ESPRESO OKO SVETA: Avantura za NAJHRABRIJE, mesta koja će vam sigurno PODIĆI ADRENALIN - 10 NAJOPASNIJIH PUTEVA!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

OTKRIVAMO

ESPRESO OKO SVETA: Avantura za NAJHRABRIJE, mesta koja će vam sigurno PODIĆI ADRENALIN - 10 NAJOPASNIJIH PUTEVA!

Opasni putevi širom sveta zasigurno će vam podići adrenalin, pa vežite pojaseve, ali neki mogu i u ozbiljnoj meri a ugroze vaš život, zato oprezno!

Objavljeno:

Vožnja putevima koji se pokazuju kao izazov uvek privlače vozače da ih izaberu i krenu baš tuda, međutim ta odluka sa sobom nosi i veliku odgvornost.

Zamislite ovu scenu: Vozite se, uživate u pogledu a iza ugla vreba smrt. Odma nakon krivine put se naglo sužava i jak vetar ruši vaš automobil pravo u provaliju.

Opasni putevi širom sveta zasigurno će vam podići adrenalin, pa vežite pojaseve, ali neki mogu i u ozbiljnoj meri a ugroze vaš život, zato oprezno!

U Evropi se najsmrtonosniji putevi nalaze upravo na Balaknu.

Ovo je naša lista 10 najopasnijih puteva širom sveta:

10. STELVIO PASS- Italija

Ovaj put u Italiji spušta se u cik-cak rasporedu dužine oko 13km. Put je jedan od najviših prelaza za vožnju u evropskim Alpima. Ima neverovatnih 48 skretanja. Sam po sebi možda nije najopasniji, ali trenutak nepažnje mogao bi da bude koban.

Italija put
foto: Profimedia

Koncentracija je ključna pa se pobrinite da vas u vožnji ne ometa magičan prizor na Alpe.

9. SICHUAN-TIBET HIGHWAY- Kina

Put počinje u Čengduu u Sečuanu na istoku i završava se u Lasi u Tibetu na zapadu.

Putovanje može potrajati i do 15 dana!

Kina put
foto: Profimedia

Vozači koji se bore u ovoj smrtonosnoj ruti imaće mačigan prizor ispred sebe da uživaju. Nažalost, autoput Sečuan-Tibet odneo je hiljade života tokom godina, a jedna greška mogla bi da dovede do smrti.

Ovaj uzvišeni put vodi vas kroz otvorene klizišta ali i veličanstvene prizore. Klizišta i kamene lavine samo su neke od poteškoća sa kojima se možete suočiti tokom ove vožnje.

Oprezno!

8. ATLANTIC ROAD- Norveška

Proglašen za najbolju vožnju na svetu od strane Gardijana 2006. godine i sa jednom od najslikovitijih vožnji.

Put je takođe dom mosta Storseisundet, sa prilazom koji izgleda kao rampa ka nebu!

Norveška put
foto: Profimedia

Vožnja ovim putem je kao kolebanje iz kandži mora. Brutalni talasi Norveškog mora često se razbijaju o put. Vožnja tokom olujnih vremenskih uslova izuzetno je opasna, pa budite spremni na sve.

Put koji možemo da nazovemo toboganom za automobile.

7. ZOJILA PASS- Indija

Prelaz je vitalna veza između Ladaka i Kašmira, često je zatvoren tokom zime zbog podmuklih uslova, zatvarajući Ladakh od ostatka sveta.

Indija put
foto: Profimedia

Čak i kada sunce sija, put ima krije svoju tamnu stranu. Prepun je prevrnutih autobusa, slupanih automobila i stoke. Ovaj prelaz na velikoj nadmorskoj visini učiniće da iskusite sve, od obilnih snežnih padavina do jakih vetrova.

Put definitivno samo za one najhrabrije, a i najluđe!

6. SIBERIAN ROAD TO YAKUTSK- Rusija

Ovaj neasfaltirani ruski autoput prolazi pravo kroz Sibir. Tokom zime (koja tamo traje deset meseci), temperature su toliko niske da ne možete nositi naočare, jer će vam se metal smrznuti na licu.

Put vodi kroz planine, šume, pustinje a sa sobom nosi još mnogo toga. Tokom leta zaleđeni put se pretvara u blato, a uslovi za vožnju se pogoršavaju. U julu i avgustu put je blatnjava i guta vozila, jezivo.

Nažalost, to je jedina dostupna ruta za dolazak u grad Jakutsk, tako da vozači koji su se uputili baš tamo nemaju izbora.

Put je izolovan od ostatka sveta, tako da je nošenje zaliha za preživljavanje ključno, samo u slučaju da se zaglavite.

Ovaj put je jedini put na kome je zabeležena najniža temperatura ikada van Antarktika.

5. NORTH YUNGAS ROAD- Bolivija

Procenjuje se da oko 200-300 ljudi pogine u kamionima, automobilima i autobusima.

Međutim, biciklizam ovim putem je sada jedna od najpopularnijih aktivnosti.

Jedva je širine jednog vozila a zaštitna ograda ne postoji! Izloženi ste padu sa visine do 600m. Da sve bude još gore, vremenski uslovi kao što su magla, oblaci prašine i kiša smanjuju vidljivost skoro na nulu, zajedno sa klizištima i vodopadima.

Bolivija put
foto: Profimedia

Severni Jungas put, takođe poznat kao Put smrti, označen je kao „najopasniji put na svetu“.

Dobra vest da je sada izgrađena alternativna ruta.

4. SKIPPERS CANYON ROAD- Novi Zeland

Smešten na jugozapadu Novog Zelanda, put je dugačak 420km i ručno su ga isklesali rudari pre više od 140 godina.

Vožnja ovim putem pružiće vam najlepši pogled sigurno, takođe ima mnogo odličnih mogućnosti za fotografisanje!

Od uvrnutih skretanja, visokih nadmorskih visina, strmih nagiba i krivudavih i uskih puteva, Skippers Canion je svakako test vaših sposobnosti.

Samo najhrabiji uputiće se tuda!

3. FAIRY MEADOWS ROAD- Pakistan

Smešten u regionu Gilgit-Baltistan u Pakistanu, ova spektakularna i opasna planinska staza se sastoji od dužine oko 16,2 km. U kombinaciji sa nestabilnim makadamskim putevima, podmuklom velikom nadmorskom visinom i uskim skretanjima .

Iako je to na izgled slikovita destinacija, odsustvo ograda i barijera znači da ništa ne sprečava vozilo da padne sa litice.

Na ovaj put će definitivno krenuti samo primorani!

2. KEYLONG KISHTWAR ROAD- Indija

Smešten u indijskoj državi Himačal Pradeš, put je neverovatan. Možda biste želeli da propustite ovaj put po vetrovitom danu. To je jedan od najopasnijih puteva i pravi test vaših sposobnosti.

Vremenski uslovi kao što su vetar i kiša mogu učiniti put blatnjavim i klizavim, što ga čini izazovom za prolazak, čak i sa vozilom sa pogonom na sva četiri točka.

1. BAYBURT D915- Turska

Ovaj put dug 179km sastoji se od 29 krivina bez ograda ili barijera.

Dangerousroads.org ga je nedavno proglasio najopasnijim putem na svetu, pobedivši Iungas put u Boliviji zbog faktora rizika.

Delovi puta su zatvoreni tokom zimskih meseci zbog snežnih mećava i podmuklih vremenskih uslova.

Ovaj put će testirati veštinu i hrabrost svih vozača i nema mesta za greške. Lavine, klizišta i obilne snežne padavine samo su neke od prepreka sa kojima ćete se suočiti kada se uhvatite u koštac sa najopasnijim putem na svetu.

Bajburt autoput je radni put kojim meštani voze svaki vid transporta. Put je pravi autoput do pakla i odneo je brojne živote poslednjih godina – zbog toga je dobio titulu najopasnijeg puta na svetu na našoj listi!

Da li biste se usudili da se provozate nekom od ovih ruta?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.