NAPETO! Rusi pozvali ambasadora EU na razgovor zbog odluke Litvanije
Ilustracija, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

razgovor

NAPETO! Rusi pozvali ambasadora EU na razgovor zbog odluke Litvanije

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad

Objavljeno:

Ambasador Evropske unije u Rusiji Markus Ederer stigao je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde je pozvan na razgovor zbog odluke Litvanije da zabrani tranzit pojedine robe u Kalinjingradsku oblast, javlja ruska agencija RIA Novosti.

Guverner Kalinjingrada Anton Alihanov najavio je juče da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvati na razgovor ambasadora EU u Moskvi jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Kako se ističe, Ministarstvo je naglasilo da Rusija na taj potez Litvanije gleda kao neprijateljski, navodeći da je prekršila međunarodne pravne obaveze, odnosno Zajedničku izjavu EU i Ruske Federacije iz 2002. godine o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije.

1 / 6 Foto: Profimedia

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Bonus video:

23:09

UKRAJINSKI FRONT KAO OD BEOGRADA DO LONDONA Konzul o ratu u Ukrajini: Vrlo je moguće da će se RAT PROŠIRITI I NA OVE ZEMLJE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.