NEKI RODITELJI DIŽU KREDIT ZBOG PRIPREMA ZA MALE MATURE: Postoji i način koji je besplatan, ali ima CAKE!
Škola, Foto: EPA, Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile

SPREMANJE

NEKI RODITELJI DIŽU KREDIT ZBOG PRIPREMA ZA MALE MATURE: Postoji i način koji je besplatan, ali ima CAKE!

Na besplatnu varijantu i samostalnu pripremu testova kod kuće odlučuju se samo srećnici koji su sposobni da sami savladaju gradivo

Objavljeno:

Pripreme za polaganje male mature već su uveliko u toku, iako je do završnog ispita ostalo još nekoliko meseci. Da bi se mali maturanti što bolje spremili savet stručnjaka je da se počne na vreme, a na njima je samo da odluče koji će od nekoliko ponuđenih načina izabrati.

Upis na fakultet

Na besplatnu varijantu i samostalnu pripremu testova kod kuće odlučuju se samo srećnici koji su sposobni da sami savladaju gradivo, inače čak i oni roditelji koji nisu u sjajnoj finansijskoj situaciji za ove potrebe pronađu novac kako znaju i umeju, a neretko podignu i kredit kako bi se njihovo dete adekvatno spremilo i upisalo željenu školu.

Takođe neke škole i opštine nude i organizovanu nastavu za spremanje koja se ne naplaćuje, a pripremna nastava se organizuje za veće grupe dece.

Novac, Fakultet
foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Ilustracija/Espreso.co.rs

Međutim, postoje i sve popularnije varijante pripreme kod privatnika za ceo ispit koja ima unapred utvrđenu cenu ili čak najskuplja varijanta časovi za svaki predmet posebno što može koštati i do nekoliko hiljada evra.

Najmanje 500 evra potrebno

- Moje dete sada završava 8. razred i potrebni su mu pripremni časovi za matematiku. Krenuo je na dodatnu nastavu već početkom drugom polugodišta. Sedmično dva puta ima dvočas i to košta 3.000 dinara. Računica kaže da će otprilike do polaganja male mature imati oko 40 časova po sat i po, što iznosi oko 500 evra. Za srpski i izborni predmet mu nisu potrebni časovi, a roditeljima čija ih deca pohađaju to predstavlja dodatni trošak, njima sigurno za pripremu za upis treba i do 1.000 evra - kaže nam majka jednog osmaka iz Beograda.

Da ona nije jedini roditelj koji se suočava sa finansijkim izazovima koje pred porodice sa decom stavlja obrazovanje svedoči i iskustvo još jedne majke iz Beograda.

- Moja ćerka ide na pripreme za malu maturu u jedan edukativni centar u Zemunu, a oni su već od septembra organizovali pripremnu nastavu. Plaća se kvartalno, četiri puta po 5.200, što dođe manje od 200 evra za pripreme. Časovi se odvijaju grupno, oko 20 dece je na jednom predavanju, sve je dosta disciplinovano pa iako ih je mnogo moje dete usvaja znanja. Pripremna nastava se odvija iz srpskog, matematike, ali i izbornog predmeta - kaže nam majka jedne osmakinje s Novog Beograda.

Škola
foto: RINA

Minimalno 3 časa nedeljno

- Ja dajem samo časove srpskog jezika i književnosti, a cena se kod mene uglavnom kreće od 10 evra za sat i po vremena, odnosno dvočas. Časove držim samo sa jednim detetom. Neke kolege održavaju časove na koje dolazi više dece. Ja sam se međutim, odlučila za ovakav pristup jer mislim da mogu više da nauče - kaže za "Blic" Aleksandra Novaković koja časove drži u Beogradu i Pančevu.

Prema njenim rečima roditlji obično decu pošalju na privatne časove neposredno pred sam početak maturkog ispita, što nikako nije dobro jer je za dobre rezultate potrebno i vreme.

- Ima i onih odgovornijih koji krenu da se pripremaju na vreme, u januaru, a ima i onih koji se sete u aprilu da im je potrebna pomoć. Sa roditeljima se obično dogovorim oko toga koliko bi dete trebalo da dolazi na časove, a neki prosek dolaska dece je tri puta nedeljno. To ipak zavisi i od znanja deteta. Nekad je potrebno i više od tri časa nedeljno. Neku decu bukvlano moram da učim sve ispočetka, od 5. do 8. razreda - kaže Aleksandra.

Objašnjava da još uvek nije imala situacije da je roditelj deteta pita za plaćanje časova na rate.

- Još uvek me nijedan roditelj nije pitao za plaćanje na rate. Svi uvek plaćaju po času, niko nije pravio problme za cenu, niti se iko žalio. Mislim da je ovo dobar način dodatne zarade, ali opet to nije dovoljno plaćeno, iako ima i komentara da je cena visoka, ali svi plate.

Besplatne pripreme organizuju i opštine i osnovne škole

Darko Eger direktor OŠ "Knjeginja Milica" u novobeogradskom bloku 62 kaže nam da je u ovoj školi, ali i u velikom broju drugih škola praksa da se pripremna nastava organizuje i tokom cele školske godine.

- Deca kod nas ne moraju da se prijave na pripreme. Mi te pripreme svakako organizujemo bez obzira na to koliko će se njih prijaviti. Nama su pripreme koje održavamo na kraju drugog polugodišta obavezne i po zakonu, međutim, u ovoj školi mi pripremnu nastavu organizujemo i tokom cele školske godine - objašnjava nam Eger.

Ističe i da nije bitno da li će na predavanja doći jedan učenik ili njih 15.

- Ne vodimo se time koliko će đaka posetiti pripremnu nastavu, mi ih svakako organizujemo i imamo nastavnike za te časove koji su besplatni. Moram priznati da je odziv dece zaista visok. Među decom je i popularno, jer nastavnici koji rade sa njima im i predaju u školi i dobro poznaju decu - kaže on.

Osvrnuo se na to da postoji više vrta pripremne nastave koju deca mogu da pohađaju.

- Postoje 4 vrte priprema na koje se deca mogu da idu. Oni se mogu odlučiti za jedan vid ili i kombinaciju više. Prvi način je onaj u školi, drugi je onaj u organizaciji lokalnih samouprava koje to obično organizuju i to je koliko ja znam besplatno. I ove kao i prethodnih godina to će biti organizovano na području opštine Novi Beograd. Treći način je pripremna nastava koju organizuju srednje škole, i ta nastava se naplaćuje. U četvrti način spadaju sve one pripreme gde dete ide na privatne časove i da li radi sa privatnim profesorom, kod kuće ili neki drugi vid pripreme, kao što su i kursevi u edukativnim centrima - objasnio je direktor Eger.

Roditelji strepe više nego deca

Snežana Romandić iz iz Udruženja sindikata škola Beograda kaže da deca idu na pripremnu nastavu za malu maturu jer ih na to teraju roditelji.

- Strah roditelja da li će njihova deca upisati željenu, a pre svega željenu srednju školu je veći nego kod dece. Deca se ne boje da li će položiti i upisati željenu školu. To je nekako i prirodno jer oni ni ne znaju nekad koliko im toga u budućnosti zavisi od te male mature - ubjašnjava Romandić za "Blic".

Dodaje i da cene pripremih privatnih časova variraju, i da se kreću od minimalno 10 i 15 evra, pa naviše.

- Većina nastavnika koji drže privatne časove su predavači matematike, jer je to za sada najviše bilo zastupljeno pošto je nosilo najviše poena na završnom ispitu. Ja lično ne držim časove. Koliko znam cena dvočasa može biti i niža ako se roditelji dogovore sa profesorima da im na period od nekoliko meseci pripremaju dete. Tako da cena od 15 evra po dvočasu može biti i niža - kaže ona.

Testovi svake godine sve lakši

- Ono što mogu da konstatujem je da je Ministarstvo prosvete prilično izlazilo u susret dajući izuzetno lake testove na maturi. Na taj način se svi upisuje gde žele na neki način. Jedinu besplatnu pripremnu nastavu rade nastavnici u školama.

Ona je objasnila i da se pripremna nastava u osnovnim školama ne plaća profesorima dodatno iz budžeta, već da ona spada fond časova koji prosvetni radnici moraju da ispune.

maturski ispit, test, matura, škola
foto: Dragan Udovičić

- Mi imamo obavezu da odradimo 10 časova pripremne nastave za đake u junu, kada se završi pripremna nastava. To mogu reći, nije dovoljno - navodi.

Prema njenim rečima bilo bi poželjno da se nastavni plan i program za osmi rared prilagodi maloj maturi kako bi deca što više mogla da nauče.

- Ako bi nastavne jedinice u osmom razredu bile prilagođene onome što se obnavljaju tokom prethodnih godina od petog razreda deci bi bilo mnogo lakše da se pripreme, a roditeljima i jeftinije.

Mala matura ove godine bez zbirke testova

- Ono što se promenilo u odnosu na prethodne godine je to da više ne postoji kombinovani test sa 25 pitanja, gje su dobijali po pet pitanja iz biologije, hemije, istorije, geografije i fizike. Novina je da ove godine oni po izboru polažu jedan od tih pet predmeta uz matematiku i srpki jezik i književnost. Deca tako moraju da spreme kompletno gradivo iz tog predmeta od petog do osmog razreda, ali isto ih čeka i kada su u pitanju matematika i sprski jezik - kaže ona.

Ukazala je da veliki problem deci predstavalja i to što ove godine Ministarstvo prosvete nije izdalo nove zbirke za pripremu male mature.

Mala matura
foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Ove godine deca nemaju posebne zbirke za ove predmete, njima su na raspolaganju iste zbirke kao da polažu kombinovni test iako ove godine kombinovani test ne postoji. Ta dinamika se nije ispratila ove godine.

Osvrnula se na to da deca koja polažu malu maturu ne mogu da je padnu jer ne postoji minimalna donja granica.

- Situacija sa malom maturom se puno promenila, svake godine gotovo da dolazi do izmena, što ukazuje da negde postoji problem. Naša deca imaju sve manje znanja, međutim, njihova interesovanja su drugačija danas nego kada sam ja bila dete. Oni će se baviti zanimanjima koja još uvek nisu ni imenovana. Deca mogu da upišu srednju školu ma koliko poena na testu da su osvojili, oni ne mogu da padnu završini ispit. Važno je samo da izađu na ispit, pa i da imaju nula poena oni mogu upisati srednju školu - objsnila je Romandić.

Novi sistem bodovnja

Ono što osmake čeka kao novina jeste i nov sistem bodovanja. Isto se boduje uspeh iz škole (đak može doneti maksimalnih 60 bodova, i to ako je na kraju godine imao zaključene sve petice od šestog do osmog razreda), a sada će 14 bodova nositi testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i matematike, a test iz izbornog predmeta će nositi 12 bodova.

Probni završni ispit

Probni završni ispit će se održati u martu i to u sledećim terminima:

matematika 24.03. 12-14 časova

srpski/maternji jezik 25.03-11 časova

treći test 25.03 11.30-13.30 časova

Analiza probnog testa 27- 31. marta

Prijava za prijemni

Elektronska prijava za prijemni 18- 24. aprila

Prijava neposredno u školama 21. i 24. aprila

Mala matura od 21. juna

Završni ispit - test iz srpskog/maternjeg jezika i test za polaznike po programu FOOO 21.06.

Završni ispit - test iz matematike 22.06.

Završni ispit - treći test 23.06.

(Espreso/Blic/Nikola Todorović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.