ŠOLC PRVO STAO NA STRANU MERKELOVE, PA JE ONDA ISKRITIKOVAO: Nemački kancelar nije ŠTEDEO, napravila je ovu GREŠKU!
Angela Merkel, Foto: Profimedia

NEMAČKI KANCELAR

ŠOLC PRVO STAO NA STRANU MERKELOVE, PA JE ONDA ISKRITIKOVAO: Nemački kancelar nije ŠTEDEO, napravila je ovu GREŠKU!

On je, međutim, priznao da smatra greškom preterano oslanjanje Nemačke na Rusiju kada je u pitanju snabdevanje energijom.

Objavljeno: 11:53h

Politika Angele Merkel da održava dobre odnose sa Moskvom tokom njenog mandata na mestu nemačke kancelarke ni u kom slučaju nije bila pogrešna, rekao je njen naslednik Olaf Šolc za novinsku agenciju DPA u nedelju.

On je, međutim, priznao da smatra greškom preterano oslanjanje Nemačke na Rusiju kada je u pitanju snabdevanje energijom.

Na pitanje da li je Nemačka pod Merkelovom bila previše prijateljski nastrojena prema Rusiji, Šolc je branio stav svog prethodnika rekavši da je njegov stav po tom pitanju „blizak“ njenom.

- Pokušaj postizanja pomirenja nikada ne može biti pogrešan, kao ni pokušaj mirnog slaganja - rekao je on.

Šolc, koji je bio ministar finansija i vicekancelar u Merkelinoj četvrtoj i poslednjoj vladi, ipak je kritikovao nemačku energetsku politiku, koja se, prema njegovom mišljenju, previše oslanjala na ruske isporuke.

- Bila je greška nemačke ekonomske politike što smo se previše fokusirali na snabdevanje energijom iz Rusije, a da nismo izgradili potrebnu infrastrukturu kako bismo mogli brzo da reorganizujemo snabdevanje ako dođe do najgoreg - rekao je on.

Kao gradonačelnik Hamburga između 2011. i 2018. godine, Šolc se zalagao za izgradnju terminala za tečni prirodni gas na severnoj nemačkoj obali. Međutim, na pitanje da li to znači da on nije pogrešio, a Merkelova jeste, Šolc je odgovorio da bi takva izjava značila izvlačenje njegovih reči iz konteksta.

- Uvek sam dobro sarađivao sa bivšom kancelarkom i ne vidim nikakav razlog da naknadno dovodim to u pitanje - insistirao je on.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Merkelova je u petak prokomentarisala svoju politiku prema Rusiji u svom prvom intervjuu otkako je napustila mesto kancelarke. Ona je negirala da se nadala da će „promeniti” Rusiju trgovinom, o čemu su nemački mediji spekulisali i zbog čega su je kritikovali kada je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Umesto toga, njena politika se odnosila na izgradnju veza sa „drugom najmoćnijom nuklearnom silom na svetu“, istakla je Merkelova.

Merkelova je prvi put prokomentarisala tekući sukob u Ukrajini početkom juna, kada je rekla da je „solidarna sa Ukrajinom“ i kada je osudila postupke Rusije, ali se nije pozabavila sopstvenom politikom prema Moskvi.

U svom intervjuu za nemačku novinsku mrežu RND ona je ipak priznala da su njene odluke mogle da utiču na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da pokrene vojnu operaciju.

1 / 8 Foto: Profimedia

Prema Merkelovoj, Putin „više nije spreman za samit u normandijskom stilu“. Bivša kancelarka je mislila na četvorosmerne sastanke Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine o krizi u Donbasu. Takođe je priznala da nije uspela da stvori nijedan drugi „evropsko-ruski format za diskusiju“ koji bi se bavio bezbednosnim pitanjima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.