ESPRESO OKO SVETA: Ostrvo koje oduzima DAH, skriveno u kandžama BERMUDSKOG TROUGLA - samo NAJHRABRIJI idu tamo!
Bermuda ostrvo, Foto: Printscreen/Youtube/BRIGHT SIDE, Printscreen/youtube

ATLANTSKI OKEAN

ESPRESO OKO SVETA: Ostrvo koje oduzima DAH, skriveno u kandžama BERMUDSKOG TROUGLA - samo NAJHRABRIJI idu tamo!

Praktično sva veća ostrva Bermuda su naseljena, a glavno ostrvo ima najveću koncentraciju ljudi. Bermuda ima jednu od najvećih gustina naseljenosti na svetu.

Objavljeno:

Bermuda, samoupravna britanska prekomorska teritorija u zapadnom severnom Atlantskom okeanu.

To je arhipelag od 7 glavnih ostrva i oko 170 dodatnih (imenovanih) ostrva i stena, koji se nalazi oko 650 milja (1.050 km) istočno od rta Hateras (Severna Karolina, SAD).

Arhipelag je dugačak oko 40 km i prosečno je manji od 1 milje (1,6 km) u širinu. Glavna ostrva su grupisana u obliku udice i povezana su mostovima. Najveće ostrvo je glavno ostrvo, dugačko 14 milja (22,5 km) i široko 1 milju. Vrh, na 259 stopa (79 metara) na glavnom ostrvu, je najviša tačka. Glavni grad je Hamilton.

Koralna ostrva Bermuda sastavljena su od sloja morskog krečnjaka debljine 200 stopa (60 metara) koji pokriva izumrli i potopljeni vulkanski planinski lanac koji se uzdiže više od 4.300 metara iznad dna okeana. Površina krečnjaka je prekrivena plitkim slojem plodnog zemljišta. Ostrva su oivičena koralnim grebenima i nemaju jezera ili reke, ali je tlo veoma porozno i stajaća voda nije problem.

Klima je blaga, vlažna i ujednačena. Avgust je najtopliji mesec, sa prosečnom dnevnom najvišom temperaturom od 86 °F (30 °C), a februar je najhladniji mesec, sa prosečnom noćnom najnižom temperaturom od 57 °F (14 °C). Prosečna godišnja količina padavina je oko 57 inča (1.450 mm). Povremeni sušni periodi mogu biti kritični, jer snabdevanje vodom za piće skoro u potpunosti zavisi od padavina. Postoji i veliki broj bunara i postrojenja za destilaciju morske vode. Vegetacija je suptropska i obuhvata cvetajuće grmlje. Palme, borovi, kazuarini i mangrove drveće se nalaze na većini ostrva. Određeni broj ptica selica posećuje ostrva godišnje; ostale divlje životinje su ograničene na guštere i žabe.

Otprilike tri petine stanovništva je punog ili mešovitog afričkog porekla.

Engleski je službeni jezik, ali se govori i portugalski. Hrišćanstvo preovlađuje, a oko jedne šestine stanovništva su anglikanci. Stopa rasta stanovništva Bermuda je niska po svetskim standardima, uporediva sa onom u Sjedinjenim Državama.

Manje od jedne petine stanovništva je mlađe od 15 godina.

Praktično sva veća ostrva Bermuda su naseljena, a glavno ostrvo ima najveću koncentraciju ljudi. Bermuda ima jednu od najvećih gustina naseljenosti na svetu.

Bermuda ima pretežno tržišnu ekonomiju zasnovanu na turizmu i međunarodnim finansijama. Bruto nacionalni proizvod (BNP) raste brže od stanovništva, a BDP po glavi stanovnika je jedan od najviših u svetu.

Ima visok standard zdravlja, što se ogleda u prosečnom životnom veku od oko 73 godine za muškarce i 79 godina za žene i u relativno niskoj stopi smrtnosti novorođenčadi.

Sve je to sjajno i bajno na prvi pogled, međutim ostrvo Bermuda se nalazi u blizini Bermudskog trougla, dobro poznatog svima. Verujemo da je većini građana sama pomisao da lete tuda zastrašujuća.

Samo najhrabriji će imati priliku da uživaju u lepoti ovog ostra.

Bermudski trougao, deo severnog Atlantskog okeana u blizini Severne Amerike u kome se kaže da je misteriozno nestalo više od 50 brodova i 20 aviona.

Područje, čije granice nisu univerzalno dogovorene, ima nejasno trouglasti oblik označen atlantskom obalom Floride panhandle (u Sjedinjenim Državama), Bermuda i Velikih Antila.

Izveštaji o neobjašnjivim pojavama u regionu datiraju iz sredine 19. veka.

Bermudski trougao
foto: Printscreen/Youtube/BRIGHT SIDE

Neki brodovi su otkriveni potpuno napušteni bez očiglednog razloga, drugi nisu odašiljali signale pomoći i nikada više nisu viđeni nit se čulo za njih.

Avioni su prijavljeni i potom nestali, a kaže se da su spasilačke misije nestale tokom letenja u tom području.

Međutim, olupina nije pronađena, a neke od teorija koje su napredovale da objasne ponovljene misterije bile su izmišljene. Iako postoji mnogo teorija o natprirodnim uzrocima ovih nestanaka, najverovatnije su za to odgovorni geofizički faktori i faktori životne sredine.

Popularna teorija je da su nestala plovila oborena od strane takozvanih „odmetnutih talasa“, koji su masivni talasi koji mogu dostići visinu i do 30,5 metara i teoretski bi bili dovoljno snažni da unište sve dokaze o brodu ili avion.

Bermudski trougao se nalazi u oblasti Atlantskog okeana gde se oluje iz više pravaca mogu konvergirati, zbog čega je veća verovatnoća da će se pojaviti nevaljali talasi.

Prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, „nema dokaza da se misteriozni nestanci dešavaju češće u Bermudskom trouglu nego u bilo kom drugom velikom, dobro putovanom području okeana“, a nautičari i letači nastavljaju da putuju kroz trougao bez događaja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.