MISTERIOZNI "NESTANCI" NAFTNIH TANKERA: Neviđeni scenario kao iz FILMOVA, Rusija kopira dobro poznatu TAKTIKU?
Ilustracija, Foto: EPA/DAVE HUNT, Profimedia

nestanci

MISTERIOZNI "NESTANCI" NAFTNIH TANKERA: Neviđeni scenario kao iz FILMOVA, Rusija kopira dobro poznatu TAKTIKU?

Rusija je optužila Ukrajinu za celi niz napada na skladišta goriva, raznu infrastrukturu i vojne instalacije na svojoj teritoriji

Objavljeno: 12:26h

Kako se produžava rat Ukrajine i Rusije, tako se množe informacije o pomalo misterioznim obaveštajnim, organizacijskim i vojnim aktivnostima obe strane nalik scenarijima iz političkih trilera.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Međutim, svima je jasno kako "misterioznost" pojedinih događaja nije naročita jer je jasno ko stoji iza određenih aktivnosti.

Na primer, s jedne strane Rusija organizuje "nestanak" čitavih tankera s naftom kako bi probila međunarodne sankcije, a s druge su Ukrajinci izveli iznenađujući napad 'kamikaza' dronom na rafineriju 150 kilometara duboko na ruskom teritoriju.

Prema pisanju Blumberga samo je u poslednjih 10 dana iz međunarodnog sistema praćenja plovila nestalo najmanje tri tankera i to dok su se približavali Azorima, grupi ostrva pod upravom Portugala, koji se nalaze više od 1000 kilometara od evropskog kontinenta.

Kontejner, kontejneri, Brod
foto: Profimedia

U Blumbergu pretpostavljaju kako se teret tih tankera prebacuje na druge brodove, a takvih učestalih "nestanaka" u sistemu satelitskog monitoringa nije bilo pre ruske invazije na Ukrajinu. Ranije je uočeno kako su tankeri s ruskom naftom nestajali na putu prema azijskim destinacijama, a sada je nejasno da li i neki evropski kupci organizuju tajnovite isporuke kako bi izbegli političke probleme. Evropski naftni embargo u potpunosti će stupiti na snagu tek u decembru, prenosi "Jutarnji".

Prenos tereta s broda na brod uobičajen je na naftnom tržištu, ali ranije nije bilo čestih slučajeva da kapetani svesno "zamrače" svoje pozicije. Nekada su ruski tereti prebacivani s ruskih tankera na druga plovila uz obalu Danske, na Mediteranu, ali i kod Azornih ostrva. U normalnim vremenima nafta se najčešće prebacivala s manjih na veće tankere, koji su onda kretali prema udaljenijim destinacijama.

"Kamikaza dron"

Taktiku nestajanja tankera s naftom ranije su uspešno primenjivali Iran i Venezuela.

Ruska agencija Tass prenela je informacije prema kojima su u ruskoj regiji Rostov pre požara u rafineriji Novošahtinsk uočena dva drona. Nisu za požar direktno optužili Ukrajince, ali su vojni eksperti došli do zaključka kako se radilo o dobro organizovanom ukrajinskom napadu dronom na rafineriju koja se nalazi relativno duboko na ruskoj teritoriji.

Guverner ruske regije Vasilij Golubev, objavio je na Telegramu kako su radnici rafinerije pronašli fragmente dva drona. Objavljen je i video 'kamikaza' dronova na Telegramovom kanalu Baza, u kojem se vide letelice kako lete iznad rafinerije pre obrušavanja. Nije poznata tačna vrsta dronova korišćenih u napadu, ali se pretpostavlja kako se radi o dronovima koje su Ukrajinci prilagodili za nošenje eksploziva.

1 / 4 Foto: EPA/DAVE HUNT

Ukrajinci nisu komentarisali napad, ali je neko iz ukrajinske 72. Mehanizovane brigade objavio post u kojem kažu kako je "iz nekog razloga rafinerija Novošahtinsk u Rusiji u plamenu…" te su dodali kako je "kamikaza dron" 150 kilometara duboko na neprijateljskoj teritoriji, što "nije loše!"

Rusija je optužila Ukrajinu za celi niz napada na skladišta goriva, raznu infrastrukturu i vojne instalacije na svojoj teritoriji. Ukrajina nije priznala niti jedan od napada, ali se zbog njih izruguje Rusima na društvenim mrežama.

- Vruće je u regiji Rostov… Najbolje je pušiti na za to predviđenim mestima i ne bacati opuške na deponije nafte - objavile su ukrajinske oružane snage na Telegramu.

Bonus video:

14:45

TRAGEDIJU SRPSKE MAJKE IZ SREBRENICE PREDSTAVLJALI KAO BOŠNJAČKU Bulatović: U Potočarima doneli odluku, SRBI MORA OVO DA ZNAJU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.