OVO UBIJA LJUDE U VODI GORE OD AJKULA! Čim zaplivate, U OPASNOSTI STE, SRBI UPOZORENI (FOTO)
Ajkula, Foto: Profimedia

OVO NISTE ZNALI

OVO UBIJA LJUDE U VODI GORE OD AJKULA! Čim zaplivate, U OPASNOSTI STE, SRBI UPOZORENI (FOTO)

Površinska temperatura vode je u porastu iz godine u godinu

Objavljeno: 10:11h

Svi smo preplašeni posle masovnih napada ajkula pre nekoliko dana u Hurgadi. Stradale su dve žene u razmaku od nekoliko sati i samo nekoliko metara razdaljine. Međutim, da li ste znali da postoji nešto mnogo opasnije u moru na šta morate povesti računa?

U nastavku vam donosimo spisak morskih životinja koje su u stanju da napadnu i ubiju čovek, a nisu ajkule.

Ajkula, More, Okean
foto: Profimedia

Otrovna žaba

Koža ove minijaturne žabe je izuzetno otrovna. Iako je dugačka od 12 do oko 65 milimetara, može biti i smrtonosna. Na sreću u torbu ne može da vam uđe, osim ako se ne nađete u šumama Centralne i Južne Amerike, a olakšavajuća okolnost je ta - da i ako stavite ruku u torbu dok je ona u njoj, možete da se izvučete jer otrov deluje samo ako se pomeša sa sluzokožom ili ako uđe u telo kroz već postojeću posekotinu na koži. Plemena su otrovom ovih žaba premazivala strelice.

Morski konusni puževi

Ako volite da sakupljate školjke pazite da ne posegnete za ovim pužem - jer je njegovu konusnu kućicu lako pomešati sa školjkom. Može da naraste do 15 centimetra u dužinu, a otrov ispušta kroz bodljicu sličnu malom harpunu. Snažan otrov izaziva bol, utrnulost, vrtoglavicu i paralizu. Na sreću, iako ne postoji protivotrov, smrtni slučajevi su retki.

Morski puž
foto: Printscreen/Reddit

Morska osa

Morska osa je vrsta meduze koja živi u indo-pacifičkom regionu. Iako bi morala da sakupi pipke, stala bi u prosečnu torbu jer u prečniku može da poraste od 25 do 30 centimetara. Ubod morske ose je izuzetno bolan i opasan, a deluje u roku od 30 sekundi.

Naduvana riba

Naduvana riba je mala rastom, a samo neke od njenih vrsta mogu da dostignu dužinu od 100 centimetara. Kada su "izduvane" gotovo neuočljive, međutim, kada su u opasnosti i kada se naduvaju, veoma su prepoznatljive. Smatraju se jednom od najotrovnijih vrsta na svetu. Uprkos jačini otrova u japanu se fugu riba smatraju delikatesom, a kuvari koji je pripremaju moraju da prođu posebnu obuku.

Ljubičasta meduza

Pojava meduza na kupalištima nije retka, u nekim ih ima manje, u nekima više, a korisnici "Fejsbuk" strane "Corfu Tourist" objavili su iskustva sa meduzama oko ostrva Egejskog more. Ljubičasta meduza (Pelagia noctiluca) nije redak posetilac ovih voda, a prilikom susreta sa njom i njenim srodnicima najvažnije je odmah adekvatno reagovati. Osnovni simptomi nakon kontakta sa ljubičastom meduzom na ljudskoj koži su eritem, edem, peckanje, ali ponekad i teška dermonekrotična, kardio i neurotoksična dejstva, koja su posebno opasna kod osetljivih osoba. U najčešćim slučajevima javlja se bol poput pečenja, često intenzivno crvenilo kože, ponekad i pojava otiska meduze na delu kože. Mogu se javiti i pad pritiska, tahikardija glavobolja, povraćanje, dijareja, spazam bronhija i kratkoća daha.

Meduza
foto: Printscreen/Youtube/MBARI

Nevidljiva stvar - bakterije

Baš iz ovog razloga vibrio bakterije bi mogle da budu svuda oko nas ako temperatura nastavi da raste. Čak petoro ljudi u Nju Džerziju zarazilo se ovom bakterijom iz plodova mora ili rečne vode koja je nekada bila previše hladna za razvoj mikroorganizama. Kako globalna temperatura raste vode bi mogle da postanu pogodna staništa za vibrio bakterije, ali i neke druge vrlo opasne po ljudsko zdravlje. Sa Univerziteta iz Filadelfije upozoravaju da će mnoge plaže postati nesigurno za kupanje za ljude sa slabim imunim sistemom i otvorenim ranama. Vibrio bakterije su bakterije koje žive u slanoj vodi i uzročnici su mnogih trovanja hranom. Vezuju se sa zapaljenjima digestivnog sistema, mogu da inficiraju otvorene rane što može da dovede do sepse.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.