(BLOG UŽIVO) OBRATILI SE I PUTIN I ZELENSKI: Ukrajinci tvrde da je ubijeno 15 civila u Harkovu
Ilustracija, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

(BLOG UŽIVO) OBRATILI SE I PUTIN I ZELENSKI: Ukrajinci tvrde da je ubijeno 15 civila u Harkovu

Zvanični Kijev priznao je da ima poteškoća u borbama na istoku Ukrajine nakon što su ruske snage zauzele teritoriju duž fronta u tom delu zemlje i pojačale pritisak na dva ključna grada

Objavljeno: 15:04h

Danas je 118. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

23:48 - Putin održao novi govor

Među prioritetima Rusije biće opremanje vojske novim naoružanjem, kao što je sistem protivvazdušne i raketne odbrane S-500, koji je već u funkciji, rekao je Putin. "Uspešno smo testirali interkontinentalnu balističku raketu Sarmat. Očekujemo da će prvi takav sistem biti lansiran pre kraja ove godine“, rekao je Putin. Vojska će morati da "proširi upotrebu robotike, najnovije izviđačke opreme i dronova“ i "aktivno razvija oružje zasnovano na novim principima, uključujući lasersko, elektromagnetno i drugo oružje“.

23:15 Obraćanje Zelenskog

"Danas je bio dan veoma aktivnog spoljnopolitičkog rada – skoro maraton telefonskih razgovora. Povećavamo broj onih koji se zalažu za apliciranje za Ukrajinu i dodajemo uverenje da će odluka Evropskog saveta u petak biti pozitivna. U svim pregovorima uvek sam isticao da je sedmi paket sankcija Evropske unije potreban što pre. Rusija mora da oseti sve veći pritisak rata".

21:57 Ukrajinski zvaničnik: U regionu Harkova poginulo 15 civila

Najmanje 15 civila ubijeno je u ruskom granatiranju regiona Harkova danas, rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov. On je u onlajn obraćanju rekao da je šest osoba poginulo u i okolini Harkova, a još šest u Čuguivu, oko 40 kilometara jugoistočno od Harkova, prenosi Rojters. Sinegubov je dodao da su tri osobe poginule u Zoločivu, koji se nalazi severozapadno od Harkova.

20:48 "Mora se izvršiti pritisak na Rusiju"

Premijer Italije Mario Dragi izjavio je danas da će Italija nastaviti da podržava zvanični Kijev u sukobu sa Rusijom. Obraćajući se parlamentu, Dragi je rekao da se mora izvršiti pritisak na Rusiju, a Moskva primora da prekine rat i sedne za pregovarački sto, prenosi Rojters.

20:46 "Bez šale, Putin koristi hranu kao oružje"

Ruski predsednik Vladimir Putin koristi hranu kao oružje tako što blokira ukrajinski izvoz žita, rekao je danas portparol savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. On je naveo da američki predsednik Džozef Bajden razmatra mogućnosti kako da se žitarice blokirane u ukrajinskim lukama prevezu na tržište. "Predsednik Putin, bez šale, koristi hranu kao oružje. Nazovimo to pravim rečima, za njega je hrana oružje", rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

19:51 Ukrajina: Pokrenuli smo vazdušne napade na Zmijsko ostrvo

Ukrajinska vojska saopštila je da je izvela vazdušne napade na Zmijsko ostrvo i da je nanela značajnu štetu ruskim snagama.

18:27 Kremlj potvrdio

Rusko Ministarstvo odbrane razgovaraće sa Turskom o stvaranju bezbednog koridora za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Na pitanje da li ruski predsednik Vladimir Putin planira da primi delegaciju Turske, Peskov je odgovorio negativno i dodao da će "u to biti uključeno Ministarstvo odbrane", prenosi agencija TAS S. Prethodno je list Milijet, pozivajući se na svoje izvore iz kabineta predsednika Turske izvestio da će se pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka održati sledeće nedelje u Istanbulu. Takođe, TV kanal A Haber je izvestio da će delegacija turskog Ministarstva nacionalne odbrane otputovati u Rusiju kasnije ove nedelje, kako bi razgovarali o pitanju stvaranja bezbednog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

16:55 Lukašenko: Građani Rusije masovno kupuju robu u Belorusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da građani Rusije masovno kupuju robu u Belorusiji.

S obzirom na to da su cene hrane u inostranstvu skočile, Lukašenko smatra da je to prilika da poljoprivreda te zemlje dobro zaradi, prenosi Interfaks Rusija.

"Situacija je takva da nam ove i sledeće godine treba krv iz nosa da bismo dobro radili u poljoprivredi. Vaši proizvodi u inostranstvu imaju dobru cenu. Cene hrane su skočile. Rusi dolaze ovde - kupuju sve. Zlatna je godina za poljoprivredu!" poručio je Lukašenko.

16:53 Prvi strani brod napustio Marijupolj

Prvi strani brod, turski "Azov Konkord" napustio je luku Marijupolj, duž koridora koji je organizovala ruska vojska, javila je danas ruska agencija TAS S.

Brod "Azov Konkord" krenuo je ka Novorosijsku, a kapetan Ivan Babenkov rekao je da brod ne prevozi nikakav teret.

Turski brod je popravljen nakon što je pretrpeo štetu od ukrajinske vojske, a angažovani su novi članovi posade, navodi ruska agencija.

15:59 Francuski ministar: Postoji koncenzus oko ulaska Ukrajine u EU

Postoji potpuni konsenzus u EU o kandidaturi Ukrajine, izjavio je neimenovani francuski ministar za AFP.

15:33 Najmanje 7 civila ranjeno u granatiranju Harkova

Najmanje sedam civila povređeno je danas u ruskom granatiranju Harkova, rekao je šef regionalne vojne administracije Oleh Sinehubov.

On je na svom Telegram kalnalu napisao da su "okupatori ponovo granatirali stambene četvrti Harkova i industrijsku zonu", prenosi Ukrinform.

15:19 Ukrajinski ministar: Stigle nemačke haubice

Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov naveo je da je njegova zemlja dobila haubice od Nemačke.

"Pancer haubice 2000 su konačno deo arsenala haubica 155 mm. Cenim napore moje koleginice nemačke ministarke odbrane Kristin Lambreht u podršci Ukrajin", naveo je ministar.

15:00 Putin: Bićemo još jači

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je "ponosan" na delovanje svojih vojnika u Ukrajini i obećao da će još ojačati svoju vojsku.

„Ponosni smo da tokom specijalne vojne operacije naši borci deluju hrabro, profesionalno, kao pravi heroji“, rekao je Putin, nazivajući rusku ofanzivu u Ukrajini izrazom koji odobravaju ruske vlasti, prenosi Frans pres.

14:39 Orban: Podržavamo davanje statusa kandidata za EU Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban istakao je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim da Mađarska podržava davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU i otklanjanje birokratskih prepreka za njen prijem u članstvo.

Viktor Orban
foto: Profimedia

Zamenik državnog sekretara Mađarske Bertlan Havasi je rekao da je Orban obećao da će taj stav izneti i na samitu EU u Briselu krajem nedelje.

14:27 Nemačka objavila podatke o isporuci naoružanja

Kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca objavio je danas, po prvi put, tačne podatke o planiranim i sprovedenim isporukama naoružanja Ukrajini.

Lista obuhvata niz sistema teškog naoružanja, kao što su dva tenka tipa Gepard, sedam pancerhaubica 2000, tri raketna bacača Mars sa municijom, jedan sistem za vazdušnu odbranu IrisT SLM, radar za otkrivanje artiljerije Kobra i deset sistema za odbranu od dronova.

Nemačka
foto: Profimedia

Uz to na listi je navedeno 4,8 miliona „ručne“ municije, 53.000 tenkovske municije i 10.000 artiljerijske municije, koje treba da budu isporučene.

Kako se navodi, planirana je i isporuka 54 oklopna transportera sa naoružanjem, 80 Tojota pik-apa, 22 kamiona i 65 frižidera za sanitetski materijal.

Ukupno lista obuhvata planirane isporuke u 25 tačaka, dok je u 38 tačaka naveden već isporučeni materijal.

13:58 Zašto Rusi prete Litvaniji

Odlukom da zabranili tranzit robe koju je sankcionisala EU preko svoje teritorije, što uključuje i jedinu železničku rutu između kopnenog dela Rusije i kalinjingradske eksklave na Baltičkom moru, Litvanija je ozbiljno naljutila Rusiju.

Litvanija
foto: Profimedia

U Moskvi su toliko besni da sve otvorenije prete Viljnusu, zbog čega raste strah da bi postojeći konflikt mogao da se proširi - a to bi značilo rat NATO-a i Rusije.

13:46 Uništen hangar ukrajinskih "Bajraktara" kod Odese

Rusija je, koristeći visokoprecizne rakete Oniks, uništila hangare u kojem su bile bespilotne letelice "Bajraktar" u blizini Odese, a kao odgovor na napad ukrajinskih snaga na naftne platforme u Crnom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

13:36 Rusija: Italijanski ambasador u Moskvi pozvan u MSP

Ambasador Italije u Moskvi pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi TASS.

Italijanski diplomata Ðorđo Starače, koji je ušao u zgradu u pratnji člana svog tima, nije želeo da daje izjave novinarima koji su bili prisutni ispred ulaza u ministrastvo, navodi ruska agencija.

13:04 Patrušev: Uskoro odgovor, Litvanci će osetiti posledice

Zvanična Moskva će uskoro odgovoriti na odluku Litvanije da blokira transport robe sa kopnenog dela Rusije ka Kaljingradskoj oblasti, a litvanski narod će ostetiti posledice ovih mera, upozorio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u Kalinjingradu.

"Rusija će sigurno odgovoriti na takve neprijateljske akcije. Odgovarajuće mere se razrađuju u međuresornom formatu i biće preduzete u bliskoj budućnosti", rekao je Patrušev.

12:47 Peskov: Putin nije bolestan, juče je igrao hokej

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u intervjuu za NBC Njuz ponovo odbacio navode da je Putin bolestan.

Dmitrij Peskov
foto: Profimedia

"Mogu da vam kažem jednu stvar, juče je, koliko znam Putin igrao hokej. Dakle, juče je igrao hokej, pa vi sad sami procenite da li je bolestan", rekao je Peskov.

12:32 Otkriveno gde se nalaze američki zatvorenici

Dva Amerikanca zarobljenika u Ukrajini trenutno se nalaze u regionu Donjecka na istoku Ukrajine koji kontorliše Rusija, javila je novinska agencija Interfaks, pozivajući se na neimenovani izvor.

Ova informacija pojačala je strepnje da će ovom dvojcu iz Alabame, tamo biti izvršena smrtna kazna, na koju ih je osudio suda u Donjecku ranije ovog meseca, prenosi Gardijan

12:22 Putinov saveznik doputovao u Kalinjingrad

Nikolaj Patrušev, jedan od najvećih političkih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina stigao je u Kalinjingrad kako bi razgovarao o nacionalnoj bezbednosti dok traje spor Moskve s Litvanijom koja je zaustavila tranzit sankcionisane robe do te ruske enklave.

Nikolaj Petrušev
foto: Profimedia

Sekretar ruskog Veća bezbednosti, u Kalinjingradu će održati sastanak o bezbednosti ruskog severozapada.

12:00 Evropa razvija hitne planove za prelazak na ugalj

Kako prenosi Biznis Insajder, evropski lideri rade na razvijanju planova, koji će omogućiti hitan prelazak na korišćenje uglja.

11:35 Žena i ćerka Putinovog političara ubijene, medijima zabranjeno da pišu o tome

Supruga regionalnog političara koji je na strani ruskog predsednika Vladimira Putina i njena ćerka ubijene su, a kako se navodi u Rusiji postoji zabrana da se tome priča.

11:21 Ben Stiler i Vladimir Zelenski u Kijevu

11:13 Evropski ministra: Ukrajina je EU

Evropske zemlje su ujedinjene i žele da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u EU, rekao je luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn.

Aselborn je rekao novinarima pre sastanka sa drugim ministrima EU da je trenutno sva pažnja usmerena na to da Putinu postane svesna da Ukrajina pripada Evropi, prenosi Gardijan.

"Branićemo vrednosti koje Ukrajina brani", rekao je luksemburški ministar.

10:49 Slovenija donirala Ukrajini 35 oklopnih vozila

Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, za šta će u dogovoru s SAD-om dobiti kompenzacijska sredstva za kupovinu opreme za slovenačku vojsku, prenose tamošnji mediji.

10:35 7 (ne)mogućih uslova EU za Kijev

Ukrajina će, ako ne bude iznenađenja, krajem ove nedelje dobiti status kandidata za članstvo u EU koji će biti praktično simbiličan, bez ikakve ozbiljnije šanse da u dogledno vreme počne pregovore, a kamoli da postane deo EU.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

Štaviše, status kandidata će biti reverzibilan u smislu da će EU moći da poništi svoju odluku ako Kijev ne bude ispunio sedam uslova. Takođe, Evropska komisija nije ni apostrofirala, a kamoli pomenula početak pregovora o ulasku u EU u svom mišljenju dostavljenom Evropskom savetu.

10:16 Krim: Nestalo 7 ljudi posle ukrajinskog napada na naftnu platformu

Najmanje sedam osoba se i dalje vodi kao nestalo, nakon ukrajinskog napada na platforme za bušenje kompanije za naftu i gas "Čornomornjeftegaz" u Crnom moru kod Odese, saopštio je danas za TAS S izvor iz službe za vanredne situacije na Krimu.

Tri osobe su u jučerašnjem u napadu zadobile povrede i one su hospitalizovane, dok se sedmoro i dalje vode kao nestali, saopštio je ovaj izvor.

10:00 Peskov: Bez garancija za zarobljene Amerikance

Rusija je saopštila da ne može da garantuje da će američki vojni veterani, koji su zarobljeni kao borci na ukrajinskoj strani, izbeći osudu na smrtnu kaznu.

Dmitrij Peskov
foto: Profimedia

"Ne mogu ništa da garantujem. To zavisi od istrage", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

09:48 Eksplozije u Nikolajevu

U Nikolajevu, gradu na jugu Ukrajine došlo je do nekoliko eksplozija, saopštila je regionalna vlada. Detalji o žrtvama i lokacijama još uvek nisu poznati.

Svedoci su izjavili da su čuli tri velike eksplozije. Ukrajinska vojska je saopštila da ruske snage brane teritoriju koju su zauzele i dalje granatiraju oblast duž granice Nikolajeva sa Hersonskom oblašću.

09:30 Finska neće u NATO do septembra

Finski predsednik Sauli Niniste izjavio je da njegova zemlja nije postigla nikakav napredak tokom susreta sa Turskom i da zbog toga verovatno neće moći da uđe u NATO do septembra.

09:16 Britanci tvrde: Ukrajina Harpun raketama pogodila ruski tegljač

Ukrajinske snage su prošle nedelje imale prvu uspešnu upotrebu protivbrodskih raketa Harpun, koje je donirao Zapad za borbu protiv ruskih snaga, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

"Meta ukrajinskog napada je gotovo sigurno bio ruski mornarički tegljač ''Spasilac Vasilij Beh'', koji je isporučivao oružje i ljudstvo na Zmijsko ostrvo u severozapadnom Crnom moru", navodi britansko Ministarstvo odbrane.

08:51 - Najmanje tri osobe stradale u granatiranju regiona Harkova

Najmanje tri osobe su poginule, a sedam ih je povređeno u ruskom granatiranju Harkova tokom poslednja 24 sata, potvrdio je guverner ove oblasti Oleh Sinehubov.

Dodao je i da se žestoke borbe nastavljaju u Izijumu, ali da ukrajinske snage „odbijaju neprijateljske napade i drže svoje položaje“, prenosi Gardijan.

08:33 - Zelenski: Ukrajina čini sve da zasluži kandidaturu u EU

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju da se Ukrajina kreće putem da postane deo EU.

"Korak po korak, prolazimo kroz ovu ključnu nedelju i radimo sve svakodnevno, tako da niko ne sumnja da Ukrajina zaslužuje kandidaturu. Svakodnevno dokazujemo da smo već deo Evropske unije", rekao je Zelenski.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Profimedia

08:13 - Rusi su ušli u industrijsku zonu Severodonjecka

Ruske snage ušle su u industrijsku zonu opkoljenog ukrajinskog grada Severodonjecka, rekao je u ponedeljak guverner Luganska Serhij Hadaj. Fabrika Azot u kojoj se kriju civili i vojnici još nije "pala", navodi, ali obližnja sela su na meti neprestanih napada.

07:44 - Ukrajina: Situacija izuzetno teška na istočnom frontu

Zvanični Kijev priznao je da ima poteškoća u borbama na istoku Ukrajine nakon što su ruske snage zauzele teritoriju duž fronta u tom delu zemlje i pojačale pritisak na dva ključna grada, navela je agencija Rojters.

Guverner ukrajinske Luganske oblasti Serhij Gajdaj, koja je poprište najjačih ruskih napada poslednjih nedelja, saopštio je da je situacija od ponedeljka uveče "izuzetno teška" duž cele linije fronta.

1 / 8 Foto: Profimedia

"Ruska armija je skoncentrisala dovoljnu količinu rezervi da započne ofanzivu velikih razmera", rekao je Gajdaj na ukrajinskoj televiziji.

07:42 - Američki državljanin poginuo u borbama u Ukrajini

Američki državljanin Stiven Zabijelski (52) ubijen je tokom borbi u Ukrajini prošlog meseca, saopštio je Stejt department, a prenosi Rojters.

Zabielski je poginuo u borbama 15. maja, prema čitulji objavljenoj ranije ovog meseca u lokalnim novinama u severnom delu Njujorka, a više medijskih izveštaja o njegovoj smrti objavljeno je u ponedeljak, navodi britanska agencija.

07:37 - Rusija će pozvati na razgovor ambasadora EU, Moskva besna zbog Litvanije

Rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvaće danas na razgovor ambasadora Evropske unije u Moskvi Markusa Ederera jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad, izjavio je guverner Kalinjingrada Anton Alihanov.

07:36 - Muratov prodao Nobelovu medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara

Ruski novinar Dmitrij Muratov, jedan od prošlogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir, prodao je na aukciji svoju nagradnu medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara, kako bi prikupio novac za decu raseljenu zbog rata u Ukrajini. Sav prihod od aukcije, koja je održana u ponedeljak na Svetski dan izbeglica, namenjen je humanitarnom Dečijem fondu Ujedinjenih nacija (UNICEF) za raseljenu decu u Ukrajini "Heritidž okšens", koji je i sproveo prodaju medalje u Njujorku.

Prema navodima američkoh medija, aukcijom Muratovljeve nagrade oboren je rekod prodaje bilo koje medalje koja se dobija za Nobelovu nagradu, koja je prodata na aukciji, imajući u vidu da je prethodni rekord bio nešto manje od pet miliona dolara.

07:34 - Peskov: Zarobljeni Amerikanci treba da odgovaraju za zločine

Američki građani zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja dela i na njih se ne primenjuju Ženevske konvencije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je u ponedeljak u intervjuu za MSNBC, zarobljene Amerikance nazvao "plaćenicima koji su učestvovali u ilegalnim operacijama na teritoriji Ukrajine".

1 / 5 Foto: Profimedia

"Oni su učestvovali u granatiranju naše vojske, ugrozili su njihove živote i moraju da odgovaraju za počinjene zločine", poručio je Peskov, prenosi Interfaks.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.