MNOGI SU TVRDILI DA SU GA VIDELI, AGONIJA JE TRAJALA: Matej je nestao 30. decembra, a pronađen je tek 18. MAJA!
Matej Periš, Foto: Printscreen/Youtube/Aleksandar Stanković Official, Printscreen

HRONOLOGIJA

MNOGI SU TVRDILI DA SU GA VIDELI, AGONIJA JE TRAJALA: Matej je nestao 30. decembra, a pronađen je tek 18. MAJA!

Matej Periš nestao je u noći između 30. i 31. januara u Beogradu. Mladić je sa prijateljima došao iz Splita u Beograd kako bi zajedno dočekali Novu godinu. Ništa nije slutilo da će se ovo veče u trenutku pretvoriti u višemesečnu agoniju

Objavljeno:

"Matej je inače miran momak i sportista. Diplomirani ekonomista, ne bi sam otišao, a da se nikome ne javi", bile su to prve reči koje je Nenad Periš izgovorio za medije nakon nestanka sina Mateja na samu Novu godinu, 1. januara 2021. godine.

Matej Periš nestao je u noći između 30. i 31. januara u Beogradu. Mladić je sa prijateljima došao iz Splita u Beograd kako bi zajedno dočekali Novu godinu. S društvom je bio u noćnom klubu Gotik u Beton hali, na samoj obali Save. Periš je u jednom trenutku izašao sam iz kluba i nakon toga mu se izgubio svaki trag.

Nenad Periš i Matej Periš
Nenad Periš i Matej Perišfoto: Ana Paunković, Uroš Arsić, Printscreen

Društvo je posle izvesnog vremena primetilo njegovu jaknu koja je još uvek bila u klubu nakon čega su shvatili da Mateja već neko vreme nema. Prvo su ga tražili oni, u klubu i oko kluba. Zatim su otišli u apartman, nadajući se kako će do jutra doći. Kad se nije pojavio, sve su prijavili policiji.

Obavestili Nenada

Jedan od prijatelja je preko društvenih mreža kontaktirao Matejevu sestru i zatražio broj Nenada Periša.

"Odmah sam znao da nešto nije u redu, a naročito kada mi je rekao da je Matejev mobilni isključen", ispričao je otac u prvim danima potrage.

Ni u klubu, ni ispred, nije bilo tragova koji bi ukazivali na eventualni sukob.

"Nije mi jasno da niko od osoblja nije video kada je i gde je otišao moj sin. Apsolutno ništa, kao ni gosti koji su bili ispred kluba. Sukoba nije bilo, nikakvog incidenta, a Mateja nema", govorio je otac.

Klub u kom je bio Matej u noći nestanka
Klub u kom je bio Matej u noći nestankafoto: MONDO - STEFAN STOJANOVIĆ

Matej je nestao u noći između četvrtka i petka, a policija je u subotu pretražila i svaki detalj kafića. Menadžer kluba izjavio je kako incidenata te noći nije bilo. U nedelju se pretaživao deo reke oko Gotika.

Dragoceni sati i dani su curili, a u javnosti su se pojavljivale prve teorije koje su pokušavale objasniti mladićev nestanak.

Išao je do toaleta, a kad je video da je gužva, odlučio je da izađe napolje i prošeta do reke... Razmirice sa osobljem, problemi oko računa... Otišao je do bankomata.. do apartmana. Mada o poslednjoj teorije je kasnije pričao i njegov otac, misleći kako mu je možda ponestalo novca.

Snimci sa nadzornih kamera

Sledeće što se dogodilo jesu snimci sa nadzornih kamera koji su izazvali buru u čitavom regionu. U to vreme u potragu su se već, osim srpske, uključile i hrvatska i policije zemalja iz okruženja, Interpol...

Na snimcima se videlo kako neko navodno pliva u Savi, zatim kako mladić sličan Mateju trči ulicama Beograda.

1 / 10 Foto: Printscreen/Youtube/MUP Republike Srbije

Dvanaestog decembra srpska policija sazvala je konferenciju za medije. Nakon što su pregledali stotine sati snimaka sa nadzornih kamera napravili su rekonstrukciju Matejevog kretanja od trenutka izlaska iz Beton hale u 1:43 do silaska do Save u 1:52 posle ponoći.

Rekonstrukcija kretanja Mateja Periša
Rekonstrukcija kretanja Mateja Perišafoto: Printscreen/Youtube/MUP Republike Srbije

"Lociranjem Matejevog telefona putem baznih stanica, indikativno je kretanje u reci Savi. Vreme i trasa kretanja koje se vidi u Savi se poklapa s kretanjem Matejevog telefona", rekli su.

Na objavljenim snimcima Matej trči beogradskim ulicama, samo u majici kratkih rukava. Ne izgleda kao da od nekoga beži. Na jednoj raskrsnici iskače pred taksi i zaustavlja ga.

Matej Periš zaustavlja taksistu
Matej Periš zaustavlja taksistufoto: Printscreen/facebook

"Je li slobodno?", pitao je Matej taksistu. Zbog zatamnjenih stakala nije video ima li u autu putnika. Pre toga pokušavao je otvoriti zadnja vrata.

"Zauzet sam, imam vožnju", odgovorio je mu je taksista i nastavio vožnju.

Tako je njihov razgovor prepričao Nenad Periš koji je od policije saznao da su pronašli vozača taksija, s njim obavili razgovor i pustili ga.

Osim s taksistom, Matej ni sa kim drugim nije razgovarao.

Prijateljica sa kojom se poslednje čuo

Negde sredinom januara u medije je isplivala informacija da se Matej u noći nestanka čuo s prijateljicom iz Splita koja je u to vreme takođe bila u Beogradu. Obraćanju javnosti prethodile su brojne spekulacije o njenoj umiješanosti u Matejev nestanak.

Matej Periš
foto: MUP, Prva Tv

Ona je pričala kako ju je zvao te noći, ali mu se nije javila.

"Bio je s društvom u restoranu. Ja sam odgovorila na Instagramu ko je došao u Beograd, možda moj brat? Ali Matej mi nikada nije odgovorio", ispričala je.

''Beograd je pokriven kamerama, zna se gde sam bila, prošla sam poligraf, predala svoj mobilni, dala uvid u svoj automobil. Spremna sam dati kosu, krv... Samo da skinem ljagu sa svoga imena'', govorila je.

Nakon toga nije davala izjave za medije, samo je poručila da je rekla sve što je imala.

Lociranje mobilnog telefona

Mesec dana nakon nestanka nada je klonula, ali je postojala.

"Ja sam vernik i ono što je Bog odlučio, neka tako bude. Teško mi je i teško mogu prihvatiti loš završetak, ali u tom smislu sam spreman. Molim Boga i nadam se da ću Mateja odvesti kući da sedi pored mene u autu", rekao je Nenad Periš u intervjuu za Prvu srpsku televiziju.

Konkretnih tragova nije bilo. Srpska policija 27. januara saopštila je da je pretražen kopneni deo Velikog ratnog ostrva, paralelno s hotelom Jugoslavija do Galijske bare. Podatak o tome da je Perišev mobilni telefon lociran baš tamo pojavio se i u javnosti.

Policija na Velikom ratnom ostrvu
Policija na Velikom ratnom ostrvufoto: MUP Srbije, MUP Hrvatske

Inače se Veliko ratko ostrvo nalazi na oko kilometar od mesta na kom je kamera poslednji put snimila Mateja kod restorana Savanova.

"Videla sam ga u Nemačkoj..."

Buru je podignula i navodna izjava hrvatske manekenke.

"Upravo sam se susrela s osobom koja izgleda isto kao on tri puta u centru Minhena. Može li mi neko reći koliko je visok Matej Periš? Dečko kojeg sam srela je moje visine, oko 183, možda i viši. Skontala sam da je isti kada je stajao ispred bivšeg restorana Opatija i dizao novac s bankomata. Da ne bude zabune, ukoliko je neko upućen neka mi javi, da bih mogla kontaktirati nadležne organe", napisala je navodno hrvatska manekenka na Instagramu sredinom februara.

periš
foto: Printscreen/Instagram

Nakon toga se oglasila za Kurir i rekla da je u tom trenutku s majkom šetala bebu, kada je na ulici ugledala muškaraca koji je "preslikan" Matej.

Srpska i hrvatska policija su u saradnji s nemačkom proveravale i te navode.

Dani su prolazili, iz Dunava i Save su izvučena neka tela, a DNK analiza je svaki put pokazala da je reč o nekom drugom što je porodici davalo nadu da je Matej među živima.

Nenad Periš se nakon tri meseca vratio u Split.

"Morao sam se vratiti kući. Tu mi je familija, ćerke, morao sam se vratiti da bih pokušao nastaviti s onim životom koji je nekada vodio Nenad Periš. Samo, to više nikad neće biti isti Nenad Periš, to je neki drugi čovek. Moje srce je ostalo s mojim sinom, u Beogradu, u koji ću se vratiti kako bih nastavio tražiti moga Mateja", rekao je.

Samo dva meseca kasnije saznao je istinu.

18. maja odjeknula je vest da je u 9:20 iz Dunava kod Ade Huje u Beogradu izvučeno telo muškarca. Utopljenik je na sebi imao farmerice, majicu s aplikacijom i jednu belu patiku. Odeću koja je odgovarala onoj u kojoj je Matej bio kad je prijavljen nestanak. Tamno plava majica s printom jaguara bele boje i žutim natpisom Power Super Cleaner. Matej Periš nestao je u takvoj majici, a istu ima na fotografiji koja je kružila internetom nakon njegovog nestanka. Pronađeni su i sat i mobilni telefon.

Telo Mateja Periša nađeno na Ada Huji
Telo Mateja Periša nađeno na Ada Hujifoto: Uroš Arsić, Printscreen

Sve oči ponovo su bile uprte u lice čoveka koji se morao suočiti sa teškim saznanjem. Nenad Periš potvrdio da ga je srpska policija obavestila kako je u Dunavu pronađeno telo mladića.

"Ono što se na utopljeniku nalazi, to su njegove stvari. Ja idem u Beograd po sina. Svaki rastanak je težak. Bio on privremen ili dugotrajan. Ovo je sigurno privremeni rastanak i znam da ćemo se ponovno sresti. Kao roditelj i čovek ne mogu pitisnuti svoje emocije. Zasad mi je najvažniji mir i da se sve završi, da Matejevo telo dođe na jedno mirno mesto i da mogu u njegovoj blizini, s njime se ponovno naći. Ono što policija i službe rade ja podržavam. Neka se istina dovede do kraja. Važan mi je mir i da Mateja na očinski način sahranim", rekao je Periš pre odlaska Beograd.

Dežurni zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu obavio je uviđaj na licu mesta i naložio obdukciju, toksikološke i DNK analize, kojima će se utvrditi identitet.

Ekipa Espreso portala odmah je otišla na lice mesta, a u razgovoru sa kapetanom Milovanom Zelenovićem koji je prvi ugledao telo i prijavio policiji saznali smo detalje.

"Šetali smo palubom na brodu, a telo je plutalo nizvodno Dunavom. Prvo je došla rečna pa naša policija, zatim forenzika. Jasno se videlo telo, farmerke i belu patiku, jednu je izgubio na Savi pa se to poklapa. Viđao sam dosta tela. Nije se telo zakačilo, došlo je iz pravca Save. Sada je jak vetar pa je moguće da ga je doneo tu. Sreća pa je čovek bio tu da vidi. Zvao sam policiju oko 9 časova i 10 minuta. Bilo je dvoje, troje šetača u tom trenutku", objašnio je za Espreso kapetan Zelenović.

1 / 8 Foto: Emilija Jovanović

On je napomenuo da je jedan prolaznik putem interneta pogledao informacije o slučaju nestalog Periša i onda su iz toga saznali jedan detalj koji bi mogao da ukaže da je u pitanju Periš

"Jedan dečko je pogledao na guglu i saznali smo da je jedna patika nađena na Savi i rekao je da bi mogao da bude Matej jer bela patika koja je sad bila na njemu ima slovo V i te informacije se poklapaju", izjavio je kapetan za Espreso.

Napomenuo je i da je pronađeno telo zaudaralo na obali.

"Jako se osećalo u krugu od 50 metara. Nadam se da će makar roditeljima biti lakše da saznaju istinu. Prosto ući u Savu u to vreme je sumanuto, nije bilo šanse da bilo ko prepliva", rekao je kapetan.

Rezultati obdukcije

Dan posle obdukcija je potvrdila - pronađeno telo pripadalo je Mateju Perišu. Uzrok smrti - utapanje. MUP Srbije je zvanično objavio da jw DNK analiza potvrdila kako se radi o nestalom Splićaninu.

Kasnije je u crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Beogradu organizovan ispraćaj Mateja Periša kom su prisustvovali i katolički i pravoslavni vernici.

"Srce mi puca, svoje dece nemam, ali njegovih 27 godina, što je Bog tako hteo, što ga je birao, toliko ljudi koji se muče, a on sunce moje lepo, sportista, pametan, školovan...sudbina", poručila je Beograđanka na ispraćaju.

1 / 5 Foto: Ana Paunković

Nenad Periš smogao je snage zahvaliti Beogradu, policiji, svim građanima, medijima. Najavio je da će se u Splitu od Mateja oprostiti samo najuži krug porodice.

Tako je i bilo. Njegovi prijatelji 23. maja u splitskoj Trajektnoj luci Mateju su imali još nešto za reći. U brodicama, uz zvuk sirena i uz baklje.

"Sigurni smo da bi i on to voleo nakon hiljada i hiljada poruka i lepih reči koje su mu na društvenim mrežama ostavljali njegovi Splićani, kao i građani širom zemalja iz regiona. Hvala mu što je bio prijatelj kakvog smo samo poželeti mogli", zaključili su njegovi prijatelji.

U Beogradu su građani na Savi palili sveće i puštali balone.

Matej Periš preminuo je sa 27 godina, a 28. jula 2022. napunio bi 28.

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.