VELIKA BRITANIJA PROŠIRILA SANKCIJE RUSIJI I BELORUSIJI! Evo šta uključuju
Velika Britanija, Foto: Profimedia

ODLUČENO!

VELIKA BRITANIJA PROŠIRILA SANKCIJE RUSIJI I BELORUSIJI! Evo šta uključuju

Novi paket sankcija uključuje 1,4 milijarde funti britanskih uvoznih carina, što znači granični porez koji plaćaju kupci na robu isporučenu iz Rusije

Objavljeno:

Velika Britanija je proširila sankcije protiv Rusije i Belorusije.

To uključuje veće carine na uvoz plemenitih metala iz Rusije te zabranu izvoza određenih britanskih proizvoda, piše Gardijan. Cilj je povećati ekonomski pritisak na Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Ministarstvo za međunarodnu trgovinu objavilo je treći paket sankcija tek nekoliko sati pre proslave Dana pobede u Rusiji. Poslednje sankcije Rusiji i Belorusiji, koja se pridružila napadu i bila baza ruskih vojnika, imale su za cilj onemogućiti Putinu finansiranje rata, prenosi Index.

Najava sankcija usledila je nakon što su čelnici G7, uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona i američkog predsednika Džoa Bajdena, imali video-poziv sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Sankcije su znak podrške Ukrajini uoči parade za Dan pobede u Kremlju.

Novi paket sankcija uključuje 1,4 milijarde funti britanskih uvoznih carina, što znači granični porez koji plaćaju kupci na robu isporučenu iz Rusije. To će uticati na uvoz platine, paladijuma, kao i hemikalija iz Rusije. Odeljenje međunarodne trgovine saopštilo je kako Rusija u velikoj meri zavisi od Velike Britanije po pitanju plemenitih metala i da će carinska tarifa biti veća za 35 odsto.

1 / 3 Foto: MUP

Vlada će takođe zabraniti izvoz robe u vrednosti većoj od 250 miliona funti u sektorima u kojima ruska ekonomija najviše zavisi od proizvoda iz Velike Britanije. To se odnosi na hemikalije, plastiku, gume i mašine. Najnovije mere povećavaju ukupnu vrednost proizvoda koji su pod potpunim ili delimičnim sankcijama na iznos veći od četiri milijarde funti.

Poslednje sankcije bile su usmerene na energetski sektor, ali su i uključivale zamrzavanje imovine najveće ruske banke i sankcije protiv ljudi i organizacija koje su uglavnom povezane s ruskim medijima.

"Ovaj dalekosežni paket sankcija naneće dalju štetu ruskoj ratnoj mašineriji", rekla je En-Mari Treveljan, britanska sekretarica za međunarodnu trgovinu.

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.