JESTE LI IM OPROSTILI? Top 10 sportista kojima je dres Srbije bio SVETINJA, ali su ga lako zamenili za tuđi!
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022, Starsport©, Profimedia

trend koji traje

JESTE LI IM OPROSTILI? Top 10 sportista kojima je dres Srbije bio SVETINJA, ali su ga lako zamenili za tuđi!

Kako bi izgledala vaša lista? Pišite u komentarima

Objavljeno:

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, pred završne duele u grupi B4 Lige nacija, na konferenciji za medije je najavio da bi na sledeći spisak mogao da uvrsti i Lazara Samardžića, igrača sprskog porekla, iz Bosne, ali koji je rođen u Berlinu i igrao za sve mlađe selekcije "Elfa".

Uzgred je Piksi samo blago konstatovao da su u prošlosti pravljeni propusti u sličnim situacijama, sa igračima našeg porekla, a znamo i sami da ih je bilo dosta kojima je FSS kasno slao poziv ili ga nije uopšte bilo, a igrači su bili voljni da igraju u dresu Srbije.

Nadamo se da se konačno promenila ova politika, ali istvoremeno je Savez dobio jednu lošu vest jer je Andrija Radulović, član U17 i U20 selekcija Srbije, odlučio da pređe u mladu reprezentaciju Crne Gore.

Andrija Radulović, FK Crvena zvezda
foto: Starsport©

Iako je u pitanju rođeni Kotoranin, 19-godišnji fudbaler Crvene zvezde je dodatno ražestio domaću javnost objašnjenjem da nikada nije ni planirao da zaigrao za "Orliće" a kamoli "Orlove" i da je prihvatio da bude član mlađih selekcija samo da ne bi pravio "prazan hod".

Podsećamo se sada deset drugih sportista koji su u nekom delu svoje karijere igrali za Srbiju, a onda odlučili da pređu pod zastavu druge države.

1. Lijanko (Evanželista Silveira Neveš Vojnović)

Ovaj Brazilac (25) je svojevremeno baš "zagrizao" da nastupi za reprezentaciju Srbije. Sa obzirom na to da ima srpske korene, preko dede koji je u Brazil stigao sa sedam godina tokom Drugog svetskog rata, to mu je bilo i omogućeno, pa je 2016. odigrao jedan omladinski turnir u Kragujevcu i četiri meča u kvalifikacijama za EP 2019.

Ipak, kada je dobio poziv iz druge domovine, one u kojoj je odrastao, odlučio je da više ne bude Srbin, pa se vratio Brazilu i za njihovu mladu reprezentaciju je igrao do 2020. Igrao je u Sao Paolu, Torinu i Bolonji a sada je rezervni štoper u Sautemptonu i ima 18 nastupa u jakoj Premijer ligi.

Lijanko, Lijanko Vojnović
foto: EPA/Peter Powell

2. Mirko Ivanić

Jedan od najboljih fudbalera Crvene zvezde poslednjih nekoliko godina odigrao je jednu utakmicu za "Orliće" marta 2015. Nije ofanzivni vezista iz Bačkog Jarka dobio priliku na EP koje je usledilo, a onda je 2017. prihvatio poziv crnogorskog saveza i postao "Soko".

Na 15 utakmica je dao jedan gol, a juna 2019. je odbio da igra protiv tzv. Kosova, zajedno sa vršnjakom i saigračem iz Zvezde Filipom Stojkovićem i selektorom Ljubišom Tumbakovićem koji je zbog toga otpušten.

Mirko Ivanić, Filip Stojković
foto: AP/Profimedia

3. Filip Stojković

Pomenuti Stojković je prošao i U17 i U19 i U21 selekcije Srbije, a igrao je u ovom dresu na EP 2012. Međutim, "Žule" koji je rođen u Ćurpiji, 2017. je prihvatio poziv Tumbakovića i prešao u tim Crne Gore, za koji nije igrao posle kontroverznog meča sa tzv. Kosovom.

4. Vladimir Volkov

Rođen je u Nišu, branio je boje Partizana, Mehelena, Grafičara, OFK Beograda, Šerifa, a dok je bio u crno-belom dresu iz Humske, dobio je i poziv u nacionalni tim Srbije.

Prihvatio ga je, igrao na jednoj utakmici, ali je znao da nikada neće dobiti pravu priliku na levom beku pored Kolarova i Obradovića. Zato je odlučio da podnese molbu FIFA-i i da promeni državljanstvo u crnogorsko, kao i njegovi prethodnici na listi. Za "Sokolove" je odigrao 16 utakmica od 2012. do 2015.

Vladimir Volkov
foto: Saša Pavlić Koky

5. Arton Zekaj

Napadač albanskog porekla je ponikao u Subotici i Spartaku, pa bio veliki talenat u omladinskoj školi Partizana. Tako je i ceo svoj omladinski staž proveo igrajući za Srbiju.

Međutim, 2017. godine je posetio Prištinu sa svojim ocem i dogovoriose sa Savezom tzv. Kosova da pređe u njihovu mladu selekciju. Za seniorku nikad nije ni zaigrao jer je ubrzo propao njegov veliki talenat pa i danas tavori u drugom timu Lila i čini se da nema ništa od obećavajuće karijere.

Arton Zekaj
foto: Starsport©

6. Jelena Dokić

Nekada četvrta teniserka sveta i polufinalistkinja Vimbldona rođena je u Osijeku 1983. godine, a tokom rata morala je da pobegne u Australiju. Počela je tenisku karijeru upravo u zemlji kengura, za koju je prvo i nastupala u Fed kup konkurenciji, da bi onda prešla u redove Jugoslavije, odnosno SCG (2001-2005), za koju je odigrala dva meča.

Posle brojnih problema sa pritiskom javnosti ali i ocem i trenerom Damirom Dokićem, vratila se u Australiju, ali povratka u teniski vrh nije bilo.

Jelena Dokić
foto: Profimedia

7. Slobodan Soro

Fantastični vaterpolo golman koji je za našu reprezentaciju nastupao čak 170 puta, i osvojio je sve što se osvojiti može osim Olimpijskih igara, a najbolju priliku za to je propustio na zanimljiv način.

Soro je 2015. počeo da brani za Brazil. I kuriozitet je da je bio najbolji igrač utakmice u kojoj je njegov tadašnji tim napravio čudo i pobedio Srbiju 6:5 na startu OI u Rio de Žaneiru 2016. Odbranama je izluđivao nekadašnje saigrače i čitavu Srbiju, ali posle toga "Delfini" su postepeno podigli formu i osvojili zlato.

- Eto i po tome sa pamti moja karijera ali i sada ponavljam, ta utakmica, taj poraz mojih drugara je bio alarm, znak da se skupe, da odigraju kako treba i osvoje ono što im pripada. Bio sam srećan kao da sam ja osvojio - istakao je Soro koji je proglašen za najboljeg golmana turnira.

Slobodan Soro
foto: VK Novi Beograd

8. Arpad Šterbik

Opet je reč o bivšem vrhunskom golmanu. Od 1999. do 2006. je sakupio 120 nastupa za Jugoslaviju, odnosno Srbiju i Crnu Goru i osvojio dve bronze na SP, ali je 2008. sjajni čuvar mreže rođen u Senti i poreklom Mađar, prešao da igra za selekciju Španije, gde je niz godina igrao u njihovim klubovima. Sa "Crvenom furijom" je postao i svetski i evropski prvak i penzionisao se tek 2020. sa 41 godinom.

Arpad Šterbik
foto: EPA/ Georgi Licovski

9. Danijel Šarić

Ponovo je u pitanju rukometni golman. Danijel Šarić jeste branio boje našeg nacionalnog tima i to 50 puta, a onda je sedam puta branio za Bosnu i Hercegovinu 2010-11.

Izjavio je da je to bila greška i da je završio sa reprezentativnom karijerom, ali je 2015. postao član bogatog Katara, kao deo projekta pravljenog za Svetsko prvenstvo u rukometu u ovoj državi. Ima 45 godina, ali i dalje brani.

Danijel Šarić
foto: EPA-EFE/NOUFAL IBRAHIM

10. Nenad Puljezević

Da završimo sa golmanima. Bivši rukometni reprezentativac Jugoslavije, golman Zvezde i Partizana, Nenad Puljezević, iskoristio je mogućnost da dobije mađarski pasoš, pa je u smiraj svoje karijere čuvao mrežu te zemlje i tako nastavio trend koji su pre njega započeli Arpad Šterbik i Danijel Šarić.

Jedinu medalju osvojio je ipak sa Jugoslavijom, bronzu na SP 2001.

Nenad Puljezević
foto: EPA/Marit Hommedal

Možemo još pomenuti vaterpolistu Borisa Vapenskog, tenisera Marka Topa, fudbalera Stanišu Mandića, rukometašice Anu Đokić, Bojanu Popović i Katarinu Bulatović, košarkaša Milka Bjelicu, kajakašicu Natašu Janić, ali i one koji nikad nisu zaigrali pod grbom Srbije, ali se spekulisalo da bi to mogli da učine - poput Miloša Kerkeza, Marka Marina, Nemanje Nikolića, Rišaira Živkovića, Radeta Krunića, Adama Marušića...

Kako bi izgledala vaša lista? Pišite u komentarima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.