PAPA FRANJA IPAK IDE U KANADU, UPRKOS POVREDI: Želi lično da se IZVINI!
Papa Franja, Foto: Profimedia

OVOG LETA

PAPA FRANJA IPAK IDE U KANADU, UPRKOS POVREDI: Želi lično da se IZVINI!

Poznato je da će grad Kvebek služiti kao centar za sve domoroce istočne Kanade koji žele da vide papu

Objavljeno:

Papa Franja posetiće Kanadu ovog leta uprkos povredi kolena kako bi se lično izvinio za zlostavljanje dece domorodaca u katoličkim školama, saopštio je Vatikan.

Portparol Vatikana Mateo Bruni izjavio je da je papa prihvatio poziv "civilnih i crkvenih vlasti i domorodačkih zajednica", i da će otputovati u šestodnevnu posetu Kanadi 24. jula.

Tokom boravka u zemlji, papa Franja će posetiti Edmonton, Kvebek i Ikaluit, a detalji će biti objavljeni kasnije. Poznato je da će grad Kvebek služiti kao centar za sve domoroce istočne Kanade koji žele da vide papu.

Papa Franja je prošlog meseca uputio izvinjenje za zlostavljanja u kanadskim katoličkim rezidencijalnim školama i rekao da želi da se i lično izvini onima koji su ih doživeli.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kanadska konferencija katoličkih biskupa saopštila je da će papa obići mesto bivše rezidencijalne škole kao i "druga mesta od konkretnog značaja". Zbog njegovog zdravsvenog stanja, poseta će biti ograničena na tri zajednice.

Prvog aprila ove godine, predstavnici kanadskih domorodaca razgovarali su u Vatikanu sa papom, koji je izrazio "tugu i stid" za zlostavljanja i odsustvo poštovanja domorodačkog identiteta, kulture i duhovnih vrednosti u sistemu rezidencijalnih škola. Istom prilikom, predstavnici Inuita pozvali su ga da poseti severne krajeve Kanade.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.