JAVIO SE ČANAK IZ UKRAJINE! Slikao se sa ova 3 ČOVEKA, a ima i poruku za sve NAS! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojić, Printscreen

oglasio se

JAVIO SE ČANAK IZ UKRAJINE! Slikao se sa ova 3 ČOVEKA, a ima i poruku za sve NAS! (FOTO)

Čanak će se, kako je najavljeno, uskoro obratiti medijima sa prvim informacijama iz Ukrajine

Objavljeno: 15:09h

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na svom Tviter nalogu jutros je podelio fotografiju iz Kijeva i tako obavestio pratioce, ali i naciju da je stigao u Ukrajinu.

Sada se oglasio novom objavom na društvenoj mreži, tačnije podelio je fotografiju advokata Čedomira Stojkovića na kojoj je u društvu gradonačelnika Buče.

"Gradonačelnik Buče (mayor), grada u kom je ruska vojska počinila zločine, me je informisao o patnjama stanovništva, stanju u gradu, i oporavku. Teško je bilo ne zaplakati", navodi se u objavi koju je Čanak podelio.

Inače ukrajinski grad Buča došao je u fokus svetske javnosti kada se, navodno, dogodio masakr u ovom gradu.

Zelenski je ranije posetio Buču i pregledao put na kome je ruska kolona upala u zasedu i razgovarao sa lokalnim stanovništvom. On je ponovio da je Rusija izvršila ratne zločine i genocid u Ukrajini.

Na pitanje Bi-Bi-Sija da li je još moguće razgovarati o miru sa Rusijom, on je tada rekao: „Da, jer Ukrajina mora da ima mir. U Evropi smo u 21. veku. Nastavićemo napore diplomatski i vojno“.

1 / 6 Foto: Google maps, Printscreen, EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Podsetimo, Čanak je juče zajedno sa bliskim saradnicima prešao ukrajinsku granicu, a namera mu je da se iz prve ruke uveri kakva je stvarno situacija u toj zemlji u kojoj više od tri meseca bukti rat.

Čanak će se, kako je najavljeno, uskoro obratiti medijima sa prvim informacijama iz Ukrajine.

Prva destinacija, kako navode u LSV, biće Kijev, a plan mu je da poseti i ratom zahvaćena područja, da razgovara sa ljudima i lično se uveri šta se tamo događa, a ne da se sa stvarnim stanjem upoznaje iz medija.

1 / 5 Foto: Beta/Dragan Gojić, Printscreen

Još ranije je Nenad Čanak izjavio da Srbija mora „snažno podržati“ nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, posle odluke Moskve da prizna nezavisnost dve samoproglašene republike na istoku te zemlje.

Čanak je u pisanoj izjavi ocenio da slanje ruskih trupa na teritoriju Ukrajine znači „otvorenu objavu rata i izaziva niz tragedija za koje će odgovornost na kraju morati da snosi rusko rukovodstvo“.

„Ovim činom agresije, u punom svetlu je pokazano i sve licemerje ruskog rukovodstva, koje godinama, navodno, brani teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova, a sada brutalno narušava teritorijalni integritet susednih država Ukrajine i Gruzije čineći upravo ono siledžijstvo za koje već godinama optužuje druge“, naveo je Čanak a prenela LSV.

Dodao je da je postupanje „totalitarnog vođe“ Rusije Vladimira Putina „nedopustivo i protivno međunarodnom pravu“.

On je i na zgradi Lige Socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu istakao ukrajinsku zastavu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.