SVAKE GODINE OKO 40 ŽENA BUDE UBIJENO: Vedrana Lacmanović iznela ALARMANTNE podatke, Poverenica Brankica UPOZORAVA!
Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra, Brankica Janković, Foto: Profimedia, Zorana Jeftić, Aleksandra Čolić

Dan sećanja na žene žrtve nasilja

SVAKE GODINE OKO 40 ŽENA BUDE UBIJENO: Vedrana Lacmanović iznela ALARMANTNE podatke, Poverenica Brankica UPOZORAVA!

Prošla godina je i u Srbiji i u svetu bila specifična po mnogo čemu, ali na žalost i po broju ubijenih žena, čak 44 žene su stradale u porodičnom nasilju što je gotovo duplo više nego 2019. godine..

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Devet žena ubijeno je u Srbiji od početka godine, a ubice su bili partneri, supruzi, sinovi i unuci, kažu iz mreže Žene protiv nasilja povodom 18. maja, Dana sećanja na te žrtve.

Prošla godina je i u Srbiji i u svetu bila specifična po mnogo čemu, ali na žalost i po broju ubijenih žena, čak 44 žene su stradale u porodičnom nasilju što je gotovo duplo više nego 2019. godine.

Prema podacima MUP, u prethodnih 10 godina, partneri i članovi porodice ubili su više od 330 žena. Podaci mreže pak pokazuju da su ubice najčešće bili supruzi i partneri, kao da je najveći broj ubistava počinjen vatrenim oružijem i nožem, zbog čega je za osam godina više od 400 dece ostalo bez majki.

Najviše supruga, sestara, majki i baka ubijeno je prošle godine - njih 44, a iza toga sledi 2013. godina, kada ih je ubijeno 43.

Vlada Srbije proglasila je 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja 2017. godine. Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine. Te godine je između 16. i 18. maja čak sedam žena ubijeno u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu. Te godine je, inače, ubijeno 35 žena.

Autonomni ženski centar
foto: Aleksandra Čolić

Femicid, kažu u Mreži, predstavlja vodeći uzrok preranih smrti žena na svetskom nivou. Prema podacima UNODC iz 2017. godine, u svetu godišnje 50.000 žena ubiju partneri ili članovi porodice, što znači da 137 žena bude ubijeno svakog dana.

Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružjem i nožem.

- Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji - navode iz Mreže.

Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra rekla je za Espreso zašto su se žene iz centra danas okupile u Knez Mihailovoj ulici.

- Danas smo se ovde okupile da obeležimo 18. ma,j Dan sećanja na žene žrtve nasilja koji je ustanovljen 18. maja 2015. godine kada je za tri dana sedam žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice. Autonomni ženski centar i članice organizacije "Članice žene protiv nasilja" pokrenule su tada peticiju za proglašenje ovog dana, a on je sa 8.000 potpisa podrške članova porodica ubijenih žena, građanstva i predstavnika institucija proglašen nakon što su oni predati predsednici koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost gospođi Zorani Mihajlović. Ovaj dan obeležavamo kako bi se setile svih žrtvi koje su ubijene samo zbog toga što su žene, ali i da bi podsetili državu da je odgovorna da sprečava i suzbija nasilje prema ženama, objašnjava Vedrana.

Vedrana Lacmanović
foto: Aleksandra Čolić

Kako je navela broj žena ubijenih u partnersko-porodičnom kontekstu se ne menja godinama i on se kreće od 30 do 40 žena godišnje.

- Svake godine broj ubijenih žena varira između 30 i 40 i to od strane partnera ili zbog porodičnog nasilja. Mi uvek naglašavamo da je najmanje ovoliko žena ubijeno obzirom da ne postoje zvanični javno dostupni podaci koje bi vodile državne institucije, već se podaci prikupljaju iz medija, a nisu sve priče objavljene. U proteklih 10 godina, najmanje je ubijeno 340 žena u porodično-partnerskom kontekstu, više od četvrtine se obraćalo nadležnim organima za podršku i pomoć, ali to nije rezultiralo time da njihovi životi budu spašeni, navela je Vedrana.

1 / 8 Foto: Aleksandra Čolić

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković rekla je za Espreso povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja u porodici da se broj ubijenih žena smanjio, ali da brojka i dalje zabrinjava.

Brankica Janković
foto: Zorana Jevtić

- U godini u kojoj obeležavamo desetogodišnjicu usvajanja Istambulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici, podaci da je u 2020. ubijeno 26 žena, a u ovoj njih 8, ukazuje da se broj ubistava smanjio, ali da je i dalje to prevelika brojka. Naročito zabrinjava što je samo jedna sedmina prijavila nasilje pre ubistva. To govori da još mnogo mora da se radi na poverenju u institucije na ohrabrivanju žena da shvate da nisu same u borbi protiv nasilja. Nasilje nad ženama nije njihova privatna stvar već problem celog društva koje mora da nađe način da najoštrije sankcioniše svakog nasilnika i od nasilja zaštiti svaku devojčicu i ženu. Sve dok ijedna devojčica ili žena trpe nasilje, mi kao društvo ne možemo da se razvijamo niti da gradimo bolju budućnost. U tom procesu izuzetno je važna uloga medija koji ne bi smeli načinom izveštavanja da nasilje relativizuju i banalizuju. Inače u novembru 2016. Poverenica i svi zaposleni u Povereniku za zaštitu ravnopravnosti potpisali su Inicijativu za proglašenje 18. maja za Dan sećanja na sve žene ubijene u porodičnom i partnerskom nasilju u Srbiji i tako bili prva institucija koja je podržala aktivnost koju su inicirale nevladine organizacije Autonomni ženski centar i Mreža Žene protiv nasilja, navela je Brankica.

Dan sećanja na žene, žrtve nasilja takođe je obeležilo Udruženje "Hajr", i to putem performansa koji se održao danas na Trgu republike.

Smiljana Jovanović, glavni kordinator udruženja žrtava nasilja "Hajr" kaže za Espreso kako je performans njihov način da probude svest o onome što se dešava u Srbiji. Takođe, ističe da su podaci jako loši.

- Podaci su katastrofalni, ovo je Nacionalni dan ubijenih žena koji je ustanovljen 2015. godine, jer je u roku od 72 sata ubijeno više od 12 žena i ostalo je 11 dece maloletne, dok o punoletnima nemamo podatak. Ovo je naš način da obeležimo dan i probudimo svest o tome. Nije sramota biti žrtva, mi pomažemo svima, ali su žene definitivno najugroženija kategorija. Naše udruženje je osnovala žena žrtva nasilja koje je trpela 26 godina Hajri Ramadani, ovo je prvo udruženje osnovano od žrtava nasilja i zaiste se trudimo da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna. Pozvala bih ljude da se svest probudi, navodi Smiljana.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ukazala je danas povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja da je neophodna sveobuhvatna i koordinirana zaštita žena i devojčica od svakog oblika nasilja.

„Retko da prođe dan da ne čujemo da je neka žena maltretirana, seksualno uznemiravana ili, nažalost, ubijena. To se desilo i juče u Valjevu i ubistvo ove mlade žene treba da bude podsetnik svima da je nasilje sveprisutno, tu oko nas, u našem komšiluku, gradu i da moramo svi zajedno protiv toga da se borimo. Neophodno je adekvatno, uvremenjeno i zajedničko delovanje svih. Svaka institucija, organizacija, ali i pojedinac nose deo odgovornosti u procesu borbe protiv nasilja i dostizanju nulte tolerancije na nasilje“, rekla je Zorana.

nasilje nad ženama
foto: Profimedia

Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, na današnji dan pozivaju relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid. Pozivaju i državu da uspostavi i vodi evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama.

- Pozivamo nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije virusa kovid 19 i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama bez obzira na okolnosti. Našim korisnicama i građankama Srbije poručujemo da ćemo i dalje biti dostupne za njihove pozive - kažu iz Mreže.

nasilje nad ženama
foto: Profimedia, Promo

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije. Odluka je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Autonomni ženski centar
foto: Aleksandra Čolić

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ističe da će borba protiv nasilja nad ženama, kao i svakog vida nasilja, i u narednom periodu ostati jedan od prioriteta rada Vlade Srbije i još jednom apeluje na sve žene, koje su žrtve bilo kog oblika nasilja da to prijave nadležnim institucijama ili da pomoć potraže preko Nacionalne SOS linije - 0800-222-003.

Nasilje nad ženama
foto: Profiemedia

Međusektorska saradnja i podizanje društvene svesti o nultoj toleranciji na svaki oblik nasilja, od velikog su značaja za uspešno unapređenje zaštite žena od nasilja. Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja usvojila Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici 2021-2025, a u toku je i izrada Akcionog plana za period 2021-2023. Strategija, kao svoje ciljeve, između ostalog, definiše razvijanje programa prevencije kroz sve sisteme i usvajanje standarda za uslugu programa rada sa učiniocima rodno zasnovanog nasilja prema ženama, uspostavljanje i unapređivanje opštih i specijalizovanih usluga podrške (SOS telefoni, sigurne kuće, besplatna pravna pomoć i drugo) za žene žrtve nasilja na celoj teritoriji Republike Srbije i njihovo finansiranje iz nacionalnog, pokrajinskog i lokalnog budžeta.

nasilje nad ženama
foto: Profimedia

Takođe, Strategija predviđa i uspostavljanje jedinstvene centralne evidencije o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Ministarstvo ukazuje na neophodnost zajedničke akcije i države i društva na suzbijanju nasilja, čime će se još jednom potvrditi opredeljenje Srbije za nultu toleranciju prema bilo kom obliku nasilja.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.