NAJMLAĐE DRŽAVE SVETA: U ovim zemljama više od polovine stanovništa ima manje od 18 GODINA!
Avganistan, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

NAJMLAĐE DRŽAVE SVETA: U ovim zemljama više od polovine stanovništa ima manje od 18 GODINA!

Možete li zamisliti zemlju u kojoj je polovina stanovništva mlađa od 18 ili čak 15 godina?

Objavljeno: 10:45h

Dok se Zapad bori sa starenjem stanovništva, neke druge zemlje ne mogu ni da zamisle problem. A možete li zamisliti zemlju u kojoj je polovina stanovništva mlađa od 18 ili čak 15 godina? Sa ovom listom biće lakše - a možda i očekivano, skoro svi su u Africi.

Niger: 57% maloletnog stanovništva

Definitivni rekorder u svetu je afrička država Niger, gde je čak 57 odsto stanovništva maloletno. Prema statistikama, žena u Nigeru rodi u proseku 8 dece tokom svog života. Nažalost, iako bi mnoge zemlje volele da imaju tako veliku mladu populaciju, u Nigeru će to biti veliki problem s obzirom na siromaštvo sa kojim se bore.

Uganda: 55% maloletnog stanovništva

Kao i kod Nigera, razlog ovolikog broja mladih je nekorišćenje kontracepcije i tradicionalno velike porodice. Čak 77 odsto stanovništva je mlađe od 25 godina, što je problem i za mlade ove zemlje, koja se bori sa visokom stopom nezaposlenosti i niskim životnim vekom.

Mali: Skoro polovina stanovništva je mlađa od 15 godina

Nezaposlenost, siromaštvo i česte političke krize odvode veliki broj mladih u oružane grupe koje ih lako regrutuju. UN su intervenisale svojim programom za otvaranje radnih mesta za 3.000 mladih, ali to još uvek nije dovoljno u zemlji u kojoj je skoro polovina od 20 miliona stanovnika mlađa od 15 godina.

1 / 2 Foto: Profimedia

Avganistan: Polovina stanovništva je maloletna

Na listi 20 „najmlađih“ zemalja sveta, jedina neafrička država je Avganistan, gde maloletnici čine 51 odsto stanovništva. Godinama smo svedoci vesti iz Avganistana iz meseca u mesec, dovoljno da osetimo atmosferu u ovoj azijskoj zemlji i probleme sa kojima se njihovi mladi ljudi suočavaju.

(Espreso/punkufer.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.