NIMALO LEPE VESTI ZA VIKTORA ORBANA: Ovo se UPRAVO DEŠAVA, JAVLJENO JE SVE!
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

NAKON SKANDALOZNE IZJAVE PREMIJERA

NIMALO LEPE VESTI ZA VIKTORA ORBANA: Ovo se UPRAVO DEŠAVA, JAVLJENO JE SVE!

Orbanov portparol kazao je da su mediji pogrešno predstavili premijerove izjave

Objavljeno: 15:18h

Žuža Hegeduš, savetnica Viktora Orbana podnela je ostavku nakon što se mađarski premijer izjasnio protiv toga da njegova nacija postane "narod mešovite rase".

Savetnica mađarskog premijera Hegedus, koja Orbana poznaje 20 godina, opisala je govor koji je održao u Rumuniji kao "čist nacistički tekst", prenose mađarski mediji.

Orbanov portparol kazao je da su mediji pogrešno predstavili premijerove izjave.

Mađarski premijer je u govoru rekao da evropski narodi treba da "se mešaju jedni s drugima", ali da je mešanje sa neevropljanima stvorilo "svet mešovitih rasa".

- Spremni smo da se mešamo jedni s drugima, ali ne želimo da postanemo narodi mešovitih rasa - rekao je Orban.

Orbanovi stavovi protiv migracija su dobro poznati, ali je za Hegedus subotnji govor prešao granicu.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: Profimedia

- Ne znam kako niste primetili da je govor koji ste održali čisto nacistička propaganda dostojna Jozefa Gebelsa - napisala je Hegeduš u svojoj ostavci, prenosi Avaz.ba.

Najveća Mađarska jevrejska zajednica takođe je osudila govor i pozvala na sastanak sa Orbanom, dok su pojedinci u Mađarskoj ogorčeno kritikovali njegove opaske o rasi, a drugi su je jednako žestoko branili.

- Samo jedna rasa nastanjuje ovu zemlju, Homo sapiens. I ona je jedinstvena i nepodeljena - komentarisao je glavni rabin Robert Frohlih.

"Etnička čistoća"

Opozicioni političari koje je Orbanova stranka Fides porazila na aprilskim izborima, komentarisali su kako su premijerove izjave " nedostojne evropskog državnika".

Portparol Vlade Zoltan Kovač pokušao je da uguši hor osude, tvrdeći da je premijer godinama bio otvoren o temama migracije i asimilacije, prenosi BBC.

U glavnom vladinom dnevnom listu Mađar Nemzet, napisan je članak u kojem se hvali Orban zbog odbrane ideje nacionalnosti od pokušaja mešanja svih nacija "u sivu, nerazlučivu masu".

1 / 4 Foto: Profimedia

Orban ponekad govori o Mađarima kao o "mešovitom društvu", dok u drugim slučajevima sugerira da veruje u "etničku čistoću".

Malo je verovatno da će ostavka Žuže Hegeduš imati značajnije posledice za vladu u Mađarskoj, iako je partijska disciplina stroga, a ostavke gotovo nezapamćene.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.