SKORO 12.000 MESTA U SREDNJIM ŠKOLAMA OSTAĆE PRAZNA: Šta je sa budućim prvacima?
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

ima li mesta panici

SKORO 12.000 MESTA U SREDNJIM ŠKOLAMA OSTAĆE PRAZNA: Šta je sa budućim prvacima?

Za oko 64.400 osmaka koji su položili malu maturu ima 76.128 mesta u klupama prvog razreda srednjeg obrazovanja

Objavljeno:

Za upis učenika u prvi razred svih 509 državnih srednjih škola Srbije navedenih u zvaničnom konkursu planirano je ukupno 76.128 mesta, od toga 60.088 u četvorogodišnjim smerovima gimnazija i stručnih škola, 15.806 u trogodišnjim i 234 u dvogodišnjim zanatima.

Generaciju osmaka ove godine čini 65.569 učenika, kako su za „Politiku” precizirali u resornom Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Međutim, evidencija prosvetnog vrha svedoči i da je oko 64.400 malih maturanata, računajući i oko 1.000 polaznika programa za funkcionalno obrazovanje odraslih, nedavno položilo obavezan završni ispit, čime su stekli uslov da konkurišu za upis u srednje škole. Čak i da svi oni u oba kruga prvog, aktuelnog upisnog roka budu upisani u prvi razred srednjoškolskog obrazovanja, koje, uzgred, nije obavezno, ostaće 11.728 nepopunjenih mesta.

Danas će biti objavljen raspored učenika po smerovima srednjih škola u prvom krugu i koliko je i u kojim školama ostalo mesta za drugi krug upisa.

Ko nije iskoristio prvu ovogodišnju šansu da položi završni ispit za kraj osnovnog obrazovanja i/ili da se domogne srednjoškolskih klupa novu će dobiti u drugom upisnom roku – u avgustu. Zvaničnim kalendarom predviđeno je da se trodnevna provera znanja iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i pet predmeta na kombinovanom testu sledeći put upriliči 17, 18. i 19. avgusta. U kojim školama će ostati slobodnih mesta za avgustovski rok znaće se ubrzo, već predstojeće subote, 16. jula, kada se faktički završava trka i zauzimanje slobodnih klupa u ovom prvom i najmasovnijem, takozvanom junskom upisnom roku.

1 / 4 Foto: Profimedia, espreso

Za najtraženije smerove u najpopularnijim školama, kakva su specijalizovana odeljenja za talente u gimnazijama, drugog upisnog kruga i nema jer je broj planiranih đaka po pravilu nedovoljan za sve zainteresovane učenike, prag je visok, a ispod crte ostaju desetine, ponegde i stotine kandidata.

Od ukupno 7.972 osmaka koja su prema evidenciji prosvetnog vrha iskazala nameru da polože prijemni ispit koji je uslov za upis u škole i smerove za đake s posebnim sposobnostima, skoro 2.000 nije prebrodilo tu osnovnu prepreku na putu do odeljenja za darovite. Od polaganja prijemnog odustalo je 1.016 đaka, a palo je njih 937. Položila su 5.983 učenika natprosečno zainteresovanih za matematiku, fiziku, informatiku, biologiju i hemiju... Uprkos tome njih 1.402 neće uspeti da se domognu smerova za darovite jer toliko je više malih maturana koji su ove godine položili prijemne ispite širom države nego što ima mesta za obdarene u klupama prvog razreda srednjih škola.

Ipak, neće svuda biti velika konkurencija, potvrđuje statistika resornog ministarstva dostavljena na upit „Politike”. Ona pokazuje da ima i smerova za talente u kojima je broj kandidata manji od broja planom upisa „rezervisanih” mesta u klupama buduće najmlađe generacije srednjoškolaca. Osim u muzičkim i baletskim školama, više je planirano nego što po ostvarenim rezultatima osmaka može biti i popunjeno mesta u specijalizovanim odeljenjima gimnazija za – geografiju i istoriju.

Treću godinu zaredom nedovoljno zainteresovanih za odeljenja za istoriju i geografiju

Otkako su pre dve godine uvedena odeljenja za istoriju i geografiju u pet gimnazija u Srbiji: „Veljko Petrović” u Somboru, Karlovačkoj, Desetoj beogradskoj „Mihailo Petrović Alas”, Petoj beogradskoj i Prvoj niškoj „Stevan Sremac”, nijednom nije popunjena upisna kvota, po 20 đaka u odeljenju svake od ovih škola, ukupno 100 u generaciji. Na upisu u srednje škole 2020/21. godine mesto u ovim odeljenjima bilo je prva želja samo 76 osmaka, upisano ih je 80. Ali kao da je interesovanje bilo enormno lane, za upis u školsku 2021/22. godinu, u ponudu po zvaničnom konkursu dodato je još jedno, šesto odeljenje za geografiju i istoriju. i to u Gimnaziji u Kraljevu. U ovogodišnjem konkursu ga nema. Sva je prilika, postojećih pet odeljenja ovog specijalizovanog smera i sada će se formirati „na mišiće” jer kandidata koji su položili prijemni je 87 na sto raspoloživih mesta.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.