica EU mora da pristane na nove sankcije Rusiji pre nego što stupe na snagu, a zabrana uvoza ruskog uglja imala bi veliki uticaj na članice koje su među onima koji više zavise od ruskih energenata

Objavljeno:

SAD i Velika Britanija najavile su danas nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali EU još nije.

Naime, lideri EU su ceo dan raspravljali o tome da li da zabrani uvoz uglja iz Rusije. Žozep Borel, šef evropske diplomatije, ranije je priznao da milijarda evra koje je Evropa poslala Ukrajini u vojnoj opremi i drugoj pomoći od početka invazije nije ništa u poređenju sa milijardom evra koje Evropa svakodnevno troši na ruske energente.

Problem je u Nemačkoj Svih 27 članica EU mora da pristane na nove sankcije Rusiji pre nego što stupe na snagu, a zabrana uvoza ruskog uglja imala bi veliki uticaj na članice koje su među onima koji više zavise od ruskih energenata, kao što je Nemačka.

Berlin, koji je blokirao ranije pokušaje da se zabrani uvoz ruskog uglja, želi da pojasni da li će se zabrana odnositi na postojeće sporazume ili samo na one planirane u budućnosti, preneo je Rojters. Ako se zabrana odnosi samo na buduće sporazume, Rusija bi mogla dugo da izvozi ugalj u EU.

1 / 5 Foto: Profimedia

Razgovori evropskih lidera o novim sankcijama Rusiji biće nastavljeni sutra.

Bonus video:

17:55

VEČERNJI DNEVNIK 06.04.2022.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.