ORBAN NAPRAVIO PREOKRET OD 180 STEPENI: Mađarski premijer konačno POPUSTIO, ŠOOK!
Viktor Orban, Foto: Profimedia, Printscreen

neverica

ORBAN NAPRAVIO PREOKRET OD 180 STEPENI: Mađarski premijer konačno POPUSTIO, ŠOOK!

Prihvatamo odluku koja je nepovoljna za nas i nastojaćemo da je sprovedemo uz najmanju moguću štetu - rekao je Orban na brifingu za medije u Beču nakon sastanka sa austrijskim kolegom Karlom Nehamerom

Objavljeno: 16:19h

Evropsko jedinstvo je važno tako da Mađarska prihvata hitan plan Evropske unije za ograničenje potrošnje gasa, pošto se zemlje članice pripremaju za dalje smanjenje isporuka ruskog gasa, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

- Prihvatamo odluku koja je nepovoljna za nas i nastojaćemo da je sprovedemo uz najmanju moguću štetu - rekao je Orban na brifingu za medije u Beču nakon sastanka sa austrijskim kolegom Karlom Nehamerom, prenosi Rojters.

Austrijski kancelar Karl Nehamer kritikovao je danas sporost Evropske komisije u vezi sa zajedničkom nabavkom gasa, a mađarski premijer Viktor Orban doveo je u pitanje svrsishodnost sankcija EU prema Rusiji.

Orban je, komentarišući plan EU za vanrednu situaciju u vezi gasa, rekao da to ne raduje njegovu zemlju, pošto se oduzimaju prava jer je do sada energetika bila u nadležnosti država članica.

Što se tiče bilateralnih odnosa, Nehamer je rekao da postoji prijateljstvo dve zemlje, a to podrazu-meva i kritiku kada postoji neslaganje, a Orban je građanima Mađarske poručio da je dobio uveravanje kolege da će Beč i dalje podržavati Budimpeštu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ujedno se distancirao od antisemitizma, rekavši da u Mađarskoj postoji nulta tolerancija prema antisemitizmu.

Orban se time osvrnuo na njegovu izjavu od proteklog vikenda u kojoj se izjasnio protiv mešanja rasi, ali i Nemačkoj poručio da ima iskustva sa "gasnim komorama".

- Ja sam političar koji je protiv imigracije, i protiv sam većeg broja migranata u našoj zemlji. Jasno sam govorio i ranije da sam za očuvanje naše kulture. U tome se razlikujemo - naglasio je on.

Najavio je da će Mađarska nastaviti da štiti svoje granice, a tako i sprečava da migranti dođu do Austrije, što je u interesu Beča.

Dešava se, kaže, da ponekad ne formuliše najrazumnije.

Orbana su u Beču, ispred sedišta austrijskog kancelara, dočekali demonstranti, koji su, kada je izlazio iz automobila, bučno negodovali.

Podsetimo, Evropska komisija je predstavila svoj dugo očekivani plan kako bi osigurala da 27 država članica mogu da se izbore u slučaju potpunog prekida gasa iz Rusije.

Plan koji je iznela izvršna vlast EU poziva na smanjenje potrošnje gasa u celom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. zbog zabrinutosti da će se EU boriti, ne samo da popuni kapacitete za skladištenje gasa pre početka zime, već da obezbedi dodatne zalihe tokom hladnijih meseci.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ministri energetika zemalja članica EU su na sastanku u Briselu, postigli su politički dogovor o vanrednim uštedama u potrošnji gasa tokom predstojeće zime, a u svetlu mogućeg potpunog prekida isporuke ovog energenta iz Rusije ka zemljam članicama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.