(BLOG UŽIVO) OGLASIO SE ZELENSKI POSLE ODLUKE EVROPSKOG VRHA: Maja Sandu ovaj dan nazvala ISTORIJSKI
Ilustracija, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

(BLOG UŽIVO) OGLASIO SE ZELENSKI POSLE ODLUKE EVROPSKOG VRHA: Maja Sandu ovaj dan nazvala ISTORIJSKI

U ruskom granatiranju lučkog grada Nikolajeva u Ukrajini pogođena su dva terminala za skladištenje žitarica

Objavljeno: 22:48h

Danas je 120. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

22:01 Sandu: Potez EU o dodeli članstva Moldaviji istorijski dan

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je danas da je potez Evropske unije da dodeli status kandidata njenoj zemlji istorijski dan. Ona je dodala da je pred Moldavijom težak put, koji će zahtevati mnogo rada i truda, preneo je Rojters. U objavi na Fejsbuku, ona je navela da će članstvo u EU doneti više blagostanja, više mogućnosti i više reda u toj maloj zemlji, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije. Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji.

22:00 Lajen: Ukrajina i Moldavija će krenuti što pre u sprovođenje reformi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je uverena da će Ukrajina i Moldavija krenuti što je brže moguće u sprovođenje neophodnih reformi.

"Nema boljeg znaka nade za građane Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima", rekla je ona novinarima na marginama samita EU u Briselu nakon što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU, dodajući da još uvek treba da urade domaći zadatak, preneo je Rojters.

"Duboko sam uverena da naša odluka koju smo danas doneli jača sve nas. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju pred ruskom agresijom", istakla je ona.

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji.

21:01 Zelenski i Mišel: Kandidatura Ukrajine za članstvo u EU "istorijski trenutak"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.

"Budućnost Ukrajine je u EU", napisao je on na Tviteru, preneo je Rojters. Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel na Tviteru.

"U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost", pourčio je Mišel.

20:58 EU ima problem jer Rusija smanjuje isporuke gasa, Norveška pritekla u pomoć

Evropska unija dogovorila se danas sa Norveškom, najvećim zapadnoevropskim proizvođačem gasa, da poveća isporuke kako bi nadoknadila nestašicu gasa članicama Unije, od kojih se polovina suočava sa prekidima u isporuci iz Rusije.

Brisel je danas saopštio da se 12 država članica suočava sa nestašicom jer je Rusija smanjila priliv kroz gasovod Severni tok 1, navodeći tehničke poteškoće, tačnije da joj nije isporučena Simens turbina za gasovod.

20:55 Britanija je zabranila izvoz mlaznog goriva u Rusiju, ali i slanje novčanica

Britanska vlada objavila je ažuriranu listu roba i usluga koje se, u skladu sa novim paketom sankcija, ne smeju slati niti stavljati na raspolaganje Rusiji.

Među njima su: avionsko gorivo i aditivi za gorivo, novčanice funte ili evra, tehnička pomoć, finansijske usluge, novac ili brokerske usluge u vezi sa uvozom gvožđa i čelika.

20:42 Premijer Luksemburga: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU

Premijer Luksemburga Gzavije Betel objavio je na Tviteru da je Evropski savet dao Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u EU.

„Istorijski momenat i signal nade za ukrajinski narod“, poručio je on u tvitu.

20:29 Savetnik Zelenskog: Bitka za dva ključna grada bliži se strašnom kraju

Bitka za dva ključna grada na istoku Ukrajine, Severodonjeck i Lisičansk, „približava se strašnom kraju“, rekao je Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Rusi već nedeljama žestokim napadima pokušavaju da osvoje Severodonjeck i Lisičansk, poslednja dva preostala grada pod kontrolom Ukrajine u oblasti Luganska. Borbe su se pretvorile u krvavi rat na iscrpljivanje, pri čemu su obe strane pretrpele teške gubitke. Ali ruske snage su postigle značajan napredak u poslednje dve nedelje.

"Bitka ulazi u neku vrstu strašnog kraja", rekao je Arestovič u sinoćnjem intervjuu.

17:39 Najk se potpuno povlači iz Rusije

Američki maloprodajni lanac sportske odeće i obuće Najk saopštio je da se potpuno povlači iz Rusije zbog ruske invazije Ukrajine.

"Najk je doneo odluku da napusti rusko tržište. Naš prioritet je da pružimo punu podršku našim zaposlenima dok odgovorno smanjujemo naše operacije u Rusiji u narednim mesecima", navodi se u saopštenju koje je objavio Rojters.

Odluka o potpunom povlačenju Nikea dolazi mesecima nakon što je kompanija prestala da prihvata onlajn porudžbine ruskih kupaca jer su plaćanja postajala sve komplikovanija kako je Zapad uveo sankcije Rusiji.

17:34 Moćno američko oružje stiglo u Ukrajinu

Američki višecevni bacači raketa (MLRS) tipa Himars stigli su u Ukrajinu, objavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru.

MLRS-ovi su deo novog američkog paketa vojne pomoći Ukrajini, koji je najavljen 15. juna.

"Leto će biti vruće za ruske okupatore. Za neke od njih će biti poslednje", objavio je Reznikov.

17:20 Lideri EU 27 na redovnom samitu, Ukrajina glavna tema

Lidera EU 27 u Briselu počeli su u popodnevnim časovima redovni junski samit čiji prvi dan će biti posvećen situaciji u Ukrajini, kao i kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji. Sada kada će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata, Evropska unija treba da se pripremi za proširenje, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc pre početka sastanka lidera EU. Tokom samita razgovaraće se i o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političke zajednice koja bi, kako je zamišljeno, okupila zemlje evropskog kontineta oko koordinacije po pitanjima od zajedničkog interesa kao što su spoljna politika, energetika, migracije i drugo.

17:19 EK: Zemlje EU za sada nadoknađuju manjak gasa iz Rusije

Zemlje Evropske unije trenutno uspevaju da nadoknade smanjene isporuke gasa iz Rusije, ali se pojačano pripremaju za slučaj daljih rezova isporuka, saopštila je danas Evropska komisija. „Prema našoj razmeni informacija sa nacionalnim vlastima, sigurnost snabdevanja gasom u Nemačkoj – i u EU - trenutno je zagarantovana. Manji prilivi gasa iz Rusije se za sada mogu kompenzovati“, izjavio je portparol Komisije, prenosi Rojters. Evropski komesar za energetiku i ministri zemalja članica EU razgovaraće u ponedeljak o mogućim merama za smanjenje potražnje za gasom i o intenziviranju priprema za potencijalno pogoršanje situacije, rekao je portparol.

16:44 Prvo suđenje ruskom vojniku optuženom za silovanje u Ukrajini

Ukrajina će održati pripremno ročište na svom prvom suđenju ruskom vojniku optuženom za silovanje Ukrajinke tokom ruske invazije. Smatra se da je ovo samo početak i da će uslediti na desetine sličnih slučajeva.

Osumnjičeni Mihail Romanov (32) kome će se suditi u odsustvu, optužen je da je u martu provalio u kuću u jednom selu u Brovarskoj oblasti u blizini Kijeva, da je ubio muškarca, a da je zatim silovao njegovu ženu više puta, preteći njoj i njenom detetu oružjem.

Nije jasno ko će predstavljati Romanova na suđenju, koje će biti održano iza zatvorenih vrata. Gardijan nije uspeo da dođe do Romanova za komentar, prenosi Gardijan.

16:43 Šolc: EU treba da se pripremi za proširenje

Evropska unija treba da se pripremi za proširenje, sada kada će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

"Moramo da postavimo uslove koji su neophodni Ukrajini da nastavi svoj put koji obećava i u isto vreme treba da shvatimo da se moramo pripremiti za širenje", poručio je Šolc pre sastanka sa liderima EU u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Nemački kancelar je rekao da bi Unija funkcionisala više odluka bi trebalo donositi većinom, umesto da se traži jednoglasnost.

16:00 "Situacija u Severodonjecku teška ali stabilna"

Ukrajinska vojska je saopštila da je situacija u gradu Severodonjecku "teška", ali "stabilna", rekao je Aleksij Hromov, zamenik načelnik Glavne operativne uprave ukrajinskog Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

"Za sada je situacija teška, stabilna, borbe su u toku", rekao je Hromov.

"Naši vojnici imaju na raspolaganju oružje i podržavaju ih artiljerijske jedinice, ali nažalost, neprijatelj ima vatrenu prednost", rekao je on.

Hromov je istakao da je Rusija oštetila rute za snabdevanje ovog grada, ali je rekao da je vojno rukovodstvo pronašlo način da pošalje municiju i da izvuče ranjene iz grada.

15:37 "Rusija kontroliše 55 odsto teritorije Donjecka"

Oko 45 odsto regiona Donjecka je pod kontrolom ukrajinskih snaga, dok je ostalih 55 odsto pod kontrolom Rusije.

"Veoma je teško reći da ostatak gradova i teritorija u Donjecku kontroliše neprijatelj, jer te gradove uništava neprijatelj", rekao je Pavlo Kirilenko, načelnik vojne administracije Donjecke oblasti.

Kirilenko je govorio i o koncetraciji bataljonskih taktičkih grupa u Slavjansku i Limanu.

"Pred ukrajinskim snagama su ozbiljne bitke", rekao je on.

15:26 Raketni sistem iz SAD stigao u Ukrajinu

Američke donacije novog višecevnog raketnog sistema "Himars" ili MLRS stigle su u Ukrajinu.

Ukrajinski ministar odbrane najavio je dolazak preciznih lancera raketa.

"Himars je stigao u Ukrajinu", napisao je Aleksij Reznikov. "Leto će biti vruće za ruske okupatore. I poslednje za neke od njih", dodao je.

15:24 Šojgu najavio potrebu hitnog jačanja sistema odbrane

Rusija i Belorusija moraju da preduzmu hitne zajedničke mere da unaprede svoje odbrambene sposobnosti i borbenu gotovost trupa u trenutnim okolnostima, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Sergej Šojgu
foto: Profimedia

"Okolnosti diktiraju potrebu da se preduzmu hitne zajedničke mere na jačanju odbrambenih sposobnosti savezne države, povećanju borbene gotovosti trupa i jedinstvenog regionalnog sistema protivvazdušne odbrane", poručio je Šojgu svom beloruskom kolegi u Moskvi Viktoru Hrenjinu, prenosi Interfaks Rusija.

14:48 Irski premijer: Putin se ponaša nemoralno, koristi hranu kao oružje

Irski premijer Majkl Martin rekao je da se ruski predsednik Vladimir Putin ponaša potpuno nemoralno i da koristi hranu, energente i migracije kao oružje.

Martin je u Briselu, uoči samita zvaničnika EU i Zapadnog Balkana, kazao da Evropska unija "ne želi, u bilo kom obliku, da posreduje pojavi gladi".

"A toga se sada realno plašimo zbog problema sa izvozom žitarica iz Ukrajine. Putin koristi hranu, energente i migracije kao oružje", rekao je Martin.

14:35 "Ruske snage pokušavaju da opkole naše trupe u Lisičansku"

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe koje brane istočni grad Lisičansk na liniji fronta, izjavio je danas predstavnik Generalštaba ukrajinske vojske Aleksij Gromov.

"Neprijatelj nije prestao da pokušava da stvori uslove za opkoljavanje jedinica naših snaga u oblasti Lisičanska", poručio je na onlajn brifingu Gromov, prenosi agencija Rojters.

Ranije danas je britansko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage koje napreduju ka južnim prilazima Donbasu i gradu Lisičansku, vrše sve veći pritisak na ukrajinske trupe u ovom regionu, uključujući i susedni Severodonjeck.

14:04 "Borba za Lisičansk i Severodonjeck je dostigla vrhunac"

Aleksij Arestovič, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, rekao je na nacionalnoj televiziji da je "borba za Lisičansk i Severodonjeck dostila svoj vrhunac".

Aleksij Arestovič
foto: Printscreen/Youtube/ UATV English

"Ova faza izgleda zastrašujuće sa vojne tačke gledišta", rekao je on.

Arestovič je ovo uporedio sa "18. rundom" bokserskog meča.

14:01 Evropski parlament: Ukrajini dati status kandidata u EU bez odlaganja

Evropski parlament usvojio je rezoluciju sa 529 glasova za i 45 protiv u kojoj se lideri Evropske unije pozivaju da odobre Ukrajini status kandidata u EU "bez odlaganja".

Glasanje - održano na sastanku Evropskog saveta koji se održava u Briselu - takođe je pozvalo lidere da daju status kandidata Moladaviji i Gruziji "kada njena vlada ispuni niz političkih i društvenih reformi" koje je ustanovila Evropska komisija.

U neobavezujućoj rezoluciji se navodi da bi dodeljivanje statusa kandidata Ukrajini "poslalo jasnu političku poruku, potvrđujući da su dotične zemlje napravile neopoziv izbor evropskog puta".

13:44 Rusi o smanjenoj isporuci gasa Evropi

Smanjenu isporuku ruskog gasa Evropi, može se objasniti tehničkim problemima sa turbinama, a ne političkim razlozima, rekao je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da "nema skrivene agende".

Rusija ostaje pouzdan snabdevač gasom i striktno ispunjava sve svoje obaveze, rekao je Peskov novinarima tokom konferencijskog poziva.

"Međutim, problemi sa održavanjem Gaspromovih turina u Evropi doveli su do smanjenja snabdevanja. Čudno je uvlačiti politiku u sve", dodao je on.

13:39 Turska istražuje tvrdnje da su Rusi ukrali ukrajinsko žito

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Ankara istražuje tvrdnje da je ukrajinsko žito ukrala Rusija poručivši da neće dozvoliti da se bilo kakvo ukradeno žito unese u Tursku.

Mevlut Čavušoglu
foto: EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL

Ukrajinski ambasador u Ankari rekao je početkom juna da su turski kupci među onima koji su primali žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodajući da je zatražio pomoć Turske da identifikuje i uhapsi osobe odgovorne za te navodne pošiljke.

Zvanična Moskva je demantovala tvrdnje da je krala ukrajinsko žito.

13:37 Tri krstareće rakete pogodile grad Nikolajev

Tri krstareće rakete pogodile su danas ukrajinski lučki grad Nikolajev, dok je protivvazdušna odbrana oborila još dve rakete u blizini grada Odese na jugu Ukrajine, navodi se u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga.

Rojters prenosi da je vojska saopštila da je jedan njegov civil ranjen u napadima na Nikolajev. Tvrdnje nisu proverene iz nezavisnih izvora.

13:34 Lavrov: Ukrajina i Zapad da razminiraju crnomorske luke

Napori Turske i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da reše ukrajinski problem žita davno bi doneli rezultate da nije bilo destruktivne pozicije Kijeva, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom, prenosi TAS S.

Sergej Lavrov
foto: Profimedia

„Napori koje sada ulažu i Turska i generalni sekretar UN, generalno bi odavno bili uspešni da su Ukrajina i njeni Zapadni gospodari rešili problem čišćenja crnomorskih luka od mina“, istakao je on, prenosi TAS S.

12:36,Kremlj odustaje od simbola rata?

Kremlj možda planira da "rebrendira“ svoju invaziju na Ukrajinu, nakon što su zvaničnici naredili da se uklone ogromni transparenti sa proratnim simbolima "Z" i "V" sa istaknutih zgrada.

11:55 Ukrajinski piloti: Dajte nam F-16

Mnogobrojni ruski protivvazdušni i odbrambeni sistemi u istočnoj Ukrajini sve više ograničavaju učinkovitost ukrajinskih bespilotnih letelica, zbog čega su piloti od zapadnih saveznika zatražili da im pošalj ratne avione F-16.

11:32 Kalas: Zapad ne bi trebalo da potcenjuje rusku vojsku

Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je da Zapad ne bi trebalo da potcenjuje ruske vojne mogućnosti u Ukrajini i da je Moskva u tome na duge staze, pošto rat ulazi u peti mesec.

Kaja Kalas
foto: Profimedia

„Čula sam razgovore da više nema pretnje jer su se iscrpili. Ne, nisu. Imaju još dosta trupa koje mogu doći. Ne broje živote koje gube. Ne računaju artiljeriju koju su tamo izgubili. Tako da ne mislim da bi trebalo da ih potcenjujemo na duži rok da bismo i dalje ovako nastavili ", navela je Kalas u komentaru o ruskoj vojsci koja nije uspela da zauzme Kijev u ranoj fazi rata i sada je skoncentrisana na operacije u Donbasu.

11:01 Predsednik Dume: Lideri EU bi trebalo da "ohlade glave"

Lideri Evropske unije bi trebalo da "ohlade glave", jer zbog njihovih odluka stradaju građani, izjavio je danas predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Vjačeslav Volodin
foto: Profimedia

„Postoji temperatura po Celzijusu, po Kelvinu i po Farenhajtu. Međutim, u Evropi će se, u čast predsednice Evropske komisije, pojaviti nova skala - po Ursuli“, napisao je Volodin na Telegramu.

10:33 Nemačka pokreće drugu fazu kriznog plana za gas

Nemačka će danas pokrenuti drugu od tri faze svog plana za vanrednu situaciju s gasom, ali klauzula koja omogućava komunalnim preduzećima da prenesu rastuće cene gasa na potrošače za sada neće biti aktivirana, javlja Rojters pozivajući se na dobro upućene izvore u dešavanje.

09:20 Zelenski: Oni žele da unište celi Donbas

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski veruje da ruske snage pokušavaju uništiti gradove u istočnom regionu Donbasa na isti način kao što su to učinile u Marijupolju.

Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

"Cilj okupatora u tom smeru ostaje isti. Oni žele korak po korak da unište celi Donbas", rekao je Zelenski.

08:31 LNR: Ukrajinske trupe postavile mine na branu kod Lisičanska

Ukrajinska vojska postavila je mine na branu u naselju Malorjazancevo, nekoliko kilometara od grada Lisičanska, prenosi danas TAS S na osnovu izvora iz Narodne milicije samoproglašene LNR.

"Prema poslednjim informacijama, Oružane snage Ukrajine postavile su mine na nekoliko lokacija u Malorjazancevu. U toku su napori da se spreči da ukrajinski vojnici dignu branu u vazduh i delimično poplave naselje", rekao je ovaj izvor.

08:25 Britanija: Rusija vrši veći pritisak oko Lisičanska

Ruske snage, koje napreduju ka južnim prilazima Donbasu i gradu Lisičansku, vrše sve veći pritisak na ukrajinske trupe u ovom regionu, uključujući i susedni Severodonjeck, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

08:05 - U napadu na Nikolajev pogođeni terminali za skladištenje žitarica

U ruskom granatiranju lučkog grada Nikolajeva u Ukrajini pogođena su dva terminala za skladištenje žitarica, javila je agencija AFP. Jedna osoba je lakše povređena u napadu, rekao je portparol kompanije koja upravlja terminalima na Crnom moru. Dva silosa su zapaljena, a jedan je oštećen.

Terminali, zatvoreni od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, obuhvataju skladište, deo za pretovar žitarica i pogon za proizvodnju biljnog ulja.

08:04 - Čelnici EU danas odlučuju o Ukrajini

Evropski čelnici danas će na sastanku u Briselu i formalno započeti put Ukrajine ka članstvu u EU jer se očekuje da će doneti pozitivnu odluku u vezi dodele statusa kandidata Ukrajini nakon što je Evropska komisija dala pozitivnu preporuku prošle nedelje.

07:59 - Lavrov: Zapad prikriva laži kijevskog režima

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zapadne zemlje prikrivaju laži kijevskog režima.

"Ono što me više iznenađuje od laži koje svakodnevno saopštava režim u Kijevu jeste navijačko angažovanje Zapada u toj igri plasiranja neistine", rekao je ministar Lavrov sinoć u intervjuu za belorusku državnu televiziju BTRC, čiji je deo objavljen i na veb sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi TAS S.

07:58 - UNHCR: Više od osam miliona ljudi napustilo Ukrajinu

Više od osam miliona ljudi napustilo je do sada Ukrajinu od početka sukoba 24. februara, saopšteno je iz UNHCR.

To su najnoviji podaci koje je sinoć objavilo telo UN nadležno za izbeglice, prenosi Rojters.

07:56 - Ruske snage zauzele mesta kod Lisičanska i Severodonjecka

Ruske snage zauzele su naselja Loskutivka i Rai-Oleksandrivka, južno od ukrajinskih gradova Lisičansk i Severodonjeck, rekao je danas guverner Luganska Sergej Gajdaj. Ti gradovi su trenutno u fokusu ruske ofanzive, naveo je on, prenosi Rojters.

Gajdaj je dodao da ukrajinske snage nastavljaju odbranu Severodonjecka i obližnih sela Zolote i Vovčojrovka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.