"IGRAJU SE MAČKE I MIŠA": U Mediteran uplovila najbolja ruska NUKLEARNA PODMORNICA, ima samo jednu MISIJU?
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

PODMORNICA

"IGRAJU SE MAČKE I MIŠA": U Mediteran uplovila najbolja ruska NUKLEARNA PODMORNICA, ima samo jednu MISIJU?

Prema rečima Satona, ovaj manevar je trebalo da posluži i da ova podmornica neprimetno sklizne u vode Sredozemnog mora

Objavljeno: 15:49h

Ruska nuklearna podmornica, najbolja u arsenalu ruske mornarice, navodno je uletela u Sredozemno more, prenosi IBT. Prema analitičaru odbrane, H.I. Satonu, stručnjaku za podmornice, obaveštajni podaci otvorenog koda sugerišu da ruska nuklearna podmornica deluje u blizini Italije. Njena misija je navodno da odvrati snage NATO-a od ukrajinskog rata.

"Podaci ukazuju na to da je Rusija poslala nuklearnu podmornicu u Mediteran. Igraju se mačke i miša u kontekstu Ukrajine", naeo je Saton.

Reč je o podmornici Severodvinsk, najboljoj jurišnoj podmornici ruske mornarice, koja poseduje stelt tehnologiju bez premca, aktivnu protivtorpednu odbranu i protivvazdušnu sposobnost. Može da nosi do 40 krstarećih raketa Kalibr za kopneni napad sa dometom od 26 kilometara - od kojih svaka može da nosi nuklearnu bojevu glavu, prenosi Jutarnji list.

Prema izveštajima, nije jasno koliko dugo i od kada podmornica deluje u Mediteranu. Tamo je verovatno raspoređena da zameni krstaricu klase Slava Maršal Ustinov, koja je napustila Mediteran 24. avgusta i primećena kako plovi prema Velikoj Britaniji.

Prema rečima Satona, ovaj manevar je trebalo da posluži i da ova podmornica neprimetno sklizne u vode Sredozemnog mora.

U međuvremenu, italijanska vlada je takođe potvrdila prisustvo podmornice u regionu. Italija navodi da su „poznati pokreti ruskih jedinica u Sredozemnom moru” uz napomenu da „dotična podmornica prolazi kroz međunarodne vode ne narušavajući suverenitet obalnog područja”.

1 / 6 Foto: Profimedia

Uprkos brojčanoj prednosti, Rusija je pretrpela razorne pomorske gubitke u ratu sa Ukrajinom. Najsimboličniji slučaj je klasa Slava Moskva, koja je navodno bila pogođena sa dve rakete Neptun 13. aprila, a potopljena sutradan.

Bonus video:

11:37

PRIHODI NE MOGU DA PRATE RASHODE! Povećanje minimalca izjednačeno sa inflacijom: Atanacković: Od toga se ne može preživeti!

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.