RUSKI GENERALŠTAB ĆE POSTATI ŽRTVENO JAGNJE ZA PUTINOV NERED? Generali se optužuju za FIJASKO u strahu od ČISTKE!
Vladimir Putin, Foto: Printscreen, Profimedia

PROCENA BRITANSKOG GENERALA

RUSKI GENERALŠTAB ĆE POSTATI ŽRTVENO JAGNJE ZA PUTINOV NERED? Generali se optužuju za FIJASKO u strahu od ČISTKE!

Putin potencijalno ima problem, jer je stopa potrošnje i žestina borbe potpuno drugačija od one od 24. februara

Objavljeno:

Vladimiru Putinu možda ponestaje projektila i opreme koja je neophodna za nastavak vođenja sukoba u Ukrajini, primećuje britanski admiral ser Toni Radakin. Načelnik štaba odbrane Britanije pritom, u intervjuu za Nevs Desk na TalkTV-u, ističe da je u Rusiji "neverovatan pritisak" da kampanja da rezultate i da Putinovi generali sada okrivljuju jedni druge zbog straha da će biti "očišćeni" za neuspelu operaciju.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Međutim, posle 10 nedelja borbi, admiral ističe da stopa kojom ruske snage koriste rakete i drugo naoružanje ukazuju na to "da je Putin uključen u logistički rat kako bi ih obezbedio".

- Putin potencijalno ima problem, jer je stopa potrošnje i žestina borbe potpuno drugačija od one od 24. februara. Govorimo o ozbiljnom uticaju na njihove oružane snage. Imali smo 25 odsto njihovih snaga koje su efektivno uklonjene - bilo kroz stradanje ljudi ili zbog oštećenja njihovih bataljonskih taktičkih grupa - rekao je admiral Radakin.

I ministar odbrane, Ben Volas, rekao je tokom posete Finskoj da se ruski generali "optužuju međusobno" zbog neuspeha da obezbede "pobedu u Ukrajini". Volas je rekao da su najviši oficiri u zemlji bili žrtveno jagnje za Putinovu neuspelu invaziju i da sada okrivljuju jedni druge za "katastrofu" jer se plaše da će biti počišćeni ako dođe do povlačenja.

Ben Volas
Ben Volasfoto: Profimedia

Volas, koji je posmatrao vojnu vežbu sa britanskim trupama i tenkovima u Finskoj, rekao je da se generali približavaju liniji fronta u pokušaju da "reše ovu klanicu u kojoj se nalaze vikom i vrištanjem na ljude" – ali je rekao da ovo obično ne daje "najbolji rezultat", izveštava The Times.

Volas smatra da je general Valerij Gerasimov, načelnik ruskog generalštaba koji je prošlog meseca otišao na liniju fronta, poslat u Ukrajinu da bude okrivljen za neuspeh.

- Svi su tu potencijalno da budu okrivljeni. Budite pažljivi ako sami upravljate nečim u ruskom sistemu, jer to možda neće da traje dugo. Postoji tačka napetosti u sistemu. Koliko god da poštuju bivšeg čoveka KGB-a (Putina) zato što je jak lider, ruski generalštab će postati žrtveno jagnje za njegov nered i stiče Volas i dodaje da niko nije blizak Putinu ko mu je savetovao da odustane od svojih planova da zauzme Ukrajinu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Admiral Radakin je rekao da iako su postojali „stvarni rizici“ da bi Rusi mogli da zauzmu zemlju u Donbasu u istočnoj Ukrajini imali su malo vremena da naprave potrebna poboljšanja nakon što su oterani iz glavnog grada.

- Takođe, svakodnevno vidite kako se Rusija bori da dobije zamah, bori se da uskladi svoje vazdušne snage sa svojim kopnenim snagama i bori se da dobije ono što mi nazivamo modernom kampanjom koja stvara taj zamah - rekao je admiral i objasnio da su Rusi ušli u tešku borbu i zbog čega preispituje užurbanost Putina da postigne pobedu.

1 / 12 Foto: Profimedia

- Mislim da je ono što sada vidimo neverovatan politički i vojni pritisak za pobedu. Sledi teška borba. I nastaviće da bude teška borba. Ovo će biti težak posao. Vidite taktičku borbu, gde on pokušava da juri na taktičku pobedu, a onda će to da pogura sa svojim ljudima - ističe Radakin.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.