KAKVI ZADACI OVE GODINE ČEKAJU OSMAKE U SRBIJI: Jedan test ipak lakši
ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

oglasila se struka

KAKVI ZADACI OVE GODINE ČEKAJU OSMAKE U SRBIJI: Jedan test ipak lakši

Branislav Ranđelović, koji je učestvovao u pripremi tih zbirki, ističe da su forma i obim zadataka slični ranijim, po 450 zadataka u svakoj zbirci, tako da se sam proces pripreme učenika neće menjati

Objavljeno:

Od danas učenici osmog razreda mogu da kupe zbirke zadataka za malu maturu. Branislav Ranđelović iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja ističe da se sam proces pripreme učenika neće menjati i da ne bi trebalo da se nađe nijedan zadatak koji nije u skladu s onim što su đaci učili u školi. Dodaje da će maturanti proveru znanja imati tradicionalno u martu, prenosi RTS.

Zbirka za srpski ili maternji jezik košta 440 dinara, za matematiku 330, koliko i kombinovana zbirka koju su đaci izabrali umesto kombinovanog testa.

Branislav Ranđelović, koji je učestvovao u pripremi tih zbirki, ističe da su forma i obim zadataka slični ranijim, po 450 zadataka u svakoj zbirci, tako da se sam proces pripreme učenika neće menjati.

- Naravno, ova sadašnja generacija osmaka ranije se nije spremala, njima će to biti novo, ali tu nema razloga za strah od bilo čega novog. Lakši je treći test, treća zbirka sadrži pet predmeta, svako dete će u stvari spremati onaj predmet koji je izabralo da polaže na završnom ispitu - objasnio je Ranđelović.

Mala matura
foto: Dragana Udovičić

Sada je, kaže, odličan trenutak da se krene u intenzivniju pripremu za malu maturu i do juna ima dovoljno vremena.

Savetuje đacima da sami ili s nastavnicima u školi "prođu" zadatke iz zbirki.

- Nema tu toliko puno posla kako deluje na prvi pogled, kad se ovako vide tri zbirke, sve to može relativno brzo da se završi. Da probaju i da što više tog znanja usvoje. Zadaci su birani u skladu s obrazovnim standardima i u skladu s onim što su đaci učili u školi. Ne bi trebalo da se tu nađe nijedan zadatak koji odudara od znanja koje su stekli u školovanju - ocenjuje Ranđelović.

Pet predmeta u jednoj zbirci

Napominje da su i ove godine pet nastavnih predmeta - biologiju, geografiju, istoriju, fiziku i hemiju - objedinili u jednu zbirku, računajući na ekonomski element, odnosno da roditelje sve to znatno manje košta.

To znači da svaki od tih predmeta ima znatno manje pitanja u poređenju sa matematikom i maternjim jezikom.

- Ove zbirke su na srpskom jeziku, međutim, naš obrazovni sistem brine i o deci koja se školuju na jeziku nacionalnih manjina, tako da ovakve garniture zbirki imamo na još osam jezika na kojima se u Srbiji izvodi nastava - ističe Ranđelović.

Mala matura
foto: Dragana Udovičić

Navodi da se ništa neće menjati u pravilima prilikom izrade maturskog testa u odnosu na ranije. Đaci će imati isto vreme za rešavanje po 20 zadataka na svakom testu.

Probni test u martu

Statistika pokazuje da čak 86 posto učenika upiše željenu školu.

- Tradicionalno se još u jesen okupljaju najbolji predmetni nastavnici iz osnovnih i srednjih škola. Recenzenti su obično kolege s fakulteta i trudimo se da prilikom kreiranja zadataka i izbora koji će zadaci ući u zbirku poštujemo obrazovne standarde onako kako su propisani još 2009. godine - navodi Ranđelović.

Tako će, prema njegovim rečima, generacija od više od 60.000 đaka na završnom ispitu biti ravnopravno raspoređena – da najbolji đaci budu na vrhu liste i da se njima prvo i ispune želje, a onda kasnije i svima ostalima.

Takođe, podseća da će tradicionalno u martu biti probni testovi u svim osnovnim školama, kada će, kako je rekao, deca videti svoje prolazno vreme koliko su do tada dobro naučili.

- Tako će moći da do završnog ispita nadoknade sve nedostatke u učenju. Zbirke su samo alat za taj posao i mi zaista verujemo da će ovoj generaciji kao i u svim prethodnim to pomoći - zaključio je Ranđelović.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.