SRAMNO IZVREĐAO ĐOKOVIĆE: "Svinje! Treba ga IZBACITI sa finala, nećemo ga žaliti!"
Srđan i Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT, Antonio Ahel, Starsport©

burtalan napad

SRAMNO IZVREĐAO ĐOKOVIĆE: "Svinje! Treba ga IZBACITI sa finala, nećemo ga žaliti!"

Možda mi ne možemo lako da razlikujemo rusku od srpske zastave, ali on može. U svakom slučaju, ‘Z’ na majici to otkriva - piše Australijanac

Objavljeno: 12:04h

Bura oko Srđana Đokovića se ne stišava u australijskim medijima.

Poznati "The Age" iz Melburna je prošle godine vrlo pomno izveštavao o situaciji sa pritvorom pa deportacijom Novaka Đokovića a njihovi kolumnista Greg Baum sada je napisao tekst, u kom je i te kako kritikovali poteze oca srpskog tenisera.

Podsetimo, Srđan je nakon meča Novaka protiv Andreja Rubljova, izašao ispred Rod Lejver arene, gde se slikao sa navijačima koji su nosili ruske zastave sa likom Vladimira Putina i simbolom "Z".

Srđan Đoković, Rusija, Australijan Open
foto: Twitter/benrotenberg/printscreen

Zbog pritisaka i potencijalnih neprijatnosti, Srđan Đoković je potom odlučio da meč Novaka i Tomija Pola gleda od kuće.

I Novak se oglasio na ovu temu, kao i organizator turnira, ali Baum smatra da sve to nije dovoljno.

- Ima najmanje 11 ljudi koji nikada neće znati da se Srđan Đoković identifikovao sa ruskim simpatizerima koji su mahali zastavama na Australijan openu. Njih 11, nevinih civila poginuli su u poslednjem ruskom bombardovanju Kijeva. Hiljade drugih u Kijevu neće brinuti o tome šta pola sveta priča ili radi. Zbijeni sun a železničkim stanicama, pitaju se šta da rade za hranu, vodu, grejanje. Tamo je bilo -3 stepena prošle noći. Srđan Đoković je najmanji problem za oko 40 miliona ljudi. Oni su svakodnevno pod opsadom - piše Greg Baum u svojoj kolumni.

Novak Đoković
foto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Onda ide još dalje u osudi Srđana Đokovića.

- To je kontekst u kom se postupak Đokovića seniora mora gledati. Ruski neuspešni, ali krvavi napadi na Ukrajinu traju toliko dugo da se Zapad sve više zamara. Ukrajinci mole da sve ne zaboravi Lako je uhvatiti semantiku i simboliku i videti da je Ukrajina postala pakao na zemlji, zbog zemlje kojo je Đoković, nesvesno, ustupio težinu svetski poznatog imena. Đoković kaže da nije mislio ništa loše i da je samo slavio sa navijačima posle pobede svog sina. Svinje! Možda mi ne možemo lako da razlikujemo rusku od srpske zastave, ali on može. U svakom slučaju, ‘Z’ na majici to otkriva.

- On je rekao da je prošao rat. Dobro. Rekao je da neće prisustvovati sinoćnjem polufinalu. Takođe dobro. Ispostavilo se da bi to ionako bila ludost. Ali nije dovoljno. On bi trebalo da se ‘banuje’ (da sebi zabrani pristup, prim. aut) i sa finala, a ako neće, to bi trebalo da učini Teniski savez Australije. Profesionalni tenis ima sat za servis, kako bi smanjio gubljenje vremena. Taj sat TS Australije kalibriran je godinama. Nakon potresa celog dana, TS Australije je izdao saopštenje u kom kaže… ono što je već rečeno. Nastaviće sa uklanjanjem zastava i simbola, štitiće navijače, pričaće sa igračima, zalagaće se za mir u svetu. I nastaviće da ne preduzima ništa prema ocu tenisera najvećeg imena koji je ostao na turniru, devetostrukog šampiona, najznačajniju figure u istoriji Melburn parka. Izvucite zaključak. Povezujući se sa demostrantima sa zastavom, Đoković senior ne samo da je prećutno prekršio ista pravila, već je podržao i stravično gaženje ljudskih prava. Ipak, on se i dalje ne suočava sa sankcijama.

Mnogo toga je gospodin Baum primetio u svom tekstu, a mi moramo da primetimo jedno - zanimljivo je kako su na Zapadu, ali i "Down Under", svi složni u osudi vojne agresije, ali i selektivni kada su u pitanju ratovi jer onaj u Ukrajini nije jedini koji se vodi, čak ni u ovom trenutku...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.