PIKSI NAŠAO NOVOG ADUTA, UKRAO GA NEMCIMA: Nije bilo dileme, IGRAĆE ZA SRBIJU! Gledao sam ga u Milanu!
Dragan Stojković Piksi, Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

SELEKTOR PRED DUELE LIGE NACIJA

PIKSI NAŠAO NOVOG ADUTA, UKRAO GA NEMCIMA: Nije bilo dileme, IGRAĆE ZA SRBIJU! Gledao sam ga u Milanu!

Selektor Dragan Stojković Piksi se obratio medijima pred završne duele grupne faze Lige nacija

Objavljeno: 13:18h

Fudbalska reprezentacija Srbije u subotu počinje novi "prozor" u okviru Lige nacija kad dočekuje Švedsku na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu (20.45).

Selektor Dragan Stojković Piksi se ovim povodom danas obratio medijima, a "Orlovi" započeli pripreme za ovaj, ali i meč sa Norveškom u Oslu 27. septembra koji može biti presudan u borbi za prvo mesto u grupi B4.

- Ovaj spisak je sastavljen za predstojeće dve utakmice, ne bih da govorim o Svetskom prvenstvu. Prioritet su obaveze u Ligi nacija. Na spisku je 27 igrača i kompletan fokus je usresređen na Švedsu i Norvešku - rekao je Stojković.

Govorio je i o povredi Nikole Milenkovića, ali i debitantima.

- Nekih igrača nema zbog povreda, Rajković je suspendovan... Milenković je u fazi oporavka, logično je da ne bude na spisku, a verujem da će se vratiti. On je važan igrač. Trebalo je da bude trojica debitanata, za sada ih je dvojica. To su igrači koji poseduju potencijal i talenat. Babić je na poziciji na kojoj igra kapiten svog tima i on je bio član generacije sa Novog Zelanda, moja želja je da ga vidim uživo. Konstantne igre u Primeri zaslužuju svaku pažnju. Što se Mitrovića tiče, takođe predstavlja budućnost srpskog fudbala definitivno. Još uvek je mlad, ali njegove karakteristike mi deluju odlično. Znate i sami da postoji mogućnost da bira između dve zemlje, moja procena je da on treba da igra za Srbiju.

Dragan Stojković Piksi
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Osvrnuo se i na Lazara Samardžića, fudbalera Udinezea koji je odrastao u Nemačkoj i igrao za mlade reprezentacije Nemačke.

- Što se tiče Samardžića iz Udinezea. Bio sam u Milanu da ga gledam, imali smo telefonski razgovor početkom septembra. Objasnio sam mu koje su namere i želje, a koliko sam primetio u razgovoru nije bio deleme da li će igrati za Nemačku ili Srbiju, a odgovor je Srbija. Plan je da u sledećem ciklusu bude na spisku i da debituje za Srbiju.

Lazar Samardžić
foto: RB Leipzig

- Lazar poseduje potencijal. On poseduje te kvalitete, ima izvanrednu levu nogu i pregled igre. Primetio sam, ne samo u ovoj poslednjoj utakmici, već i duži period, da zaslužuje pažnju. On voli da ima posed lopte, ofanzivan je igrač. On je tek na početku karijere. Poseduje talenat. Nema tu neke velike filozofije i ne treba praviti neke naslove i šta ja znam. Važno je da su opredeljeni da igraju za Srbiju i treba misliti na budućnost. Pokazivalo se da smo u prošlosti ostajali bez nekih igrača. Verovatno smo bili nemarni, da ne pominjem imena. Ali to je sve život. Ne želim da pravim neke greške u startu, a da imamo sve na dlanu. Na meni je da uputim poziv, da u nekoj proceni pokažem da nam je stalo. A na njima je da odluče.

Dragan Stojković Piksi
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

O povređenima:

- Ne brinem se previše, jer shvatam fudbal kao život. Ono na šta možete da računate, to je to. Nema vremena za plakanje, traženje odgovora u nekoj sudbini. Jednostavno je tako. U ovom trenutku nemamo Nastasića i Milenkovića, Spajić je povređen, ali ima drugih rešenja. Bilo bi pogubno da po tom pitanju ne radim ništa. Pratimo situacije i igre, ponašanje igrača, pa i kako igraju. Ovo je dobra šansa, jer smo na kraju jednog ciklusa Lige nacija, da se pruži šansa i nekim igračima koji su trenutno tu.

- Fokus je na Švedskoj gde je imperativ pobeda. Neće biti lako da dođemo do nje. Oni su vrlo dobra ekipa, oni traže revanš za pobedu našu u Stokholmu. Ali na nama je da kroz dobru igru stignemo do pobede. Kada bude ta utakmica prošla, onda ćemo razmišljati o Norveškoj. Srbiji nikad ništa nije bilo lako, nije bilo na dlanu pa da uživamo. Uvek smo morali da se mučimo da dođemo do nečega, tako će biti i ovaj put. Idemo jednu po jednu, ali Švedska je prioritet svih prioriteta. I nikakva tragedija nije, da je neko moranje, da će biti tragedija ako ne budemo prvi. Taman posla. Učinićemo sve da dođemo do cilja i verujem da možemo.

O atmosferi u ekipi i odnosu sa igračima:

- Vidim da im je bilo drago me vide. Moji odlasci su više bili podređeni tome da im dam na značaju i da iskoristimo vreme da popričamo o nekim obavezama koje predstoje. Nisam ništa preterano bio iznenađen na njihove igre i to što sam video na terenu, to vidim i preko televizije. Jednostavno, taj odnos mene kao selektora i njih kao igrača je malo i prisniji, s obzirom na to da sam odlučio da malo proputujem i da prodiskutujemo na licu mesta. Raduje me da deluju svi zrelo, motivisano, ono kako sam i očekivao da bude. Naravno da se razgovaralo o fudbalu, Ligi nacija, i onome što predstoji u novembru.

Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: Printscreen/FSS

Prati li igre rivala u grupi SP:

- Šta ima da ih pratim? (smeh) Naravno da pratimo, kako igre naših igrača, i potencijalnih reprezentativaca... Imate Erakovića koji je 1052 minuta odigrao u poslednjih mesec dana, i sve te statističke podatke. Prati se bukvalno sve, naravno da se prate i igre Brazila. Zanima vas uvek kako igraju timski i Brazil i Kamerun i Švajcarska. To je nešto o čemu razmišljamo, kao i oni o nama.

Žao mu je što neće imati uobičajenu podršku protiv Švedske:

- Očigledno da ne može na ovim prostorima bez problema. Stalno nešto se desi što te onako razočara, ali dobro. Moramo da prihvatimo tu kaznu da neće biti publike, tj. da će biti sa klincima do 14 godina. Ali to ne menja ništa. Šteta je što je to poslednja utakmica u Srbiji pred odlazak u Katar i što neće moći publika da dođe. Ali znamo naše obaveze i pripremamo se za ove poslednje dve utakmice.

Vrlo je zadovoljan konkurencijom na poziciji golmana, ali ne žuri sa imenovanjem broja 1 za Mundijal u Kataru.

Marko Dmitrović, Predrag Rajković, Marko Ilić
foto: Starsport©

- Ako smo došli do toga da imamo problem s golmanima, onda smo genijalci. Ideja da svi igrači igraju u junskim mečevima, uključivala je i golmane. Dobili su šansu. Da vam kažem, Srbija kao tim nema problem ko će biti "jedinica". Da li Vanja, Rajković ili Dmitrović, mislim da smo na toj poziciji delujemo dosta dobro i imamo puno samopuzdanje u naše golmane. Ima vremena da odredimo i onaj ko bude, to će biti najbolje rešenje.

O pripremama za Katar.

- Uslovi za sve ekipe će biti isti. Već smo posle žreba u Dohi imali ideju do koje smo došli, a to je da jednu utakmicu odigramo u blizini Dohe i pored dosta ponuda koje smo imali, izabrali smo Bahrein, 18. novembar. To je program koji zadovoljava ono sa čime možemo da raspolažemo i kako da se ponašamo. Nećemo imati nijedan trening ovde. Vidim da i druge ekipe isto tako gledaju, da imaju sparing partnere blizu Katara. Mi smo te probleme rešili pre nekoliko meseci i sve ide po planu. Opet kažem, vreme tih priprema će biti isto za sve. Nekada je to bilo daleko drugačije, danas je sve promenjeno jer se i prvenstvo igra u ovom periodu. Igrači će samo nastaviti sa treningom. Ne obraćam previše pažnju za to.

Dragan Stojković Piksi
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Slavni Gabrijel Batistuta je u nedavnoj poseti Beogradu rekao da je Piksi bio igrač u rangu Pelea i Maradone.

- Mora da ste ga napili (smeh). Ako je to rekao preko dana... Ništa. On je jedan od igrača o kom ne treba previše pričati, golgeter koji je plenio u to doba i samo njegovo ime govori puno toga. Ako je to rekao i kako je rekao, meni ostaje samo da mu se zahvalim, mada moja igračka karijera je prestala tamo 2001. godine. Tako da se više i ne sećam kako sam igrao. Lepo je čuti, u svakom slučaju. Uvek je lepo čuti kad vas hvale, kad vas kritikuju, onda baš i nije prijatno. Šalim se, zaista snažne reči i ako mislim da ja nisam bio u tom rangu. Oni su bili nešto vanserijski, ali prihvatam te reči.

Time je Stojković završio obraćanje javnosti i novinarima.

Spisak za duele sa Švedskom i Norveškom:

GOLMANI: Vanja Milinković-Savić (Torino), Marko Dmitrović (Sevilja), Marko Ilić (Kortrajk)

ODBRANA: Miloš Veljković (Verder), Strahinja Pavlović (Salcburg), Strahinja Eraković (Crvena zvezda), Stefan Mitrović (Hetafe), Erhan Mašović (Bohum), Srđan Babić (Almerija), Filip Mladenović (Legija), Aleksa Terzić (Fiorentina)

VEZNI RED: Nemanja Gudelj (Sevilja), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Saša Lukić (Torino), Filip Kostić (Juventus), Uroš Račić (Braga), Nemanja Maksimović (Hetafe), Ivan Ilić (Verona), Andrija Živković (PAOK), Darko Lazović (Verona)

NAPAD: Aleksandar Mitrović (Fulam), Stefan Mitrović (Crvena zvezda), Filip Đuričić (Sampdorija), Nemanja Radonjić (Torino), Luka Jović (Fiorentina), Dušan Vlahović (Juventus), Dušan Tadić (Ajaks).

Standings provided by SofaScore

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.