SVAKA 4. UBIJENA ŽENA SE PRETHODNO OBRAĆALA NADLEŽNIMA ZA POMOĆ! Espreso na Trgu povodom DANA BORBE protiv FEMICIDA
Ilustracija, Foto: Espreso, Profimedia

6. DECEMBAR - DAN KADA SU UBIJENE ŽENE, samo ZATO ŠTO SU ŽENE

SVAKA 4. UBIJENA ŽENA SE PRETHODNO OBRAĆALA NADLEŽNIMA ZA POMOĆ! Espreso na Trgu povodom DANA BORBE protiv FEMICIDA

Nasilje prema ženama je i dalje gorući problem našeg društva, a pandemija korona virusa najviše je pogodila najosetljivije grupe stanovništva!

Objavljeno:

Od početka godine partneri ili članovi porodice ubili su najmanje 16 žena, a zabeleženo je još 16 pokušaja femicida.

Autonomnom ženskom centru se na početku vanrednog stanja javio trostruko veći broj žena. O posledicama ćemo tek čitati budući da borba sa epidemijom još uvek traje.

"U ovoj godini svaka četvrta ubijena žena prethodno se obraćala nadležnim institucijama za podršku i pomoć, što pokazuje da u ovim slučajevima postoji istorijat nasilja, ali da nije bilo adekvatnog odgovora i sankcionisanja takvog nasilja i imamo ishode kakve imamo. Isto se može reći za desetogodišnji period u kome je u proseku svaka treća prethodno prijavljivala nasilje nadležnim institucijama", počinje Vedrana Lacmanović za portal Espreso povodom dana "Borbe protiv femicida".

Osim borbe sa pandemijom, ovu godinu obeležio je i niz prijava za seksualno nasilje u kojima su osumnjičeni bili poznate ličnosti, javni funkcioneri, profesori i drugi, a u kojima žrtve nisu u dovoljnoj meri dobile podršku institucija, ali ni stručne i opšte javnosti.

"Uzori i modeli koje promovišu pojedini mediji sa nacionalnom frekvencijom ne doprinose suzbijanju stereotipa o nasilju budući da daju prostor nasilnicima da relativizuju nasilje koje su činili i javno „blate“ žrtve, dok se s druge strane stvara slika kako su žrtve svojim ponašanjem i izgledom izazvale nasilje", kažu iz Autonomnog ženskog centra.

Dan borbe protiv femicida
foto: Espreso

Povodom godišnjice Montrealskog masakra kao sećanje na 6. decembar 1989. kada je 25-godišnjak, Marc Lepine, naoružan poluautomatom i noževima ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi, na kanadskom univerzitetu, ženske grupe širom zemlje organizovale su javna okupljanja, marševe i komemoracije.

Tako je Autonomni ženski centar i Žene u crnom iz Beograda uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH), Nene - Grupe za mir i prava žena iz Leskovca, Žene Polimlja iz Prijepolja, Bonafide iz Pljevlja (CG), SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja iz Vlasotinca, organizovao uličnu akciju, u crnini i ćutanju na Trgu Republike, pod imenom "Stop ubijanju žena".

Na Trgu su žene iz organizacija izvele performans u crnom držeći u rukama transparente "Dan borbe protiv femicida", Ženski životi su "važni", dok su na platou Trga stavile cipele obojene u crvenu boju koja simbolizuje prolivenu krv žena od strane partnera.

"Dodala bih samo da je važno da utvrdimo zašto sistem nije u stanju da identifikuje nasilje visokog rizika i spreči smrtne ishode, kao i da se ispita da li je u prijavljivanim slučajevima bilo propusta od strane nadležnih institucija i sankcionišu odgovorni. Osim adekvantnog institucionalnog odgovora, neophodno je da mediji stvaraju atmosferu podrške za žrtve i nulte tolerancije na nasilje, i da svako zna da je svaki oblik nasilja prema ženama zakonom kažnjiv i nedopustim", zaključila je ona za Espreso.

Dan borbe protiv femicida
foto: Espreso

Obeležavanjem 6. decembra, simbolično se sećamo žrtava Montrealskog masakra ali i svih žena koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene, one čija imena su poznata javnosti, ali i one čija imena možda nikada nećemo saznati.

Inače, tokom 2020. godine na svakih 11 minuta u svetu je jedna žena ubijena od strane partnera ili člana porodice. Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 350.

"Nekažnjivost, okrivljavanje i zastrašivanje žrtvi, podrivanje njihovog kredibiliteta, te promovisanje nasilnika i nasilja, ne mogu doprineti ni smanjenju nasilja prema ženama, ni sprečavanju ubistava žena - koja su najčešće krajnji i najbrutalniji ishod istog. Imajući to u vidu podsećamo da je obaveza države da zaštiti žene od nasilja i ona ne sme ostati deklarativna. Samo blagovremena i adekvatna reakcija, otkrivanje, zaustavljanje i sankcionisanje muškog nasilja prema ženama može sprečiti da čitamo o novim ubistvima žena. Reagujte pre nego što bude kasno", stoji u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

Nasilje nad ženama
foto: Promo

Podsetimo, danas se obeležava godišnjica Montrealskog masakra kao sećanje na 6. decembar 1989. kada je 25-godišnjak, Marc Lepine, naoružan poluautomatom i noževima ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi, na kanadskom univerzitetu u Montrealu, uzvikujući „Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje“, a zatim izvršio samoubistvo.

Marc Lepine je verovao da su studentkinje krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta. Ostavio je pismo u kojem objašnjava svoju mržnju prema feministkinjama.

Ženske grupe širom zemlje organizovale su javna okupljanja, marševe i komemoracije. Inicirana je podrška za obrazovne programe kojima bi se stalo na kraj nasilju nad ženama. 1991. kanadska je vlada proglasila 6. decembar Nacionalnim danom sećanja i akcije protiv nasilja nad ženama. 1993. organizacija pod nazivom Koalicija 6. decembra osnovala je fond za žene koje su pokušale da se izvuku iz situacija nasilja i osiguraju za sebe i decu sigurniju sredinu.

Iste godine, pokrenuta je i kampanja pod nazivom “Nulta tolerancija” koja je ponudila muškarcima priliku da pokažu solidarnost sa ženama u borbi protiv nasilja.

1 / 6 Foto: Espreso

Slučajevi koji su dospeli u javnost i potresli celu Srbiju:

* Maja O (35) iz Kraljeva, čije je telo pronađeno početkom novembra u reci Ibar, žrtva je muškarca iz Tutina M.P. (55)

* Valjevku Anu I. (34) ubio je 17. maja nekadašnji partner, inače suspendovani policajac M. M., koji je nakon zločina okončao svoj život

* Saru A. (27) ubio je 20. februara Marjan S. (47) na benzinskoj pumpi u Vranju. Napadač je ispalio 6 hitaca iz pištolja, nakon zločina izvršio je samoubistvo

* Violetu N. iz Bora ubio je 24. septembra u 16.30 sati hicima iz krateža nevenčani suprug Ž. P. (61).

Dan borbe protiv femicida
foto: Espreso

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko ga trpi, pozovite:

  • Policija 192
  • Prijava nasilja u porodici 0800100600
  • Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom 011 2645328
  • SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja (14-18h) 3626-006
  • SOS Dečja linija „Broj za problem tvoj“ besplatni i poverljivi pozivi 0800123456
  • Savetovalište za brak i porodicu 011 2650258, 011 2752224 i 011 2695416
  • SOS Centar za mlade 011 3192782
  • Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja0800 100 007
  • Sigurna kuća 0800 011 011, 011 2769 466, 062 304 560
  • Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu 0800 10 10 10

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.