ORBAN NA STUBU SRAMA NAKON SKANDALOZNE RASISTIČKE IZJAVE! Oštre kritike pršte na sve strane!
Viktor Orban, Foto: Profimedia, Printscreen

AU!

ORBAN NA STUBU SRAMA NAKON SKANDALOZNE RASISTIČKE IZJAVE! Oštre kritike pršte na sve strane!

Orban je u subotu na skupu u Rumuniji rekao da je migracija podelila Evropu i Zapad na dva dela, i dodao da zemlje u kojima se mešaju Evropljani i neevropljani "više nisu nacije", već "ništa više od konglomerata naroda"

Objavljeno: 14:50h

Desničarski mađarski premijer Viktor Orban našao se na meti oštrih kritika političara i verskih grupa nakon što je negativno govorio o nacijama "pomešanih rasa".

Orban je u subotu na skupu u Rumuniji rekao da je migracija podelila Evropu i Zapad na dva dela, i dodao da zemlje u kojima se mešaju Evropljani i neevropljani "više nisu nacije", već "ništa više od konglomerata naroda", navodi briselski portal Politiko.

"U Karpatskom basenu (oblast koju dele Rumunija i Mađarska) mi nismo mešana rasa. Voljni smo da se mešamo jedni sa drugima, ali ne želimo da postanemo mešana rasa", rekao je Orban.

Viktor Orban
Viktor Orban foto: Profimedia

Ti Orbanovi komentari izazvali su osude od verskih grupa, a vodeća jevrejska organizacija u Mađarskoj zatražila je sastanak sa premijerom.

Centralnoevropski ogranak Američkog jevrejskog komiteta upozorio je da Orbanove reči podsećaju na "opasne ideologije u istoriji".

Ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Auresku takođe je osudio Orbanove izjave kao neprihvatljive.

"Žalosno je što se takve ideje propagiraju sa teritorije Rumunije, u složenom globalnom kontekstu sa kojim se svi suočavamo, tim pre što se naše zvanične pozicije razlikuju od ovih teza. Jasno je da se ne možemo složiti sa njima", rekao je Auresku.

1 / 6 Foto: Profimedia

Bivši mađarski premijer i opozicioni lider Ferenc Đurčanj nazvao je Orbana "tragedijom", dok je rumunski poslanik Evropskog parlamenta Alin Mituca, član grupe Obnovimo Evropu, kazao da je govor mađarskog premijera "opasan".

Orban, premijer od 2010. godine, kritikovao je na skupu u Rumuniji i vojnu podršku zapadnih zemalja Ukrajini, suočenoj sa ruskom invazijom. On je pozvao da se fokus sa uvođenja sankcija Rusiji i davanja oružja Ukrajini preusmeri na mirovne pregovore Kijeva i Moskve.

Mađarska vlada razvija bliske odnose sa Kremljom u prethodnih deset godina. Budimpešta je podržala pakete sankcija EU protiv Moskve od početka ruskog napada na Ukrajinu, ali je nedeljama blokirala šesti paket kaznenih mera protiv Rusije u pokušaju da ih ublaži.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.