ESPRESO OKO SVETA: Jedna od NAJVAŽNIJIH palata na svetu, sedište MOĆI nekadašnjih CAREVA - posetio ju je i PUTIN!
Zabranjeni grad, Foto: Profimedia

U SAMOM SRCU PEKINGA

ESPRESO OKO SVETA: Jedna od NAJVAŽNIJIH palata na svetu, sedište MOĆI nekadašnjih CAREVA - posetio ju je i PUTIN!

Ležeći u centru kineske prestonice, Zabranjeni grad je najveći kompleks na svetu i zauzima 720.000 kvadratnih metara, što je tri puta više od palate Luvr u Francuskoj

Objavljeno: 14:34h

Jedna od najslavnijih i najlepših palata na svetu nalazi se u samom srcu Pekinga. Kao jedno od najvećih i najočuvanijih mesta Zabranjeni grad je nezaobilazan za sve posetioce Kine. Smatra se jednom od najvažnijih palata svih vremena, a ujedno je i najpopularnija turistička atrakcija ove zemlje.

Ležeći u centru kineske prestonice, Zabranjeni grad je najveći kompleks na svetu i zauzima 720.000 kvadratnih metara, što je tri puta više od palate Luvr u Francuskoj. Poređenja radi, Vatikan ima 440.000 kvadratnih metara, a Kremlj 275.000 kvadratnih metara, tako da se moramo složiti da je veličina ove drevne palata zaista impresivna.

Kinezi su u 15. veku svoju zemlju smatrali centrom sveta, u srcu njihovog sedišta moći stajala je careva palata, a njeni zidovi su skrivali svet izuzetnog značaja koji je smrtnicima bio zabranjen 600. godina. Sada to isto mesto privlači enorman broj turista dnevno.

Izgradnja ove velelepne građevine je počela 1406. godine, a bilo je potrebno čak 14 godina i oko 200.000 radnika kako bi se kompleks završio. Tokom 5 vekova je bila sedište 24 vladara - 14 iz dinastije Ming i 10 iz dinastije Ćing, a prestao je da bude politički centar Kine kada je poslednji car Puji abdicirao 1912. godine.

Zabranjeni grad je podeljen na spoljašnji i unutrašnji dvor:

Carevi su imali apsolutnu božansku moć i održavali su svečane javne ceremonije u spoljnom dvoru, zgrade koje se ovde nalaze izgledaju svečano i veličanstveno. Za razliku od njega, unutrašnji dvor je bio mesto gde su carevi uživali u kućnom blaženstvu i obavljali svakodnevne poslove, a arhitektonski stil je ovde manje formalan.

Ulazeći od kapije Meridijana, nailazi se na veliki trg na kojem se nalazi vijugava reka Zlatne vode, preko koje stoji pet mostova. Iza trga stoji kapija vrhovne harmonije, a sa njega se uzdiže troslojna terasa od belog mermera. Tri dvorane stoje na vrhu ove terase, i one su fokus kompleksa palate. To su dvorana vrhovne harmonije, dvorana centralne harmonije i dvorana očuvane harmonije.

1 / 6 Foto: Profimedia

Na zapadu se nalazi Zhongnanhai, nekadašnja kraljevska bašta usredsređena na dva povezana jezera, koja sada služi kao centralno sedište Komunističke partije Kine i Državnog saveta Narodne Republike Kine. Na severozapadu se nalazi Beihai park, takođe usredsređen na jezero povezano sa dva južna, i popularni kraljevski park.

Na jugu, dve skoro identične kapije stoje duž glavne ose. To su Uspravna kapija (Duanmen) i poznatija Tjenanmen kapija koja povezuje područje Zabranjenog grada sa modernim, simboličnim centrom kineske države - trgom Tjenanmen.

Dizajn Zabranjenog grada, od njegovog ukupnog rasporeda do najsitnijih detalja, bio je pomno planiran da odražava filozofske i religiozne principe, a pre svega da simbolizuje veličanstvo carske moći.

Prvi put kada je Si Đinping primio strane goste u bivšoj carskoj palati

Kineski predsednik Si Đinping bio je domaćin ceremonije u bivšoj carskoj palati, pored trga Tjenanmen u Pekingu, 3. septembra 2015. godine, neposredno pre nego što je predsedavao masovnom vojnom paradom.

Bio je to prvi put da jedan najviši lider Komunističke partije Kine, koji je kritikovao feudalni sistem vlasti, prima strane goste na ovakav način u bivšoj carskoj palati.

Si Đinping
Si Đinpingfoto: Profimedia

Desetine najviših lidera i visokih zvaničnika iz stranih zemalja i predstavnika međunarodnih organizacija stajali su u redu da imaju "audijenciju" kod vrhovnog lidera Kine.

Među tim zvanicama bili su i drugi azijski lideri, kao što su predsednica Južne Koreje Park Geun Hje, vijetnamski predsednik Truong Tan Sang i mongolski predsednik Cahijagin Elberdordž.

Među ostalim stranim gostima bili su ruski predsednik Vladimir Putin, i tadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Tom prilikom je kineski predsednik pozdravio Putina na južnom trgu Duanmen, a kako je to izgledalo pogledajte u videu:

Donald Tramp je bio prvi američki predsednik kome je priređena državna večera u Zabranjenom gradu

Bivši predsednik Amerike Donald Tramp je 2017. godine tokom posete Kini imao večeru u najpoznatijoj carskoj palati u zemlji. Tramp je takođe prvi predsednik SAD kome je priređena državna večera u Zabranjenom gradu, raskošnoj palati u centru Pekinga koju je vekovima koristila kineska vladajuća dinastija.

Kineski predsednik Si Đinping i njegov američki kolega Donald Tramp posetili su tri prednje palate Zabranjenog grada, zajedno sa prvim damama, madam Peng Lijuan i prvom damom Melanijom Tramp.

Bio je to veoma neobičan prizor, koji podseća na kineskog cara koji je vladao prosperitetnom globalnom imperijom pre šest vekova.

Pošto je bila carska palata oko pet vekova, u njoj se nalaze brojna retka blaga i zanimljivosti. Od 1925. godine, Zabranjeni grad je pod nadzorom Muzeja palata, čija je obimna zbirka umetničkih dela i artefakta izgrađena na osnovu carskih kolekcija dve dinastije. Uvršten od strane UNESCO-a kao mesto svetske kulturne baštine 1987. godine, Muzej palate je sada jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija širom sveta.

(Espreso/Tamara Marić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.