"MI JESMO VIDELI RAT U EVROPI, ZAPOČEO GA JE NATO PROTIV JUGOSLAVIJE": Putin nakon sastanka sa nemačkim kancelarom!
Vladimir Putin i Olaf Šolc, Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK / POOL

TENZIJA GLOBALNIH RAZMERA

"MI JESMO VIDELI RAT U EVROPI, ZAPOČEO GA JE NATO PROTIV JUGOSLAVIJE": Putin nakon sastanka sa nemačkim kancelarom!

Na pitanje da li će biti rata u Evropi, Putin je rekao da je i generaciji kancelara Šolca i njegovoj generaciji nejpomljivo da bude rata u Evropi

Objavljeno: 17:02h

U Moskvi je završen sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Nakon sastanka, tokom konferencije za novinare, Putin je rekao da je Nemačka ključni partner Rusije i da bi voleo da se odnosi dve zemlje ojačaju.

Vladimir Putin, Olaf Šolc
foto: EPA-EFE/KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL

Putin je istakao da je bilo reči i o Severnom toku 2, te da nije u pitanju politički, već komercijalni projekat.

Ruski predsednik je istakao i da će Rusija biti srećna ukoliko uspe da nastavi da isporučuje gas preko Ukrajine, dokle god postoji poterba za tim, jer, prema njegovim rečima, to je jedino "ekonomski smisleno".

1 / 5 Foto: Profimedia

Na pitanje da li će biti rata u Evropi, Putin je rekao da je i generaciji kancelara Šolca i njegovoj generaciji nejpomljivo da bude rata u Evropi.

- Međutim, mi jesmo videli rat u Evropi. Taj rat je započeo NATO protiv Jugoslavije, veliku vojnu operaciju, napadima iz vazduha, udarali su raketama na jednu evropsku prestonicu, na Beograd, to se dogodilo. I nije bilo sankcija od UN. To je loš primer, ali se dogodilo - rekao je Putin.

On je rekao da Rusija ne želi rat i da je zbog toga i dat predlog da se nastave pregovori kako bi se došlo do rešenja.

Podsetimo, Šolc je jutros doputovao u Moskvu iz Kijeva, gde se juče sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

1 / 4 Foto: Profimedia

Po dolasku u Moskvu, nemački kancelar je odbio da radi ruski test na kovid-19, zbog čega je, kao i francuski predsednik Emanuel Makron, verovatno namerno bio fizički distanciran od prvog čoveka Rusije. Naime, njih dvojica su vodili sastanak u sali u kom dominira beli sto dužine pet metara.

1 / 11 Foto: Profimedia

- Treba da se postigne sporazum o sigurnosti koji bi zadovoljio sve, uključujući i Rusiju. Nažalost, nema konstruktivnog odgovora na predloge koje smo uputili. - istakao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da je bez obzira, i usled "nedostatka adekvatnog odgovora" od NATO i zapadnih partnera, i dalje postoje pitanja o kojima može da se razgovara.

Govoreći o bezbednosnim garancijama koje traži Rusija od Zapada, ruski lider je istakao da Moskva ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO sasvim slobodno i u svoju korist "tumače princip nedeljive bezbednosti". Kako je naveo, nasilno obuzdavanje Rusije od strane Zapada Moskva doživljava kao pretnju bezbednosti zemlje.

Šolc poziva na deeskalaciju

Nemački kancelar je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon trosatnog sastanka sa Putinom istakao da se gomilanje trupa kod ukrajinske granice tumači kao pretnja i da je neshvatljiv.

Šolc je pozvao na deeskalaciju u regionu i istakao da je važno da se izbegne rat.

Nemački kancelar je rekao da pitanje teritorijalnog integriteta nije nešto oko čega može da se pregovara, i da on lično želi da postoji dijalog.

- Pregovori ne smeju da udare u ćorsokak - rekao je Šolc.

1 / 7 Foto: Profimedia

"Priznanje DPR i LNR bila bi politička katastrofa"

Olaf Šolc je rekao da bi priznanje nezavisnosti Narodne republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk, bila "politička katastrofa".

- To bi bilo direktno kršenje sporazuma iz Minska - rekao je Šolc.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.