Direktorka Sigurne kuće u Nišu: Od početka godine zbrinuto 66 osoba
Sonja Šćekić, Foto: Printscreen/Youtube/NiskaTelevizija

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Direktorka Sigurne kuće u Nišu: Od početka godine zbrinuto 66 osoba

Šćekić je istakla da žene u najvećem broju slučajeva same prijavljuje nasilje, što je ove godine učinilo 80 odsto korisnica, a tek u 20 odsto slučajeva nasilje su prijavili rodjaci, prijatelji i komšije

Objavljeno:
  • 5

Od početka godine u Sigurnoj kući za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Nišu zbrinuto je 66 osoba, dok je prošle godine taj broj bio 61, izjavila je danas direktorka te ustanove Sonja Šćekić.

Prema njenim rečima, od 66 osoba koje su u Sigurnoj kući, bilo je 36 žena i tridesetoro dece.

"Nasilje se dogadja ženama svih starosnih kategorija. Naša najmladja korisnica ima 18 godina, a najstarija 73 godine", izjavila je Šćekić na konferenciji za medije održanoj povodom 25. novembra, Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Šćekić je istakla da žene u najvećem broju slučajeva same prijavljuje nasilje, što je ove godine učinilo 80 odsto korisnica, a tek u 20 odsto slučajeva nasilje su prijavili rodjaci, prijatelji i komšije.

"Skoro 50 odsto naših korisnica je nakon dolaska u Sigurnu kuću lečeno od depresije i stresa", naglasila je Šćekić.

Ona je kazala da podaci pokazuju da su žene koje su zbrinute u Sigurnoj kući malo znale o partneru sa kojim su stupile u barčnu ili vanbračnu zajednicu.

"U 30 odsto slučajeva partnera su poznavale do nedelju dana, a u 40 odsto slučajeva poznavale su ga od nedelju dana od šest meseci, što je izuzetno kratak period", izjavila je Šćekić.

Poruka muškarcima je, kazala je Šćekić, da nisu jaki ukoliko pretuku ženu, već ukoliko joj pruže zaštitu i prijave nasilnika, bez obzira da li se radi o njihovom bratu ili ocu.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media