MALA MATURA JE ZAKAZANA, EVO KADA ĆE SE ODRŽATI: Saznajte sve oko ZAVRŠNOG ISPITA
Mala matura, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

saznajte

MALA MATURA JE ZAKAZANA, EVO KADA ĆE SE ODRŽATI: Saznajte sve oko ZAVRŠNOG ISPITA

Podseća da se radi o tri publikacije - zbirka zadataka iz srpskog jezika i književnosti, iz matematike i zbirka zadataka iz pet predmeta za treći test

Objavljeno:

Zbirke zadataka za pripremu završnog ispita nalaze se u prodaji u knjižarama, a mogu se poručiti i preko Prosvetnog pregleda, kako bi đaci imali dovoljno vremena da se pripreme za polaganje koje je zakazano za 21, 22. i 23. jun.

"Od 2011. godine Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja početkom drugog polugodišta, objavljuje zbirke zadataka za pripremu završnog ispita na kraju osnovne škole. Kao i ranije, i ove školske godine to je zajedničko izdanje Zavoda i Prosvetnog pregleda", rekla je za Tanjug Kata Simić Mišić, rukovoditeljka Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Podseća da se radi o tri publikacije - zbirka zadataka iz srpskog jezika i književnosti, iz matematike i zbirka zadataka iz pet predmeta za treći test. Svih pet predmeta našlo se u jednom priručniku iz ekonomičnih razloga, jer roditelji ne kupuju pet odvojenih zbirki, kazala je Simić Mišić.

Srednja škola, Škola, Korona, Učenik, Učenica, Škola i korona, Nastava
foto: Profimedia

"Kako se u obrazovnom sistemu Republike Srbije nastava realizuje i na jezicima nacionalnih manjina, ove zbirke imaju svoja izdanja i na osam jezika. tako da je u prodaji ukupno 27 zbirki", rekla je Simić Mišić.

Ovo su dvojica optuženih članova klana Belivuk koji su pušteni da se brane sa slobode

"Zbirke se mogu kupiti u svim malo bolje snabdevenim knjižarama širom Srbije, kao što je moguće i poručiti ih preko Prosvetnog pregleda. Zbirka iz srpskog/maternjeg jezika košta 440 dinara, dok iz matematike i kombinovana koštaju po 330 dinara”, rekla je Simić Mišić.

Navela je da svaka zbirka sadrži 450 zadataka i to su model zadaci, odnosno radi se o zadacima kakvi se pripremaju i za testiranje, pa učenici imaju mogućnost da provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa načinom na koji se konstruišu zahtevi, sa tipovima zadataka i slično.

"Nastavnici širom Srbije, u skladu s dobrom pedagoškom praksom, najčešće počnu da pripremaju učenike za završni ispit već od početka osmog razreda, pa pojava zbirki samo intenzivira taj proces. Htela bih da naglasim, a možda i preporučim, da ovaj materijal može pomoći učenicima da samostalno vežbaju, a da sa svojim nastavnicima onda samo otklanjaju eventualne nedoumice”, rekla je Simić Mišić.

Kaže da su zadaci u zbirkama zasnovani na obrazovnim standardima i prate programe nastave i učenja.

"Uvažava se sve ono što se radi tokom osmogodišnjeg obrazovanja i ispituju se samo ona znanja i one veštine koje su stečene u školi. Da bismo obezbedili te uslove i da zadaci budu kvalitetni, u radnim grupama su najugledniji nastavnici iz osnovnih škola, a s druge strane imamo recenzente koji su uglavnom univerzitetski profesori-metodičari”, rekla je Simić Mišić.

Navela je da će krajem marta, 24. i 25, učenici imati probni završni ispit, koji takođe treba da pomogne ne samo da se utvrdi u kojim oblastima učenici treba da unaprede svoje znanje, već i da se upoznaju s procedurama.

"Nadamo se da će sve ovo zajedno omogućiti da učenici u junu dođu sa više samopouzdanja na ispit, posebno što znamo da je veoma visok procenat učenika koji se upiše u željenu školu (više od 85 posto). Da bi se to dogodilo, mislim da roditelji takođe treba da budu svesni kako tenzija koja se stvara nije najbolja za većinu dece, pa verujemo da ćemo svi činiti ono što je na dobrobit naših učenika", rekla je Simić Mišić.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.