ESPRESO OKO SVETA: Vodimo vas na jedno od NAJEGZOTIČNIJIH mesta na svetu - upoznajte nestvarne lepote FIDŽIJA!
Fidži, Foto: Profimedia

TURIZAM

ESPRESO OKO SVETA: Vodimo vas na jedno od NAJEGZOTIČNIJIH mesta na svetu - upoznajte nestvarne lepote FIDŽIJA!

Fidži (Fiji) je ostrvska država sačinjena od preko tri stotine egzotičnih ostrva, čija će vas netaknuta priroda očarati na prvi pogled...

Objavljeno: 16:48h

Espreso oko sveta vas ove nedelje vodi na odmor, idemo na jedno od najegzotičnijih mesta na svetu, na ostrvo Fidži (Fiji).

Fidži (Fiji) je ostrvska država sačinjena od preko tri stotine egzotičnih ostrva, čija će vas netaknuta priroda očarati na prvi pogled...

Arhipelag se sastoji od oko 300 ostrva i 540 ostrvaca raspoređenih na oko 1.000.000 kvadratnih milja (3.000.000 kvadratnih kilometara). Od 300 ostrva, oko 100 je naseljeno. Glavni grad, Suva, nalazi se na jugoistočnoj obali najvećeg ostrva Viti Levu („Veliki Fidži“).

Većina ostrva su vulkanskog porekla, ali na svu sreću danas ne postoji ni jedan aktivan vulkan, tako da posetioci ovog raja na zemlji ne moraju da brinu.

Najveća ostrva su Viti Levu i Vanua Levu, dok ostatak čine rajska ostrvca prekrivena belim peskom, palmama...

Lokalno stanovništvo Fidžija, Fidžijanci su nastali ukrštanjem melanezijske, mikronezijske, polinezijske, indijske i kineske kulture.

Neopisivo lepe plaže i tirkizno more su upravo ono što krasi ostrvo Fidži. Svake godine ovu ostrvsku zemlju poseti približno pola miliona turista iz celog sveta, u periodu od aprila do septembra.

Fidži je zaista top destinacija za sve one koji žele da uživaju u egzotičnom odmoru.

Ono što je nestvarno, za sve strastvene avanturiste u lokalnim turističkim agencijama se mogu organizovati lični aranžmani, koji obuhvataju noćenje pod vedrim nebom na nekom od netaknutih ostrva.

Pronađite savršeno Fidži ostrvo samo za vas!

Ovaj jedinstven narod bogate istorije i kulture u prošlosti je karakterisao kanibalizam. U “Muzeju Fidži” u Suvi se i danas može videti cipela poznatog misionara Tomasa Bekera, jednog od najpoznatijih žrtava kanibalizma.

Izdvajamo za vas top 8 ostrva Fidžija koja morate posetiti ukoliko želite malo avanture:

1. Castaway Island

Za legendarno bekstvo na Fidžijskoj obali, malo mesta može da parira ostrvu Castavai. Castavai, koji se takođe zove Kalito, je koktel ljuljajućih palmi, mirne vode i belog peska. Takođe je dom jednog od najpopularnijih letovališta u zemlji - Castavei Resort. Osnovano 1966. godine, odmaralište podjednako služi porodicama, parovima, mladencima i solo putnicima, uz širok izbor besplatnih i plaćenih aktivnosti.

Postoji preko 30 zadivljujućih lokacija za ronjenje u roku od samo 20 minuta od odmarališta Castavai, što ga čini jednom od najpopularnijih destinacija za ronjenje i snorkeling na Fidžiju.

1 / 7 Foto: Profimedia

2. Malolo Lailai Island

Poput ostrva Castavai, Malolo Lailai takođe leži u zadivljujućim Mamanucas, do kojih je lako doći katamaranom iz Port Denarau. Malolo Lailai (što znači „mali Malolo“) je veteranska figura odmarališta na Fidžiju.

Ostrvo se može pohvaliti sa tri odvojena odmarališta: porodičnim omiljenim odmaralištem Plantation Island, omiljenim zaljevom Musket Cove (koji uključuje sopstveni jaht klub i marinu) i Lomani, raj za mladence samo za odrasle. Za putnike koji traže udobno ali akciono bekstvo na Fidžiju, Plantation Island Resort nudi sve, od mini golfa do velikih ribolovnih tura.

3. Kadavu Island

Uprkos velikoj veličini, ostrvo Kadavu se na mnogo načina oseća kao zaboravljeni kutak Fidžija. Južno ostrvo je udaljena ispostava bujne šume, krivudavih reka, netaknutih plaža, tihih lokalnih fidžijskih sela i svetski poznatog grebena Velikog astrolaba - jednog od najvećih i najzdravijih koralnih grebena na svetu.

Netaknuti pejzaž Kadavua inspirisao je niz ekološki prihvatljivih smeštaja, poput odmarališta Matava. Ovo nagrađivano odmaralište ima jaku reputaciju lidera u održivom turizmu na Fidžiju.

4. Denarau

Nijedna lista fidžijskih ostrva ne bi bila potpuna bez Denaraua, najvećeg integrisanog letovališta u južnom Pacifiku. Denarau je počeo kao razvoj odmarališta 1960-ih i sada je prerastao u veliko igralište za turiste sa ukusom za finije stvari. Hilton, Sheraton i Sofitel upravljaju odmaralištima na ostrvu, sa smeštajem sa pet zvezdica i dobrim šansama da se uoči slavna ličnost.

Gostima su na raspolaganju šampionski golf teren, jet ski safari, pecanje, ronjenje, snorkeling, obilasci sela, pa čak i vodeni park na naduvavanje. Ako planirate da ronite u Denarauu, morate ili da imate sertifikat za ronjenje u otvorenoj vodi ili da ronite sa kvalifikovanim instruktorom.

5. Taveuni

Taveuni „ostrvo bašte“, je tropski raj u svakom smislu. Kao što ime govori, ostrvo Garden je puno idiličnom prašumom i okruženo poznatim ronilačkim mestima kao što su Reinbov Reef i Vuna Reef. Kao i ostrvo Kadavu, Taveuni ima reputaciju za očuvanje prirode, sa dva rezervata za divlje životinje koja rade na ostrvu. Odmaralište Paradise Taveuni je popularan izbor za posetioce ostrva i poznato je po svojim safarijima sa ronjenjem. Obližnji greben Rainbov se smatra jednim od pet najboljih mesta za ronjenje mekih korala na svetu, a ime je dobilo po živopisnim koralima i morskom životu.

6. Vanua Levu

Opušteni lučki grad Savusavu je odgovor Vanua Levua na Denarau, sa mnoštvom luksuznih odmarališta i dovoljno restorana i kafića da bi putnici bili zauzeti. U gradu se nalazi i misija Savarekareka koja je izgrađena krajem 19. veka. Iz Savusavua, putnici mogu pronaći autobuse koji će ih odvesti kroz krševite planine do grada Labasa ili do udaljenih lokalnih sela u zalivu Buca.

7. Turtle Island

Ostrvo u udaljenom lancu Iasava zauzima prestižno odmaralište Turtle Island Resort samo za odrasle, koje u svakom trenutku može da primi najviše 14 parova. Zašto 14? Jer na ostrvu ima ukupno 14 privatnih plaža, naravno! Praktično nenaseljenih 500 hektara ostrva pruža gostima pravi osećaj tropske izolacije.

Ostrvo kornjača je takođe bio set filma Plava laguna iz 1980.

8. Tavarua

Sitna ploča belog peska, malo drveća i slikoviti grebeni sa nivoa mora, Tavarua ne izgleda posebno. Međutim, odozgo se otkriva gotovo savršen oblik srca ostrva.

Iako surferima koji okupiraju ostrvo, njegov oblik malo znači. Malo srce u Mamanukasu okruženo je nekim od najboljih talasa na svetu, posebno Restaurants i Cloudbreak, gde talasi mogu doseći i više od 10 metara. Odmaralište na ostrvu Tavarua pruža usluge posetiocima surfera sa opuštenim smeštajem na ostrvu i vožnjom čamcem do okolnih talasa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.