ŠTA SE DEŠAVA AKO VAŠE DETE IMA DIJABETES: Bolest je podmukla ali postoji način da se odmah prepozna
Deca, Foto: Profimedia

GOJAZNOST I DIJABETES

ŠTA SE DEŠAVA AKO VAŠE DETE IMA DIJABETES: Bolest je podmukla ali postoji način da se odmah prepozna

Dijabetes je najčešća endokrina bolest u detinjstvu

Objavljeno:

Nažalost pojava gojaznosti kod dece je sve češća, što ponekad može biti fatalno po zdravlje deteta čak i u ranom dobu. Tinejdžerski period je doba kada se mogu ispoljiti razni poremećaji kako u ishrani tako i u samom imunom sistemu. Stoga, redovno praćenje deteta od vrtićkog perioda, pa do kraja osnovne škole jeste jedino rešenje uočiti pojedine prepreke u zdravom razvoju.

ŠTA JE DIJABETES?

Dijabetes je najčešća endokrina bolest u detinjstvu. Hronična je bolest i javlja se kad organizam ili ne proizvodi hormon pankreasa insulin ili ga ne koristi kako treba. Insulin kontroliše nivo šećera ili glukoze u krvi i količinu šećera koji se apsorbuje u ćelijama. Kako mozak koristi isključivo glukozu, neophodno je da se nivo šećera održava na zadovoljavajućem minimumu.

Postoji dijabetes Tip 1 i Tip 2, i oba su tzv. šećerna bolest. Kod dece je prisutan Tip 1, kada nema insulina, pa mora da se "dodaje spolja". Nakon postavljanja dijagnoze, kreće se sa insulinom, ali je mali procenat primene kod male dece. Jer, problem se najčešće otkriva u pubertetu. Tada hormon rasta podiže šećer, pa se kod mališana koji su mu skloni oboljenje ispoljava. Nažalost, granica se pomera sve niže, tako da se Tip 1 pojavljuje kod predškolske dece. Međutim, zapanjujući je podatak da se pojavljuje i kod beba od 18 ili 22 meseca, pa moraju odmah da dobijaju insulin.

Dijabetes tip 1 je insulinski zavisan, a prouzrokovan je destrukcijom specifičnih ćelija pankreasa koje luče insulin, pa oboleli moraju tokom celog života da primaju insulin.

Dijabetes tip 2 je insulinski nezavisan i javlja kod odraslih. Sekrecija insulina je očuvana, a u nekim slučajevima i povećana. Međutim, njegova aktivnost je smanjena, najčešće zbog manje osetljivosti tkiva na insulin. Ovaj tip dijabetesa je često udružen sa gojaznošću. Obolele osobe se leče sprovođenjem dijete i tabletama koje podstiču sekreciju i efikasnost insulina, a u određenim situacijama je neophodna i terapija insulinom.

Najčešće su simptomi dijabetesa tip 1 kod dece prisutni od dve do šest nedelja. Roditelji treba odmah da se obrate lekaru ako dete:

Počinje više da pije i da mokri, ustaje noću da mokri, apetit mu je pojačan, a kilogrami se smanjuju, oseća umor, slabost, malaksalost, bolove u nogama, menja ponašanje.

Kako pomoći detetu da se bolest na vreme iskontroliše i kako se dijabetes reguliše?

Redovna kontrola deteta, nivo glukoze u krvi i kad dete dovoljno poraste, što je oko devete godine, naučite ga da to radi samo i da samo sebi pravilno ubrizgava injekcije insulina.

Ishrana i fizička aktivnost važni su za kontrolu dijabetesa. Trudite se da vaše dete jede namirnice koje imaju puno vlakana, kao što su integralne žitarice i povrće, kao i namirnica s nižim glikemijskim indeksom.

Dete treba da bude fizički aktivno, s tim da se sa lekarem specijalistom konsultujete oko prilagođavanja doza insulina, posebno kad se započinje nova sportska aktivnost. Dijabetes tip 1 ne predstavlja prepreku profesionalnom bavljenju sportom.

Od voća detetu ne bi trebalo da dajete grožđe, smokve, šljive i banane, iz upotrebe preskačite beli hleb i proizvode od belog brašna, kao i svinjetinu, a ograničite prženo, pohovano i grickalice. Najidealnija ishrana za decu obolelu od dijabetesa je mediteranska, koja je bogata složenim ugljenim hidratima iz voća, povrća i žitarica, zatim maslinovim uljem i omega-3 masnim kiselinama iz ribe.

Ukoliko znate da vaše dete spada u ono koje voli da jede i uživa u slatkišima, jedino rešenje jeste redukovana ishrana uz pojačanu kontrolu koje slatkiše konzumira kako kod kuće tako i u školi.

Bolest se može držati pod kontrolom samo je važno biti istrajan i detetu dati podršku da razume koliko je važno da njegov ritam bude u skladu sa njegovim zdravljem.

Ono što je karakteristično za decu koja se bore sa ovom bolešću jeste da su veliki borci i u starijem dobu ostvaruju neverovatne rezultate.

Budite roditelj koji će svom detetu uliti poverenje, snagu da sve je moguće prevazići uz vašu ljubav.

Stoga, pažljivo birana ishrana jeste zdravi put do srca vašeg deteta i njegovog bezbrižnog odrastanja.

(Espreso/ Aleksandra Anđelković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.