SVAKIH 20 SEKUNDI NEKO IZGUBI STOPALO ZBOG DIJABETESA: Dr Bosić objasnio kako se amputacija može sprečiti
Dr Bosić objasnio, Foto: Printscreen Youtube

ZLATNI SAVETI

SVAKIH 20 SEKUNDI NEKO IZGUBI STOPALO ZBOG DIJABETESA: Dr Bosić objasnio kako se amputacija može sprečiti

Poseban problem kada su hronične rane u pitanju predstavlja tzv. ulkus dijabetesnog stopala

Objavljeno:

Trećina osoba sa dijabetesom dobije rane na stopalu zbog neregulisane bolesti. Te rane nekad teško zarastaju i predstavljaju potencijalnu opasnost i po stopalo. Kako to može da se spreči, objasnio je prim. dr Srećko Bosić, hirurg i predsednik Srpskog udruženja za lečenje rana, koji vodi Centar za lečenje rana i dijabetesno stopalo u hirurškoj službi Opšte bolnice u Požarevcu.

– U našem narodu od davnina postoji izraz živa rana, a to su rane koje za dvanaest nedelja ne zarastu. Hronične rane mogu da nastanu iz više razloga, ali u njihovoj osnovi je poremećaj cirkulacije u predelu rane ili postojanje infekcije usled koje će se na oštećenoj koži usporiti pokrivanje rane novim tkivom – objašnjava dr Bosić.

Poseban problem kada su hronične rane u pitanju predstavlja tzv. ulkus dijabetesnog stopala. To je rana na stopalu bolesnika od šećerne bolesti koja nastaje kod dugotrajnog i loše regulisanog dijabetesa.

– Strašno je čuti da na svakih dvadesetak sekundi jedna osoba sa dijabetesom ostane bez noge. Polovina njih, ako doživi pet godina od prve amputacije, može da ostane i bez druge noge. Petogodišnja smrtnost posle velikih amputacija, ispod i iznad nivoa kolena, kod osoba sa dijabetesom iznosi skoro 70 odsto. A svetska iskustva govore da 80 odsto ovih amputacija može da se spreči – ističe dr Bosić.

Dijabetes
foto: Filip Plavčić, Printscreen

Test na svaka tri meseca

Prema njegovim rečima, svaka, pa i minimalna rana, ogrebotina i ubod na koži stopala kod osoba sa dijabetesom može da dovede do ulkusa.

– Ta lezija kože se ponekad ne vidi, a najčešće se ne oseća. Većina dijabetičara boluje od periferne dijabetesne neuropatije, koja pored mnogih oštećenja na njihovim nogama izaziva i gubitak osetljivosti za bol. Tako da se dešava da neko ima ranu na nozi, počinje infekcija, razvija se gangrena, nešto mu smrdi u sobi, a to je u stvari njegova noga, dok on ne oseća bol.

Tretman ulkusnog dijabetesnog stopala je opšti i lokalni, a regulacija vrednosti šećera u krvi je prvi i glavni faktor uspeha.

– Ulazni test i prognoza svakog lečenja ulkusa dijabetesnog stopala jeste određivanje vrednosti glikoziranog hemoglobina u krvi – HbA1c. Ta laboratorijska analiza se radi tromesečno i ona sve govori. Visoke vrednosti glikoziranog hemoglobina upozoravaju na loš ishod po ekstremitet i životnu prognozu.

Potrebno nam je savremeno lečenje

Sagledavajući ovaj problem u celini, stručnjaci iz Srpskog udruženja za rane već petnaest godina pokušavaju da standardizuju i osavremene lečenje hroničnih rana.

– Da se zna šta radi lekar opšte prakse i sestra u domu zdravlja, šta dijagnostikuje i leči specijalista na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite u bolnici, a koja se patologija stopala dijabetičara tretira u klinici i na tercijernom nivou. Mi smo pre više od deceniju takav sistem primenili u Opštoj bolnici u Požarevcu. Naš kabinet za lečenje rana i dijabetesno stopalo je u okviru hirurške službe. Svih sedam domova zdravlja u Braničevskom okrugu učestvuje i sarađuje s našim centrom. Naš centar za rane je terapijski viša instanca za domove zdravlja i edukacijska baza.

Dijabetes
foto: Filip Plavčić, Printscreen

Pravi put do izlečenja

Dr Bosić kaže da zdravstveni problem ulkusnog dijabetesnog stopala može slikovito da se uporedi sa kružnim tokom u saobraćaju.

– Rana na stopalu traži tretman više specijalnosti, prvo opšteg hirurga. Ako vas lekar iz primarne zaštite ne uputi na pravo mesto, isto je kao da se na kružnom toku isključite na pogrešan izlaz. Možete pretpostaviti da to znači značajan gubitak vremena i kasno ili nikakvo stizanje do cilja izlečenja.

10 saveta za bolesnike sa dijabetesom

* Ne lečite se sami, verujte svom doktoru i pitajte ga sve što vas zanima, on u svakom slučaju zna bolje od vas.

* Prestanite da pušite, regulišite šećer u krvi, masnoće i visok pritisak.

* Pregledajte svoja stopala svakog dana. Ako ne možete sami, neka vam druga osoba pregleda tabane ili koristite ogledalo.

* Svakog dana perite i prosušite noge peškirom. Nosite samo pamučne čarape i menjajte ih redovno.

* Cipele kupujte u popodnevnim satima posle dužeg hoda ili stajanja.

* Nikada novu obuću ne nosite duže vreme (proslave, svadbe, duga pešaćenja), već ih prvo nekoliko sati nosite u kući.

* Kupujte posebnu kožnu i komotnu obuću bez unutrašnjih šavova koji mogu da povrede stopalo.

* Nikada ne idite bosi i ne nosite obuću na bosu nogu.

* Ne sedite sa prekrštenim nogama.

* Ako primetite crvenilo, plik ili ranu na stopalu, odmah se javite lekaru

(Espreso / Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.