10 STRAVIČNIH NAPADA AJKULA KOJI SU SE DESILI U SVETU: Srbin umalo ostao bez GLAVE - HORORI koji se još PAMTE!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

JEZIVE TRAGEDIJE

10 STRAVIČNIH NAPADA AJKULA KOJI SU SE DESILI U SVETU: Srbin umalo ostao bez GLAVE - HORORI koji se još PAMTE!

Najmanja ajkula - patuljasta ajkula lanterna - duga je samo 17 centimetara (6,7 inča), dok je kit ajkula najveća vrsta na svetu, sa približno 12 metara (39 stopa).

Objavljeno:

Postoji preko 470 vrsta ajkula, koje žive na planeti Zemlji već 420 miliona godina.

Najmanja ajkula - patuljasta ajkula lanterna - duga je samo 17 centimetara (6,7 inča), dok je kit ajkula najveća vrsta na svetu, sa približno 12 metara (39 stopa).

Ajkule žive u svim okeanima do dubine od 2.000 metara (6.600 stopa). Obično ne žive u slatkoj vodi, osim ajkule bika i rečne ajkule.

Zubi i čeljusti ajkula su smrtonosni, ali samo velika bela, okeanska beloperka, tigar i ajkula bik su odgovorni za fatalne napade na ljude.

Međunarodni dosije o napadima ajkula otkriva da je između 1580. i 2018. godine više od 660 ljudi izgubilo život zbog otprilike 3.000 napada ajkula.

U 2017. godini, skoro dve trećine žrtava - 59 odsto - surfovalo je ili se bavilo sportovima na vodi.

Zatim, 22 procenta su bili plivači i posetioci na plaži, 9 procenata su bili ronioci i ronioci, a samo 2 procenta su bili bodisurferi.

Najviše napada ima u SAD-u i Australiji.

1 / 9 Foto: Profimedia

Prošle godine u svetu zabeleženo 137 napada ajkule, 11 sa smrtnim ishodom.

10 najopasnijih mesta za napade ajkula:

10. Papua Nova Gvineja

9. Južna Karolina

8. Brazil

7. Kalifornija

6. Brevard, Florida

5. Havaji

4. Kvislend, Australija

3. Novi Južni Vels, Australija

2. Južna Afrika

1. Okrug Volusija, Florida

Ovo su 11 saveta ronioca Radenka u borbi protiv ajkule:

1. Rano jutro i veče ajkule se hrane

2. Ne pravite buku lupajući po vodi daleko od obale

3. Ako imate otvorenu ranu ne idete daleko, ajkule osete krv nadaleko kilometrima. On je naveo da žene u periodu ciklusa treba da vode računa.

4. Izbeći kupanja na ruti gde prolaze kruzeri i prekookeanski brodovi, bacaju otpad, ajkule se skupljaju, jedu

5. Mokraća tj. urin podstiče napad, deluje razdražujuće

6. Ne ronite sami i nemojte da zaostajete iza grupe na ronjenju ili snorklingu

7. Ne bežite, skupite snagu i hrabrost, plivajte na nju - njuška, oči i škrge su slabe tačke, udarite, ubodite je nečim, pokažite da niste plen koliko je moguće

8. Uvek je gledajte, oborena prsna peraja su znak nezainteresovanosti, kada su zategnuta očekuje se napad

9. Ako se ostale ribe izgube i počnu panično da beže, gledajte oko sebe, verovatno je predator blizu

10. Jarke boje na kupaćem kostimu je zbunjuju od klasičnih crnih u kojima ličimo na plen (npr. na foku)

11. Ne bacajte hranu sa brodova ako ste daleko od obale a ronioci ili plivači su u moru.

Donosimo vam neke od jezivih napada koja su zadesili svet u poslednjih nekoliko godina:

Svet je uzdrmala vest o napadima ajkule u blizini poznatog turističkog mesta Hurgade.

Najnoviji slučaj zabeležen je juče.

1. Tinejdžerka preživela stravičan napad ajkule na Floridi

Heroj ove situacije bio je njen brat, učinio nemoguće!

Tinejdžerka Adison Betia koja je na sreću preživela napad ajkule na plaži u Floridi, kaže da joj je prvi instinkt govorio da treba da šutne predatora u nos.

Napad se dogodio na Keaton plaži na severozapadu Floride u četvrtak. Tinejdžerka je bila blizu obale kada ju je odjednom u vodi napala ajkula.

- Jedino čega se sećam je da mi se nešto zakačilo za nogu i osetila sam da nešto nije u redu. A kada sam pogledala videla sam da je u pitanju velika stara ajkule. Onda sam se setila da sam na gledala "Animal Planetu" gledala emisjiu u kojoj su spomenuli da ajkulu treba udariti u nos ili tako nešto. Ali nisam mogla da mu priđem do nosa - rekla je ona iz svog bolničkog kreveta u izjavi za jutarnji program "Dobro jutro Ameriko".

2. Turistkinja preminula u blizini Hurgade

Egipatske vlasti zatvorile su deo obale Crvenog mora, nakon što je jedna turistkinja podlegla povredama posle napada ajkule u blizini Hurgade.

Jedan egipatski izveštaj kaže: "Penzionerka je plivala u oblasti Sahl Hašiš, južno od letovališta Hurgada, u petak. Napala ju je ajkula koja joj je odgrizla ruku i nogu. Pokušala je sama da stigne do obale. Došli su lekari i odvezli je u bolnicu. Lekari su usput izvršili reanimaciju, ali njeno srce nije ponovo pokrenuto. Žena je umrla u kolima hitne pomoći od bolnog šoka".

Nakon napada u petak, plivanje, ronjenje i pecanje u oblasti Sahl Hašiša do zaliva Makadi zabranjeni su tri dana, prema lokalnim izveštajima.

Nažalost, dogodio se još jedan slučaj sa tragičnim ishodom.

3. Srbina izujedala ajkula prošle godine u San Francisku

Nemanja Spasojević preživeo je prošle godine napad velike bele ajkule u San Francisku. Njega je morska neman, dugačka oko dva metra ugrizla za nogu dok je ronio, a srećni Srbin je prošao sa lakšim povredama i istog dana je pušten iz bolnice.

- Verovatno sam najsrećniji čovek na svetu. Doživeo sam da me napadne velika bela ajkula i da me puste iz bolnice istog dana - kaže Nemanja (38) koji na zadnoj strani butine ima 10 ožiljaka od ugriza.

Spasojević kaže da ima sreće što ga je ajkula samo "okrznula".

- Osetio sam nešto kao ugriz komarca i da me nešto gura. Kada sam pogledao ugledao sam dva oka i nos - priča Nemanja.

4. Ajkula napala spasioca na Long Ajlendu

Zvaničnici okruga Safolk zatvorili su plažu na Long Ajlendu za kupanje nakon, kako su naveli, napada ajkule bez presedana u kojem je povređen spasilac.

Spasilac je simulirao davljenika tokom vežbe kada ga je ajkula ujela za grudi i ruku, rekao je izvršni direktor okruga Safolk Stiv Belone na konferenciji za novinare.

Povrede su sanirane, a spasilac je bio u "veoma dobrom stanju", rekao je Belone, prenosi RTS.

Džastin Anderson, supervizorka spasilaca izjavila je da su se u prošlosti ajkule veoma retko viđale, ali prošlog leta je hranjenje ajkula bilo alarmantno blizu kupača, što je zahtevalo privremeno zatvaranje kupališta duž obale okeana na Long Ajlenda.

5. Tigrasta ajkula joj odgrizla celu ruku na Havajima kada je imala 13 godina

Sada, Betani Hamilton ima 32 godine. Prošlo je skoro 20 godina od nesreće koja joj je promenila život. Bilo je to 2003. godine na Havajima, kada joj je tigrasta ajkula otkinula ruku i kada je imala samo 13 godina.

Daleko od toga da je "potonula" i napustila surfovanje, odlučila je da nastavi sa svojom strašću i danas je, kako je rečeno, više nego poznata po tome.

Na videu ispod možete videti Betanin intervju, ali i slike surfovanja kada je imala 14 godina, dakle odmah nakon napada ajkule. Već tada je istakla sve karakteristike koje su je proslavile: pozitivan stav, odlučnost, veru i ljubav prema surfovanju kao malo ko.

- Najteže mi je bilo da stanem na dasku, ali se navikavam na to. Nastaviću da surfujem jer to volim i zato što mogu da ohrabrim druge žene koje prolaze kroz istu stvar da to rade; surfovanje je dobar način za vežbanje, zabavan je sport i nije opasno.

6. Ajkula otkinula ženi nogu i oba prsta u Severnoj Karolini

Pejdž Vinter je bila sa porodicom u SAD-u kada ju je napala ajkula, ali uprkos tome što je izgubila nogu i dva prsta, kaže da ne krivi ajkulu za svoje povrede.

Mlada žena koja je bila žrtva opakog napada ajkule u SAD-u podelila je priču o trenutku kada je shvatila da je ujela - ali je naglasila da nema animozitet prema tom stvorenju.

Pejdž Vinter je uživala sa porodicom na plaži u Severnoj Karolini kada se dogodio događaj koji joj je promenio život.

Tada, sa samo 17 godina, izgubila je nogu i zadobila teške povrede šake koje su dovele do toga da su joj amputirana dva prsta.

Pejdž se setila tog događaja dok je govorila u seriji ''Bez filtera'' na LadBibleTV-u, opisujući kako se igrala kao sirena u plitkoj vodi kada je napadnuta.

Rekla je: „Nagnula sam se unazad da bih se bacila na leđa, a zatim plivala unazad i vratila se kao sirena, ali kada sam otišla unazad, nagazila sam na nešto i tada je počeo haos.

Pejdž je osetila ono što je mislila da su joj tatina leđa, ali pogledavši okolo, brzo je shvatila da to nije slučaj.

Nastavila je: „Osetila sam oštar bol u zglobu, a onda ništa više. Osećala sam kao da je trajalo večno, osećala sam se kao da sam tamo 20 minuta, ali to je bilo više kao 20 sekundi. Uopšte nije bilo dugo.”

Pejdžin tata je ubrzo priskočio u pomoć i izvukao je iz voda prepunih ajkula, ali ne pre nego što je tadašnja tinejdžerka zadobila teške povrede.

„I dalje sam imala celu nogu vezanu za sebe, bilo je stvarno, stvarno grozno. Mogli ste da vidite kost, mogli ste da vidite tragove zuba u kosti“, prisetila se ona. Zbog svojih povreda, Pejdž je helikopterom prebačena u bolnicu i objasnila je da je bila previše šokirana da bi osećala veliki bol.

1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram/probably.paige

Pejdž je ubrzo obaveštena od ljubaznog lekara da će hirurzi morati da joj amputiraju nogu i stvarnost situacije je počela da se komplikuje.

Operacijom je uklonjena jedna Pejdžina noga, zajedno sa dva Pejdžina prsta i od tada je imala presađivanje kože - uključujući prebacivanje dela leđa na dlan - da bi sačuvala ruku.

Sada sa 20 godina, Pejdž se setila da je naučila kako da hoda relativno lako, ali da se skoro godinu dana mučila sa učenjem kako da obavlja osnovne zadatke poput zakopčavanja farmerki i stilizovanja kose novom rukom.

7. Ajkula raskomadala plivača u Sidneju

Nekoliko plaža u Sidneju, uključujući najpoznatije plaže Bondi i Bronte, zatvorene su nakon što je kupača ubila ajkula. Ovo je prvi slučaj u poslednjih gotovo 60 godina da je na nekoj gradskoj plaži osoba ovako stradala.

Plivač kojeg je ubila velika bela ajkula idenfitifikovan je kao britanski državljanin Sajmon Nelist (35). On je ovog vikenda trenirao za humanitarnu akciju u kojoj je trebalo da pliva preko okeana što je u međuvremenu otkazano, kada ga je u sredu poslepodne napao predator dugačak više od četiri metra.

Iskusni plivač i trener ronjenja ima porodicu u Velikoj Britaniji i partnerku u Sidneju, sa kojom je planirao venčanje, a svi će ga pamtiti kao čoveka koji je voleo avanture.

Napad se dogodio samo 150 metara od glavne plaže na kojoj su bile desetine kupača, veslača i ribara. Žrtvini posmrtni ostaci pronađeni su u vodi sat vremena kasnije.

Mamci za morske pse postavljeni su u blizini mesta napada, dok se dronovima ispituje da li je ajkula i dalje na tom području.

Humanitarna akcija na obližnjoj plaži, a na kojoj je trebalo da učestvuje Sajmon otkazana je iz poštovanja prema žrtvi i porodici. Organizatori su razmatrali da sve prebace za mart, ali su rekli da odlučili da otkažu čitav događaj nakon savetovanja s lokalnim većem i spasiocima.

Biolozi veruju da je velika bela ajkula dugačka najmanje 4,5 metra odgovorna za napad, ali ne misle da je ubiju već samo da je isteraju iz zaliva. Bio je to prvi smrtonosni napad ajkule u Sidneju od 1963. godine.

8. Predator dug 6 metara umalo bio koban i za ovog ribolovca

Malo je falilo da se uživanje nadomak koralnog grebena u karipskom moru pretvori u katastrofu.

Podvoni ribolovci krenuli su u potragu za lav ribom, kada se jedna druga neman pojavila niotkuda.

Bila je to ajkula duga 6 metara koje je zamalo napala jednog ribolovaca.

Na svu sreću, pojela je samo mamac sa koplja i otplivala dalje.

Verujemo da ni najveći pustolovi i adrenalinski zavisnci ne bi voleli da su bili na njegovom mestu.

Kako je to izgledalo, pogledajte.

9. Velika bela ajkuča vukla muškarca u čeljustima

Frenk Logan je bio u moru u lovu na puževe sa prijateljima kada ga je velika bela ajkula ugrizla za torzo i odvukla ga pet metara kroz okean. Podvodni ronilac, koji je tada imao 25 godina, ostao je sa 18 odvojenih uboda zuba u obliku polumeseca veličine 50 centimetara preko stomaka i leđa.

– Osetio sam da mi je nešto ogromno dotaklo noge, a zatim užasan bol u leđima i grudima, rekao je kasnije ljudima.

Strašni predator je oštrim zubima ščepao Frenka za bok i počeo da ga trese, ali ono što je sledeće uradio spasilo mu je život. Umesto da se bori protiv zveri, Frenk se pravio mrtav i pustio da mu se telo opusti u čeljustima divlje životinje. Kao rezultat toga, ajkula ga je odnela pet metara u more pre nego što ga je oslobodila iz oštrog stiska i otplivala.

10. Mladić prepolovljen od strahovitog ugriza u Budvi

O tragičnom događaju u Budvi i dan danas se šapuće. Uvalica na samom rubu, desno od poznate plaže Mogren, tik od velike ravne stene koja je omiljeno mesto za sunčanje i kupanje turistima, čuva užasnu priču o rano ugašenom životu.

Jedini poznati napad ajkule na čoveku u crnogorskom primorju dogodio se 13. jula, davne, 1955. godine. Tri mladića odveslala su drvenom barakom ka Budvi iz pravca Jaza, gde su su letovali u koloniji studenata. Prekrasn voda na ovom neobičnom prostoru mamila ih je na kupanje.

Lokalni ribari su tvrdili kako je Tomaševića napala velika bela ajkula koju je primetila i mornarička straža, pokušavajući bezuspešno da je ulovi. Prema navodima, ajkula je bila dugačka skoro sedam metara.

Prema sećanjima starih Budvana, doplivala je u Jadransko more za jednim američkim brodom, a ka obali crnogorskog primorja privukla ju je lešina magarca koju je neko bacio nedaleko od uvale na rubu plaže Mogren gde se dogodio smrtonosni napad.

(Espreso/Katarina Naveršnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.