POSTIGNUT DOGOVOR O POTROŠNJI GASA NA ZIMU: Cena energenta danas otišla u NEBESA!
Ilustracija, Foto: FOTO: EPA / LARRY W. SMITH, Profimedia, EPA-EFE/PATRICK SEEGER, EPA-EFE/JULIEN WARNAND

UPRAVO JAVLJENO

POSTIGNUT DOGOVOR O POTROŠNJI GASA NA ZIMU: Cena energenta danas otišla u NEBESA!

Evropska komisija predložila je plan kojim se predviđaju hitne mere u cilju energetske bezbednosti cele EU u slučaju "izglednog scenarija" da Rusija potpuno zaustavi isporuke gasa zemljama članicama

Objavljeno: 13:38h

Ministri energetika zemalja članica EU, na sastanku danas u Briselu, postigli su politički dogovor o vanrednim uštedama u potrošnji gasa tokom predstojeće zime, a u svetlu mogućeg potpunog prekida isporuke ovog energenta iz Rusije ka zemljam članicama.

"Ovo nije nemoguća misija. Ministri su postigli politički dogovor o smanjenju potražnje za gasom pred predstojeću zimu”, poručilo je češko predsedavanje Savetom EU na Tviteru.

Prošle nedelje, Evropska komisija predložila je plan kojim se predviđaju hitne mere u cilju energetske bezbednosti cele EU u slučaju "izglednog scenarija" da Rusija potpuno zaustavi isporuke gasa zemljama članicama.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, upozorila je da je neophodno da u svih EU 27 dođe do smanjenja potrošnje gasa za 15 procenata, kako bi EU "pregurala" predstojeću zimu. Pozdravila je političku odluku Saveta EU kojom se prihvata predlog o samnjenju potrošnje gasa u Evropi i priprema za nastupajuću zimu.

1 / 5 Foto: Profimedia

- U pitanju je odlučan korak u suočavanju sa potpunim prekidom snabdevanja gasom. Zahvaljujući današnjoj odluci, Evropa je spremna da se bavi svojom energetskom bezbednošću kao Unija - poručila je Lajen.

Podsećamo, prema aktuelnim informacijama, gas danas vredi više od 2.000 dolara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.