PRVO SE PRIČALO DA JE RANJEN U UKRAJINI, SAD KAŽU DA GA JE LIČNO PUTIN SKLONIO: Šta se dešava sa ruskim generalom?
Valerij Gerasimov i Vladimir Putin, Foto: Profimedia

MISTERIJA

PRVO SE PRIČALO DA JE RANJEN U UKRAJINI, SAD KAŽU DA GA JE LIČNO PUTIN SKLONIO: Šta se dešava sa ruskim generalom?

Izostanak ruskih uspeha doveo je do spekulacija da Putin planira čistku vojnih lidera koji se krive za neuspehe u Ukrajini

Objavljeno:

Valerij Gerasimov, vrhovni zapovednik ruske vojske, navodno je suspendovan zbog "posrnule" ruske operacije u Ukrajini, tvrdi ukrajinski zvaničnik.

Aleksij Arestovič, vojni savetnik predsednika Ukrajine, rekao je da "preliminarne informacije" sugerišu da je general Gerasimov smenjen sa svoje funkcije dok su Vladimir Putin i njegov uži krug procenjivali da li mu treba dozvoliti da nastavi da vodi oružane snage zemlje.

Nema zvanične potvrde izveštaja o smeni, mada su se spekulacije o čistki visokih vojnih komandanata povećale nakon što general Gerasimov nije prisustvovao vojnoj paradi u Moskvi 9. maja povodom Dana pobede.

Valerij Gerasimov
Valerij Gerasimovfoto: Profimedia

Ranije je Ukrajina tvrdila da je Gerasimov ranjen u Ukrajini. Naime, kako je početkom maja objavio nemački Bild, pozivajući se na ukrajinske medije i funkcionere, njega je navodno u desnu nogu pogodio geler.

Međutim, prema poslednjim, nepotvrđenim informacijama, njegovo odsustvo iz javnosti objašnjava se smenom sa funkcije.

Ruske oružane snage su pretrpele nekoliko velikih neuspeha od početka sukoba, nisu uspele da osvoje Kijev u prvim danima i navodno doživele teške gubitke i u životima i u opremi.

Vladimir Putin i Valerij Gerasimov
Vladimir Putin i Valerij Gerasimov foto: Profimedia

Nakon neuspešnog osvajanja Kijeva, ruske snage su se povukle i pregrupisale, ali i promenile fokus na istočni Donbas. Međutim, prema izveštajima, navodno je rusko napredovanje i tamo usporeno, dok zapadni zvaničnici kažu da Rusija nije uspela da osvoji nijedan grad.

Jedan od najdramatičnijih primera ukrajinske sposobnosti da spreči lake pobede je Mariupolj, gde ukrajinski borci u čeličani Azovstal odbijaju ruske napade i preuzimanje potpune kontrole nad gradom.

1 / 6 Foto: Profimedia

Izostanak ruskih uspeha doveo je do spekulacija da Putin planira čistku vojnih lidera koji se krive za neuspehe u Ukrajini.

Na Telegram kanalu koji vodi ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi se da su još dva komandanta kažnjena zbog gubitaka na bojnim poljima, prenosi Independent.

Naime, na njemu piše da je komandant Crnomorske flote, admiral Igor Osipov, smenjen i uhapšen, dok je komandant 6. armije, general Vladislav Eršov, navodno otpušten. Na kanalu se tvrdi da su takođe otpušteni komandant tenkovske armije Zapadnog vojnog okruga, general-potpukovnik Sergej Kisel i jedan od zamenika komandanta, i komandant 22. armijskog korpusa Južnog vojnog okruga, general-major Arkadij Marzoev.

Ben Volas, britanski ministar odbrane, rekao je prošle nedelje da su ruski vojni šefovi "prestrašeni da će biti smenjeni".

- Postoji tačka napetosti u sistemu. Koliko god da poštuju bivšeg čoveka KGB-a, gospodina Putina jer je snažan lider, ruski generalštab će postati žrtveno jagnje zbog njegovog nereda - rekao je Volas.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.