10 NAJOPASNIJIH MESTA ZA NAPADE AJKULA: Ovde ni ne pomišljajte da se KUPATE, bežite ako vam je do ŽIVOTA! (FOTO)
Ajkula, Foto: Printscreen Facebook/Grčka info

od odmora do pakla!

10 NAJOPASNIJIH MESTA ZA NAPADE AJKULA: Ovde ni ne pomišljajte da se KUPATE, bežite ako vam je do ŽIVOTA! (FOTO)

10 najopasnijih mesta za napade ajkula: Prošle godine u svetu zabeleženo 137 napada ajkule, 11 sa smrtnim ishodom

Objavljeno: 11:11h

Stravičan napad ajkule na šezdesetosmogodišnju ženu u okolini popularnog letovališta Hurgade uznemirio je javnost. Ajkula joj je odgrizla ruku i nogu, nakon čega je žena i preminula. Brojni turisti, kako pišu strani mediji, samo su posmatrali i niko nije priskočio u pomoć.

Ovo nije prvi sluča napada ajkule u vodama Crvenog mora u Egiptu. U oktobru 2020. godine 12-ogodišnji ukrajinski dečak na odmoru u Egiptu i njegov turistički vodič izgubili su udove nakon napada okeanske beloperke ajkule.

Zašto nas napadi ajkula tako strašno plaše jeste to što u jednom trenutku gledate svoja plivate, zabavljate se, a sledećeg minuta možete izgubili nogu.

Dakle, pre nego što napunite automobil za putovanje na plažu, pogledajte ovu listu mesta koja su visoko rangirana po napadima ajkula. To ne znači da ne treba da idete, jer stručnjaci kažu da se napadi ajkula ipak nije dešavaju tako često. Prema podacima Prirodnjačkog muzeja Floride (ISAF) u 2021. godini širom sveta bilo je 137 napada ajkula, od čega je 11 sa smrtnim ishodom.

Postoje mišljenja da treba više brinuti o plimi, meduzama i saobraćajnim nesrećama nego o neočekivanom susretu sa jednom od ovih strašnih riba.

Ali, svakako je vredno pregledati savete kako biste izbegli napad ajkula pre kupanja na bilo kojoj od ovih 10 lokacija, koje navodi animals.howstuffworks.com

Ajkula
foto: Printscreen/Facebook

10. Papua Nova Gvineja

Smeštena u Tihom okeanu, Papua Nova Gvineja je zabeležila 48 napada ajkula od 1848. godine. To je više od Novog Zelanda, koji je doživeo 39 napada od 1852. godine. Međutim, Novi Zeland ima 15.134 kilometra obale, dok Papua Nova Gvineja ima samo 5.152 kilometra obale.

Vode Papue Nove Gvineje sadrže široku lepezu morskih okruženja, tako da ronioci iz celog sveta dolaze na ostrvo da vide ogromnu raznolikost vodenog života, a zaroni sa ajkulama su jedna od popularnih opcija. Nije jasno da li napadi ajkula u Papui Novoj Gvineji potiču od ronilaca i drugih turista ili su napadi posledica lokalne navike pecanja ajkula.

Tradicionalniji načini ribolova i dalje postoje ovde i odražavaju činjenicu da su ajkule oduvek bile deo života domorodaca. Neki stanovnici Papue Nove Gvineje, posebno u provinciji Nova Irska, još uvek praktikuju drevnu umetnost koja se zove pozivanje ajkula.

Oni koji pozivaju ajkule tvrde da komuniciraju sa duhovima ajkula, privlačeći ih kroz ritualne pesme i molitve. Kada ajkula dođe do čamca, pozivalac stavlja omču na nju, zabija je i nosi kući kako bi seljani jeli.

Ajkula
foto: Printscreen/youtube

9. Južna Karolina

Prema podacim aPrirodnjačkog muzeja Floride od 1837. u Južnoj Karolini se dogodilo 107 napada ajkula. Iako se dešavaju duž obale, 37 napada se dogodilo u okrugu Čarlston, gde se nalazi nekoliko gradova na plaži, a 36 u okrugu Hori, gde se nalazi popularna Mirtl Bič.

Oko 12 vrsta ajkula otkriveno je u vodama Južne Karoline, prema navodima Odeljenje za prirodne resurse Južne Karoline. Vrste su uglavnom blage, uključujući ajkule peščane sprudove i ajkule, ali su primećene i agresivnije vrste, uključujući tigrastu i ajkulu bika. Priobalni estuari Južne Karoline pružaju dobra tla za rađanje i ishranu za ove ajkule.

8. Brazil

Većina napada ajkula u Južnoj Americi dešava se u vodama kod Brazila, gde je od 1931. bilo 107 ujeda ajkula. Šta sve ove ajkule dovodi u Brazil? Grad na plaži po imenu Resife, koji je imao nesreću da privuče ajkule na svoju obalu. Problemi su počeli 1980-ih, kada je Porto Suape izgrađen južno od Resifea.

Konstrukcija je zatvorila dva slatkovodna ušća, koja su služila kao voda za rađanje mnogih ajkula bikova. Kada su estuari bili zatvoreni, ajkule su otišle do sledećeg estuarija, koji se slučajno ispusti pravo u vode Resifea. Obližnji kanal koji koriste surferi postao je novo hranilište ovih ajkula. Ajkule je možda još bliže obali Resifea oterala klanica, koja je odlagala krv u obližnje pritoke.

Od ovih događaja, obala Resifea od 12,5 milja (20 kilometara) postala je izuzetno opasno mesto, sa većim udelom napada koji su doveli do smrti. Svaki treći napad ajkula koji se dogodi u Recifeu je fatalan.

Ajkula
foto: Printscreen/Facebook/Compass Media

7. Kalifornija

U decembru 2021. godine, 42-godišnji muškarca koji je surfovao u zalivu Moro ubila je velika bela ajkula. Bio je to jedan od 29 ujeda ajkula prijavljenih duž obale Kalifornije od 2012. godine i treći smrtonosni napad u tom vremenskom periodu.

Kalifornija je imala tri ujeda ajkula 2021. godine, uključujući jedan smrtonosni napad a od 1926. ukupno 130. Napadi ajkula izvesniji su duž severne obale Kalifornije, u zloglasnom Crvenom trouglu.

Oko 145 kilometara obale severne Kalifornije između Point Rejesa i zaliva Monterej čini jednu stranu Crvenog trougla; od te dve tačke, linije se protežu da se sastaju neposredno pored Faralonskih ostrva, zapadno od San Franciska. Ove vode su dom mnogim fokama, koje zauzvrat privlače mnogo velikih belih ajkula.

6. Brevard, Florida

Država Florida od 1882. do 2021. godine zabeležila je 895 apada ajkula. Brevard je registrovao 155 napada.

Jedan od razloga zbog kojih Florida ima mnogo napada ajkula je taj što ima mnogo turista željnih da uđu u vodu, a okrug Brevard je na sat vremena vožnje za one koji su već u tom području da vide Mikija u Dizni svet u Orlandu.

Brevard je opasan i iz nekoliko drugih razloga. Forbes je 2008. godine proglasio plaže okruga Brevard najopasnijim mestima za utapanje. Između 1995. i 2017. godine, 27 ljudi se utopilo u strujama u Brevardu, što je stopa koja je veća od bilo kog drugog okruga u Sjedinjenim Državama osim Volusije na Floridi. Delovi ove obale Brevard takođe spadaju u „Alleju munja“ na Floridi, oblast koja ima najviše munja u Sjedinjenim Državama.

5. Havaji

Oko 40 vrsta ajkula Havaje nazivaju domom. Jedna od ovih vrsta je opasna tigrasta ajkula, odgovorna za najviše napada na ljude posle velike bele.

Havaji imaju mešovite rezultate kada je u pitanju suočavanje sa ajkulama. S jedne strane, fatalni napad 1959. doveo je do višedecenijskog programa iskorenjivanja ajkula koji je sponzorisala vlada. S druge strane, neki Indijanci Havaja nazivaju tigrastu ajkulu aumakua, ili duh čuvar.

Ajkule
foto: Youtube printscreen

4. Kvislend, Australija

Sara Kejt Doki je 2006. plivala u blizini Brizbejna u vodi ne višoj od njenog struka kada su je napale tri ajkule bika, koje su joj otkinule obe ruke dok su je grizle za stomak i noge. Njeni prijatelji su prvo ignorisali njen vrisak, misleći da je to šala. Sve dok nisu videli krv u vodi. Dokijeva smrt je samo jedan od 199 napada Kvinslenda od 1.700.

Australija je dom za 166 vrsta ajkula. Na jednu od njih možete naići bilo gde na obali, ali istočna obala ove zemlje je posebno sklona napadima jer je gusto naseljena. Istočnu obalu Australije čine dve velike države: Kvinslend i Novi Južni Vels.

Ove dve države se međusobno takmiče za najopasniju obalu u Australiji. Između 1917. i 2017., na primer, Kvinslend je imao 52 smrtna slučaja od napada ajkula od 134 smrtna slučaja u Australiji. Na sreću, 2021. u Kvinslendu nije bilo napada ili smrtnih slučajeva.

3. Novi Južni Vels, Australija

Novi Južni Vels imao je 267 napada od 1.700. godine. To uključuje pet napada i jedan smrtni slučaj u 2021. godini.

Neki nedavni napadi pomogli su ovom sunčanom lokalitetu da se rangira tako visoko na našoj listi. Surfer je 2015. umro nakon što su mu obe noge odgrizle u napadu ajkule. Bio je to treći fatalni napad u Novom Južnom Velsu u poslednjih 12 meseci.

Ipak, broj stanovnika Novog Južnog Velsa je verovatno bio nizak zahvaljujući zaštitnim merama preduzetim na plažama u blizini Sidneja. Godine 1937. u vodama su postavljene mreže i mreža, a program je proširen početkom 1960-ih nakon niza fatalnih napada

Od 2017. godine, 51 plaža je bila zaštićena ovim mrežama ili bubnjevima, udicama za mamce koje su imale za cilj da privuku ajkule. Oni su se pokazali kontroverznim jer su ulovili 98 uglavnom bezopasnih ajkula tokom godine, ali i 279 drugih morskih životinja, uključujući 166 raža i 10 kornjača. Iz ovih razloga, ekolozi favorizuju izgradnju ograđenih prostora za plivače u kavezima.

2. Južna Afrika

Od 1959. godine bilo je 259 napada ajkula, ali i ne sprečava ljude da i dalje hrle u vode Južne Arfrike da rone sa ajkulama.

Južna Afrika je bila jedna od prvih zemalja koja je zvanično zaštitila velike bele ajkule, tako da je njihova populacija porasla.

1. Okrug Volusija, Florida

Od 1882. godine imao je 337 napada ajkula. To nije samo najveći broj napada ajkula zabeležen na Floridi, već je to više nego u Južnoj Africi, čiji su se napadi dogodili na 2.798 milja (4.503 kilometra) obale, za razliku od jednog okruga.

Ako ste plivali u Nju Smirni, verovatno ste bili na udaljenosti od 3 metra od ajkule, navode poznavaoci prilika. Ove razlike donele su Nju Smirna Biču nadimak „Svetska prestonica napada ajkula“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.