PUTINA UDARAJU TAMO GDE GA NAJVIŠE BOLI: Prvo ćerke, a sad i LJUBAVNICA i patrijarh na meti sankcija!
Alina Kabajeva i Vladimir Putin, Foto: EPA / MIKHAIL METZEL

ZAPADNE SANKCIJE RUSIJI

PUTINA UDARAJU TAMO GDE GA NAJVIŠE BOLI: Prvo ćerke, a sad i LJUBAVNICA i patrijarh na meti sankcija!

Sankcije bi zamrznule imovinu Кabajeve u bloku i zabranile joj ulazak u region. One su najnovija kazna protiv Putina, koji je veoma tajanstven po pitanju svog ličnog života i javno je negirao vezu sa Кabajevom

Objavljeno:

Evropska unija će uključiti navodnu dugogodišnju ljubavnicu Vladimira Putina u svoju sledeću rundu sankcija, što je najnoviji pokušaj Zapada da udari Putina tamo gde ruskog predsednika finansijski i lično najviše pogađa u znak odmazde za napad njegove zemlje na Ukrajinu.

Alina Кabajeva, ruska bivša gimnastičarka za koju američka vlada smatra da je Putinova devojka i majka njegove dece, nalazi se na nacrtu liste šeste runde sankcija EU protiv Rusije o kojoj trenutno pregovaraju diplomate u Briselu, izvestio je CNN u petak pozivajući se na dva diplomatska izvora. Navodi se podudaraju sa izveštajem "Gardijana" i "Blumberga" u četvrtak.

Vladimir Putin i Alina Kabajeva
Vladimir Putin i Alina Kabajevafoto: Printscreen

Sankcije bi zamrznule imovinu Кabajeve u bloku i zabranile joj ulazak u region. One su najnovija kazna protiv Putina, koji je veoma tajanstven po pitanju svog ličnog života i javno je negirao vezu sa Кabajevom, koja je 31 godinu mlađa od njega.

Кazne protiv Кabajeve predstavljaju "lični napad“ na Putina i "dolivaju više benzina na vatru“ protiv ruskog lidera, rekao je za "Forbs" Džejms F. Rirdon, advokata za međunarodne parnice sa sedištem u Ženevi.

EU, Velika Britanija, Amerika i nekoliko drugih zemalja sankcionisale su Putina 25. februara, dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, zamrznuvši njegovu imovinu na njihovim teritorijama, ali zapadni zvaničnici sugerišu da Putinova imovina na Zapadu nije povezana sa ruskim liderom lično, već sa članovima porodice.

1 / 5 Foto: Profimedia

I Putinove ćerke na meti sankcija

Putinove ćerke Кaterinu Tihonovu i Mariju Voroncovu sankcionisale su EU, Velika Britanija i Amerika početkom aprila. Marija, Putinova starija ćerka, završila je medicinski fakultet u Moskvi i od tada postala pedijatar endokrinolog i jedan od najvećih stručnjaka Rusije za dvarfizam. Neki izveštaji navode da je Marija udata za holandskog biznismena Jorita Fasena i da živi sa svojom porodicom u Holandiji. Međutim, njeno trenutno boravište nije poznato.

Katerina vodi javno finansirane projekte na Moskovskom državnom univerzitetu, ali je verovatno poznatija po svom uspehu kao rokenrol plesačica. Godine 2015, novinska agencija Rojters je otkrila da je učesnica svetskog rokenrol događaja Katerina Tihonova zapravo Putinova ćerka. Udala se za ruskog milijardera Kirila Šamalova 2013. godine, ali su se kasnije razišli.

Uprkos tome što Putinova porodica nije igrala direktnu poznatu ulogu u ruskoj invaziji, oni su pravno "najopravdanija“ meta pojedinačnih sankcija, rekao je za "Forbs" Viktor Vinkler, stručnjak za sankcije.

Osnovni cilj sankcija je kažnjavanje Putina zato što je naredio invaziju, objasnio je Vinkler, dodajući da ciljanje njemu "najdražih“ ljudi čini njegove ćerke i devojke "legalnimnijim“ metama sankcija od drugih Rusa koji se suočavaju sa kaznama, uključujući oligarhe i političare.

"Volstrit žurnal" je prošlog meseca izvestio da je Amerika odustala od ranijih planova da sankcioniše Кabajevu iz straha da bi ruski lider mogao da pojača napade kao odgovor. Nije prijavljeno da je Amerika promenila svoju odluku o sankcionisanju Кabajeve nakon izveštaja o planovima EU, iako su Vašington i Brisel zajedno koordinirali mnoge svoje sankcije.

"Tajna prva dama"

Otkako je počela "specijalna operacija Rusije", Alina se, navodno, sa decom se krije u Švajcarskoj. Ona važi za najtrofejniju ritmičku gimnastičarku u istoriji, sa dve olimpijske medalje, 14 medalja sa svetskih prvenstava i 25 medalja sa evropskih prvenstava.

Nakon što je otišla u sportsku penziju, vratila se politici i postala poslanica Putinove partije Jedinstvena Rusija. Godinama se spekulisalo o njihovoj tajnoj romansi, ako i o broju navodne vanbračne dece koje mu je rodila. Prva takva glasina pojavila se 2015. godine, a zatim se 2019. godine pričalo da je Alina rodila Putinove blizance. Jedan veliki ruski medij, moskovski Komsomolets preneo je ovu priču na svom sajtu, da bi ona odjednom bila izbrisana i nestala sa interneta.

Ruska istraživačka mreža "Insajder" je 2020. otkrila da je Alina danas multimilionerka sa važnom funkcijom. Bivša gimnastičarka navodno je imenovana za šefinu prokremljske Nacionalne medijske grupe sa godišnjom platom od 14 miliona dolara. Iako je "tajna prva dama", kako su je često zvali, vodila tolk-šou "Koraci do uspeha", nije poznato da je imala iskustvo u upravljanju medijima kada je postavljena na to mesto.

"Insajder" zasniva svoje podatke na procurelom poreznom zapisu za 2018. godine. Alinina plata je, kako se navodi, otprilike sedam puta veća od plate rukovodilaca u Gaspromu, ruskoj državnoj gasnoj kompaniji. Prosečna godišnja zarada u Rusiji prošle godine bila je manja od 10.000 američkih dolara.

Na "crnoj listi" i patrijarh

Kako piše "Gardijan", na meti sankcija EU naći će se i ruski patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril
Patrijarh Kirilfoto: Profimedia

Moskovski patrijarh je u više navrata davao blagoslove ruskoj vojsci, opisujući rat kao svetu borbu za zaštitu Rusije od, kako je on nazvao, "zapadnih pošasti" poput parada ponosa. On je glasno podržavao predsednika Putina, a crkva je zauzvrat dobijala ogromna finansijska sredstva, piše "Njujork Tajms".

- Videli smo da se Moskovska patrijaršija nije bavila teologijom, već je samo bila zainteresovana da podrži ideologiju države. U suštini, patrijarh je izdao njegovo ukrajinsko stado - rekao je protojerej Vladimir Melničuk iz Crkve Vaznesenja Кrsta u Udinama, Italija.

Bonus video:

01:26

Vladimir Putin na ruskom Savetu bezbednosti o međunarodnoj krizi u Ukrajini

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.