UKOLIKO BUDETE JELI JAGODE SVAKOG DANA, DESIĆE VAM SE NEŠTO NEVEROVATNO: Iznenadićete se!
Jagode, Foto: Printscreen Instagram

JAGODE I DIJETA

UKOLIKO BUDETE JELI JAGODE SVAKOG DANA, DESIĆE VAM SE NEŠTO NEVEROVATNO: Iznenadićete se!

Nutricionisti ih nazivaju pravom niskokaloričnom superhranom za mršavljenje, jer 100 grama ovih bobica sadrži samo 32 kalorije

Objavljeno:

Jedno od najomijenijeg voća, jagode, osim što imaju brojne zdravstvene benefite su i spas za one koji paze na liniju.

Nutricionisti ih nazivaju pravom niskokaloričnom superhranom za mršavljenje, jer 100 grama ovih bobica sadrži samo 32 kalorije! A zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, pogodne čak i za dijabetičare.

Osim toga, zahvaljujući vlaknima poput pektina i celuloze, jagode čine da brže osetimo sitost i poboljšavaju probavu. Posebno su bogate vitaminom C i folnom kiselinom, kao i kalijumom, gvožđem i cinkom.

Šest zdravstvenih blagodati jagoda:

Jačaju imunitet - visok sadržaj vitamina C u jagodama nadmašuje čak i pomorandže i limun. Porcija jagoda od 200 grama (otprilike 10 voćki) pokriva naše dnevne potrebe za vitaminom C.

Poboljšavaju metabolizam - sadrže obilje vitamina B i folne kiseline koji su neophodni za metabolizam i rast ćelija. Malo voća sadrži vitamine B u tako velikoj količini kao jagode. 100 grama voća sadrži 43 mikrograma folata - više od jedne osmine dnevne vrednosti.

Za snažne kosti i mišiće - jagode su krcate mineralima, sadrže kalcijum, kalijum, cink i gvožđe, koji zajedno jačaju kosti, zube i mišiće.

Moćni antioksidanti - jagode su bogate antioksidantima koji štite ćelije u telu od bolesti. Istraživanja su pokazala da ovo voće inhibira razvoj bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.

Blagodati za srce - polifenoli i flavonoidi u jagodama mogu da zaštite od kardiovaskularnih bolesti, ubitju iruse i imaju antiinflamatorno dejstvo.

Poboljšavaju zdravlje mozga - istraživači su otkrili da, zahvaljujući flavonoidima, jagode poboljšavaju kognitivne performanse i tako usporavaju proces mentalnog starenja.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.