OPASNOST! PROF. DR EDITA STOKIĆ: Korona može da ošteti i pankreas i izazove dijabetes za ceo život
Edita Stokić, Foto: Zorana Jevtić

INTERVJU, DIREKTORKA KLINIČKOG CENTRA VOJVODINE

OPASNOST! PROF. DR EDITA STOKIĆ: Korona može da ošteti i pankreas i izazove dijabetes za ceo život

Rizik od smrtnog ishoda od kovida je čak 50 odsto veći kod dijabetičara u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes

Objavljeno:

Svaki dijabetes tip 2, pa i ovaj koji se dobije posle kovida 19, ne mora a priori da znači primenu lekova, terapija je dijeta. Šećer koji se dobije od kortikosteroida najčešće nestaje po prestanku terapije.

Rizik od smrtnog ishoda od kovida je čak 50 odsto veći kod dijabetičara u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes. Ali pošto koronavirus napada sve organe i sisteme, može da dovede i do takve disfunkcije pankreasa da se nakon kovida 19 razvije dijabetes.

Takođe, kortikosteroidna terapija, koja se primenjuje tokom lečenja kovida 19, može da dovede do pogoršanja stanja glikoregulacije - kaže u intervjuu za Kurir endokrinolog prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine.

I taj dijabetes koji se dobije posle korone ostaje zauvek?

- Jeste, jer je došlo do oštećenja pankreasa i praktično prelazi u trajni dijabetes. Ali svaki dijabetes tip 2 ne mora a priori da znači primenu lekova. Osnovno terapijsko sredstvo je medicinska nutritivna terapija - dijeta.

Da li je i dijabetes od kortikosteroidne terapije trajni? - Nije, prolazan je i po prestanku terapije, u najvećem postotku slučajeva, prestaje i glikoregulacija se normalizuje. Osim ako ta osoba nema sklonosti ka razvoju dijabetesa.

I gojaznost dosta ubija u kombinaciji s koronom. - Povećana telesna masa faktor je rizika za obolevanje od korone, a i razvoj teže kliničke slike, rapidnu progresiju bolesti sa češćom potrebom za primenom mehaničke ventilacije, a time i većom učestalošću smrtnog ishoda. Identifikovani su svi uslovi koji omogućavaju virusu da razvija težu kliničku sliku.

Šta je to konkretno?

- Reč je o disfunkcionalnom masnom tkivu koje daje toksične metabolite, luči ih u smeru u kojem postoji oštećenje organizma. Svaka gojazna osoba sama po sebi već ima oštećenje zida krvnog suda, to je tzv. endotelna disfunkcija. I to može da dovede do trombova. A onda se na to nakalemi i korona. Međutim, ne mora da znači da će svaka gojazna osoba dobiti koronu i imati dramatični tok bolesti. To zavisi i od drugih faktora - godina života, pola, komorbiditeta, komedikacije. U populaciji u Vojvodini koja je hospitalizovana zbog kovida 19 najčešći komorbiditeti bili su gojaznost, tip 2 dijabetesa, ali jači faktor rizika je i arterijska hipertenzija - povišen krvni pritisak. Prema rezultatima studije iz sveta, najčešći komorbiditeti zaista su bili arterijska hipertenzija (20% obolelih), gojaznost (10%), dijabetes tip 2, pa tek na četvrtom mestu bolesti pluća.

Na listi lekova o trošku RFZO trebalo bi ubrzo da bude i novi za dijabetes, kojim se neće dobijati kilogrami.

- Nekada su preporuke za lečenje dijabetesa upućivale samo na smanjenje nivo šećera u krvi. Međutim, svakim obaranjem šećera u krvi dovodite do porasta u telesnoj masi. Najbolji je primer insulinske terapije. Stare generacije insulina su sniženjem šećera za pet milimola po litru osobi donosile pet kilograma u težini, a tim i sve komplikacije koje gojaznost sa sobom nosi. To je bio začaran krug. Inovatovni lek GLP1 receptor agonista postiže dobro stanje glikoregulacije i ne dozvoljava dobitak u telesnoj masi, nego čak i dovodi do gubitka. I to bi vrlo brzo trebalo da bude na listi o trošku RFZO.

Koliko ste često imali infarkte ili šlogove kao posledicu korone? - Takvu analizu, između ostalih, radićemo nakon smirivanja epidemije, ali bilo je i toga.

Počela je vakcinacija, nazirete li kraj ovome? Smanjuje se broj hospitalizovanih i u KCV. - Hospitalizovano je 115 pacijenta, od kojih devet zahteva primenu mehaničke ventilacije. Sve kovid jedinice intenzivne terapije su u funkciji, što znači da, iako je smanjen broj prijema, hospitalizovani su pacijenti s teškom kliničkom slikom i kritično oboleli. Još nema opuštanja.

Zaštita Dijabetičari mogu vakcinu

Vakcina i dijabetes ili bolesti štitaste žlezde ipak mogu zajedno?

- Naravno, to nisu kontraindikacije za primenu vakcine. Važno je da dijabetičari dan-dva prate vrednosti šećera u krvi i uzimaju dovoljno tečnosti. Kod obolelih od endokrinih bolesti, najčešće pominjan Hašimoto tireoiditis takođe nije kontraindikacija za vakcinaciju.

Nulti pacijent

Šok - za dva-tri sata pluća nestanu

Vi ste primili našeg nultog pacijenta.

- Da, i zapanjila sam se kad sam videla na rendgenskom snimku da u roku od dva do tri sata pluća toliko nestaju. Tad sam doživela ono: „E, sad više nema šale. Ovo sad nije više obična upala pluća.“ Mi smo već bili na neki način upoznati s tim, još kad se pojavilo u Kini, razmenjivali smo literaturu. Ali nismo imali taj osećaj vremena, da to tako brzo ide.

Nabavka za internu Laž o opremi

Iznete su tvrdnje, uz papire, da je oprema nove interne klinike KCV višestruko preplaćena i da su cene naduvane.

- To je laž, a papiri o kojima pričate su bez pečata i potpisa i deo su istraživanja tržišta koje prethodi raspisivanju postupka javnih nabavki. I ništa od tih silnih stavki nije u zgradi Klinike za interne bolesti KCV.

Bonus video:

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.