ŠPIJUNIRALI ZA RUSE? Ukrajina uhapsila dvojicu zvaničnika
Ilustracija, Foto: MUP Srbije

DEO ŠPIJUNSKE MREŽE?

ŠPIJUNIRALI ZA RUSE? Ukrajina uhapsila dvojicu zvaničnika

Rusija još nije komentarisala saopštenje SBU

Objavljeno:

Ukrajina je uhapsila jednog visokog vladinog zvaničnika i jednog, kako je rečeno "poslovnog lidera" za koje se sumnja da su deo navodne ruske špijunske mreže, saopštila je danas ukrajinska Služba bezbednosti (SBU).

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Služba bezbednosti nije imenovala dvojicu osumnjičenih, ali ih je identifikovala kao visokog zvaničnika u Sekretarijatu Kabineta ministara i šefa odeljenja u Privrednoj komori, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na aplikaciji Telegram, SBU je izvela "specijalnu operaciju u više faza", kako bi neutralisala navodni špijunski lanac.

- Kao rezultat toga, u Kijevu su privedeni šef odeljenja Sekretarijata Kabineta ministara i šef jedne od direkcija Trgovinsko-industrijske komore - navodi se u saopštenju SBU.

Takođe, kako se dodaje, ti zvaničnici su "neprijatelju prenosili različite obaveštajne informacije, od stanja ukrajinske odbrambene sposobnosti do uređenja na državnoj granici i ličnih podataka ukrajinskih policajaca".

Rusija još nije komentarisala saopštenje SBU.

Dvojica glavnih osumnjičenih prikazana su na video snimku kako sede ispred ukrajinske zastave i govore da su sarađivali sa Moskvom.

Britanska agencija navodi da se sa snimka ne može zaključiti da li su osumnjičeni govorili pod prinudom.

SBU tvrdi da je Rusija plaćala osumnjičenima od 2.000 do 15.000 dolara po zadatku, u zavisnosti od nivoa tajnosti i važnosti informacija.

Jedan od muškaraca je na video snimku rekao da je za svoje aktivnosti dobio ukupno 33.000 dolara, a drugi je rekao da je dobio 27.000 dolara.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.