BESNE PROTESTI U PERUU ZBOG POSKUPLJENJA GORIVA: Incidenti se ređaju, ima i STRADALIH
Protesti, Foto: Profimedia

nemiri

BESNE PROTESTI U PERUU ZBOG POSKUPLJENJA GORIVA: Incidenti se ređaju, ima i STRADALIH

Vlasti se bore da deblokiraju ključne autoputeve koji su neophodni za snabdevanje hranom u najvećim gradovima Perua

Objavljeno:

Peruanske vlasti saopštile su danas da je peta osoba stradala u nedavnim antivladinim protestima izazvanim poskupljenjem goriva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Perua saopštilo je da je 25-godišnji muškarac preminuo i da se vodi istraga. Sindikat koji predstavlja poljoprivredne radnike u gradu Ika na jugu Perua rekao je da je muškarac poginuo u sukobima sa policijom, prenosi Reuters.

Protesti su izazvani poskupljenjem goriva i đubriva. Nemiri su eskalirali poslednjih dana, uznemirujući vladu predsednika Pedra Kastilja.

Vlasti se bore da deblokiraju ključne autoputeve koji su neophodni za snabdevanje hranom u najvećim gradovima Perua. Kastiljo takođe odbija pozive za ostavku iz opozicije i nekih uticajnih lokalnih novina.

Kastiljo, koji je nedavno preživeo drugi pokušaj opoziva za manje od godinu dana na funkciji, u utorak je ukinuo obavezni policijski čas u Limi, glavnom gradu, koji je pokušao da uguši proteste nakon što su hiljade prkosile naredbi i izašle na ulice.

Ti protesti su noću prerasli u nasilne, a prijavljena je pljačka u nekoliko vladinih zgrada.

1 / 8 Foto: Profimedia

Demonstranti u blizini grada Ica, na jugu zemlje, zapalili su u ponedeljak kućice na naplatnim rampama i sukobili se sa policijom, a protesti su se protezali od peruanskih planinskih oblasti do obale, preneo je ranije Rojters.

Demonstracije su izbile prošle nedelje nakon što su farmeri i kamiondžije blokirali neke od glavnih autoputeva u zemlji koji vode do glavnog grada Lime, što je dovelo još jačeg porasta cena u peruanskoj prestonici.

Bonus video:

09:15

ANALITIČARI NE VERUJU da je moguća opoziciona gradska vlada, Ujedinjeni najavili VIŠE glasova od vlasti, a imaju DUPLO MANJE

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.