UKRAJINA SPREMNA NA SVE: Održane vežbe odgovora na sve MOGUĆE SCENARIJE, otkriveno šta neće TOLERISATI!
Ukrajina, Foto: Profimedia

VEŽBE

UKRAJINA SPREMNA NA SVE: Održane vežbe odgovora na sve MOGUĆE SCENARIJE, otkriveno šta neće TOLERISATI!

Vežbali smo sve moguće scenarije tokom vikenda na 30 kilometara od administrativne granice Autonomne Republike Krim, uz učešće glavnokomandujućeg ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog - istakao je Monastirski

Objavljeno:

Ukrajinske agencije za sprovođenje zakona održale su tokom proteklog vikenda vežbe za uvežbavanje odgovora na mogući upad u zgrade vlade i policijske stanice na 30 kilometara od granice sa Krimom, izjavio je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

Prema njegovim rečima, policajci su održali "više vežbi, procenjujući sve događaje koji su se dogodili u Ukrajini od 2014. godine", prenosi ruska agencija TAS.

- Vežbali smo sve moguće scenarije tokom vikenda na 30 kilometara od administrativne granice Autonomne Republike Krim, uz učešće glavnokomandujućeg ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog - istakao je Monastirski.

Ministar unutrašnjih poslova je naglasio da Ukrajina neće tolerisati "bilo kakve manifestacije separatizma unutar zemlje, slične onima koje su se pojavile u Harkovu, Lugansku i Donjecku 2014. godine".

Zapadne zemlje su nedavno kontinuirano upozoravale na potencijalnu invaziju Rusije na Ukrajinu, a zapadni mediji čak najavljuju i "datum invazije" koji je više puta odlagan, navodi ruska agencija TAS.

"Pomeranje ruskih trupa nije potvrda povlačenja"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovo je danas pozvao Moskvu da dokaže da povlači svoje trupe sa granica Ukrajine.

- Ostaje da se vidi da li zaista dolazi do povlačenja Rusije. Ono što vidimo je da su povećali broj trupa, a na putu je još trupa - rekao je Stoltenberg novinarima na početku dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u sedištu alijanse u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

Ako zaista počnu da povlače snage, to je nešto što ćemo pozdraviti. Oni su uvek pomerali snage napred-nazad, tako da samo to što vidimo kretanje snaga i borbenih tenkova, ne potvrđuje pravo povlačenje - izjavio je Stoltenberg.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Alif News

"Nema dokaza o ruskom povlačenju sa ukrajinske granice"

Britanija do sada nije videla nikakve dokaze da Rusija povlači svoje trupe razmeštene u blizini ukrajinske granice, izjavio je danas ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su više puta upozoravale da bi predsednik Vladimir Putin mogao da naredi invaziju Ukrajine sa više od 130.000 vojnika raspoređenih duž rusko-ukrajinske granice, prenosi Rojters.

Istovremeno, Rusija poručuje da ima pravo da rasporedi svoje trupe gde god poželi na sopstvenoj teritoriji i više puta je ponovila da ne namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo odbrane juče je objavilo snimak koji pokazuje povratak dela oružanih snaga u matične baze nakon izvedenih vojnih manevara.

- Mi nismo videli nikakve dokaze o povlačenju ruskih snaga. Neposredna zapažanja pokazuju suprotno od izjava koje dolaze iz Kremlja - rekao je Volas radiju "Tajms".

"Moskva mora da bira između rata i diplomatije"

Zvanična Moskva mora da bira između rata i diplomatije usred vojnog nagomilavanja na granicama Ukrajine, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. On je pozvao Rusiju da delima, a ne rečima demonstrira volju za deeskalacijom, prenosi agencija Rojters.

- Rusija je u poslednja dva dana signalizirala da bi mogla biti otvorena za diplomatiju i pozivamo Rusiju da preduzme konkretne i opipljive korake ka deeskalaciji, jer je to uslov za iskren politički dijalog - poručio je Mišel u obraćanju evropskim poslanicima.

- Današnji izbor je izbor između rata i tragičnih žrtava koje bi pratile taj rat ili hrabrosti političkog angažmana i hrabrosti diplomatskih pregovora - dodao je Mišel.

Šarl Mišel
foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Prethodno je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da Rusija tek treba da dokaže svoju spremnost za deeskalaciju usred gomilanja vojske na ukrajinskim granicama.

- Moskva za sada šalje oprečne signale - izjavila je Fon der Lajen u obraćanju evropskim poslanicima, povodom zahteva donjeg doma ruskog parlamenta kojim se od ruskog predsednika Vladimira Putina traži da prizna nezavisnost otcepljenih regiona Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Rusija tek treba da dokaže svoju spremnost za deeskalaciju usred gomilanja vojske na ukrajinskim granicama, izjavila je danas predsednica Evopske komisije Ursula fon der Lajen.

1 / 5 Foto: Profimedia

Između Rusije i Zapada su poslednjih meseci prisutne pojačane tenzije, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Belorusiji, raspoređen značajan kontingent ruskih vojnika i oružja.

Rusija od Zapada traži bezbednosne garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, da će se NATO uzdržati od razmeštanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana, a kao reakcija na ruske poteze usledila je nedavna odluka SAD da u istočnoevropskim članicama NATO-a rasporede dodatnih 3.000 vojnika, dok i druge države članice NATO-a Ukrajini ustupaju vojno-tehničku pomoć.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.