PUTIN IMA VELIKI PLAN ZA ARKTIK: Ovo na slici je ruski SPECIJALAC koji prolazi kroz POSEBNU OBUKU
Ruski vojnik, Foto: Profimedia

RUSIJA

PUTIN IMA VELIKI PLAN ZA ARKTIK: Ovo na slici je ruski SPECIJALAC koji prolazi kroz POSEBNU OBUKU

Predsednik Putin je oktobra prošle godine potpisao i Strategiju razvoja Arktičke zone Rusije i osiguranja nacionalne bezbednosti do 2035. godine

Objavljeno:

Ruska vlada utvrdila je novi program razvoja Arktika prema kojem je predviđeno ulaganje od 19,5 milijardi rubalja (oko 250 miliona dolara) u socijalno-ekonomski razvoj tog regiona do 2024. godine, a samo ove godine za tu svrhu biće izdvojene tri milijarde rubalja.

Kako se navodi u dokumentu vlade, napredne godine plan je da bude izdvojeno šest milijardi, 2023. Godine 5,2 milijarde i 2024. – 4,9 milijardi rubalja.

Za realizaciju programa odgovorno je Ministarstvo za razvoj Dalekog istoka i Arktika.

„Cilj programa je da se ubrza ekonomski razvoj teritorija koje potpadaju pod Arktičku zonu Rusije, da se poveća udeo tih teritorija u privrednom rastu zemlje i da se obezbede uslovi za stabilan socijalno-ekonomski razvoj makroregiona“, navodi se u dokumentu.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je marta prošle godine potpisao dokument „O osnovama državne politike Ruske Federacije na Arktiku do 2035. godine“, prema kojem su glavni interesi Rusije u tom regionu – obezbeđivanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Rusije, očuvanje Arktika kao teritorije mira, stabilnog i uzajamno korisnog partnerstva, obezbeđivanje višeg životnog standarda za tamošnje stanovništvo.

U dokumentu se takođe o Arktiku govori kao o strateškoj bazi resursa i njenom racionalnom korišćenju u cilju privrednog rasta, razvoju Severnog morskog puta kao konkurentnog u svetskoj mreži transportnih komunikacija.

Predsednik Putin je oktobra prošle godine potpisao i Strategiju razvoja Arktičke zone Rusije i osiguranja nacionalne bezbednosti do 2035. godine.

Krajem prošle godine Putin je rekao da budućnost zemlje leži u razvoju Arktika i severnih teritorija, a tom temom se tada bavila i glavna urednica Sputnjika na srpskom jeziku Ljubinka Milinčić, u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“:

Bonus video:

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.