PAPIĆEVA I DIJANINA GRUPA IMALA ČAK TRI LOKACIJE ZA PRISLUŠKIVANJE: Pored glavne SIV 1, postoje još dve
Goran Papić, Foto: Foto: Kurir, Printscreen

zloupotreba

PAPIĆEVA I DIJANINA GRUPA IMALA ČAK TRI LOKACIJE ZA PRISLUŠKIVANJE: Pored glavne SIV 1, postoje još dve

Na tim mestima je, pored praćenja telefonskih razgovora, korišćen i informacioni sistem MUP

Objavljeno:

Pored glavne tajne sobe u SIV 1, o čemu je Kurir juče pisao, postojale su još najmanje dve kancelarije iz kojih su vršili nezakonite radnje.

Pored kancelarije u SIV 1, u kojoj se obavljalo nezakonito prisluškivanje predsednika države Aleksandra Vučića, a u koju su mogli da uđu samo ljudi od poverenja bivše državne sekretarke u MUP Dijane Hrkalović i uhapšenog zamenika načelnika SBPOK Gorana Papića, postojala su najmanje još dva mesta s kojih se vršilo prisluškivanje, saznaje Kurir.

Mreža

Na tim mestima je, pored praćenja telefonskih razgovora, korišćen i informacioni sistem MUP.

- U SIV 1 je bila glavna operativna kancelarija za tajni rad i u nju su mogli da uđu samo Hrkalovićkini saradnici, i to uz korišćenje posebne ključ-kartice. To nije sve. Postojale su još dve kancelarije na dva različita mesta, a u kojima su se radile i provere. Odabrane osobe su imale pristup svemu tome, kao i pristup proverama kroz informacioni sistem MUP. To znači da su oni vršili provere svih lica kojih su hteli, njihove adrese, da li su vršili promenu adrese, da li su protiv njih podnete krivične prijave, da li su za njima izdate poternice, da li su i kada su prelazili granicu, doslovno sve za šta je nadležan MUP, i to su koristili u svrhe u koje su oni želeli - kaže naš izvor.

Spremali prevrat

Ljuban Karan, bivši oficir Kontraobaveštajne službe, kaže za Kurir da mu ovakvi postupci liče na organizovanu grupu koja je pripremala prevrat.

- I svakako da je bila u službi nekoga ko je ozbiljno nameravao da ugrozi državu i predsednika Aleksandra Vučića. To je skup okolnosti i ne radi se više samo o prisluškivanju. Prisluškivanje je pratilo kombinovanje metoda rada službe bezbednosti, a to je praćenje, fotografisanje, korišćenje detaljnih provera za određeno lice, i to nezakonito, bez adekvatnih odobrenja, kao što je po zakonu regulisano. Imali su kompletan sistem, kojim raspolaže država da bi uspešno vršila istrage i suzbijanje kriminala, a oni su obrnuli vektor i koristili ga protiv države - kaže Karan.

Bonus video:

02:45

ADVOKAT PREDRAG SAVIĆ O SLUČAJU VELJE NEVOLJE

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.