(BLOG UŽIVO) BAJDEN POTPISAO ZAKON KOJI UBRZAVA ISPORUKU ORUŽJA UKRAJINI: Raketni napadi na Odesu
Vladimit Putin, Foto: Printscreen, Profimedia

RATNO STANJE

(BLOG UŽIVO) BAJDEN POTPISAO ZAKON KOJI UBRZAVA ISPORUKU ORUŽJA UKRAJINI: Raketni napadi na Odesu

*SAD su uvele novi paket sakncija Rusiji *Ruske granate pogodile su rafineriju nafte u Lisičansku u istočnoj Ukrajini *Lideri grupe G7 su u zajedničkom saopštenju naveli da će pojačati ekonomsku izolaciju Rusije

Objavljeno: 23:57h

Činjenice:

  • Plenković posetio Kijev i sastao se sa Zelenskim
  • Od početka sukoba u Ukrajini poginulo 225 dece
  • SAD uvele sankcije Rusiji
  • Održan sastanak Bajdena, lidera G7 i Zelenskog
  • Ruske granate pogodile rafineriju nafte u Lisičansku
  • Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 75. dan

Sjedinjene Američke Države uvele su vize za oko 2.600 ruskih i beloruskih zvaničnika za koje tvrde da podrivaju ukrajinski suverenitet i krše ljudska prava u toj zemlji, saopštila je Bela kuća. Takođe, SAD su uvele i sankcije protiv tri ruske televizijske stanice i zabranile građanima SAD da pružaju knjigovodstvene i savetničke usluge Rusima.

Ruske granate pogodile su rafineriju nafte u Lisičansku u istočnoj Ukrajini, oštetivši proizvodne pogone, saopštio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj.

Lideri grupe G7 su u zajedničkom saopštenju naveli da će pojačati ekonomsku izolaciju Rusije i pojačati kampanju protiv ruske elite koja podržava ruskog predsednika Vladimira Putina.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o pooštravanju sankcija Rusiji i strategiji za obnovu Ukrajine.

1 / 12 Foto: Profimedia

Iz časa u čas:

23:50 Nekoliko požara usled ruskih raketnih napada na Odesu

Najmanje jedan od požara je u tržnom centru, prenosi Kijev Independent.

Početkom aprila ruski projektili su pogodili rafineriju nafte i skladišta goriva u gradu tokom napada u nedelju ujutro. Grad se naziva „matični grad“ Ukrajine i bio je meta ruskih snaga zbog pristupa luci.

23:25 Pulicer novinarima Ukrajine

Pulicerove nagrade dodelile su posebno priznanje novinarima Ukrajine. Organ za dodelu nagrada dodelio je ovo priznanje na osnovu „hrabrosti, izdržljivosti i posvećenosti istinitom izveštavanju“, koje su reporteri zemlje pokazali tokom višenedeljnih sukoba.

- Uprkos bombardovanju, otmicama, okupaciji, pa čak i smrti u svojim redovima, oni su uporni u nastojanju da pruže tačnu sliku užasne stvarnosti, čineći čast Ukrajini i novinarima širom sveta - napisao je Odbor za Pulicerovu nagradu.

23:15 Konašenkov: PVO oborio ukrajinski MiG 29, presreo Točku-U

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion MiG-29 i presreli raketu Točka-U i dva projektila Smerč, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Ruski PVO sistemi su tokom dana oborili avion MiG-29 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga iznad grada Severodonjecka. Ukrajinski projektil Točka-U presretnut je u blizini sela Ivanovka u oblasti Harkov, a dve rakete višecevnog raketnog sistema Smerč presretnute su u oblastima Bolšaja Kamiševaha i Izjum - preneo je Konašenkov i dodao da je šest helikoptera uništeno tokom noći projektilima Oniks u regionu Odeske. Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri ove navode.

22:50 Ažurirana mapa o situaciji u Ukrajini

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnovije ažuriranje odbrambenih obaveštajnih službi o situaciji u Ukrajini za 9. maj 2022.

22:28 Bajden potpisao zakon koji ubrzava isporuku SAD oružja Ukrajini

Džo Bajden je u ponedeljak ublažio ubrzanje američkih isporuka oružja Ukrajini kroz zakon zasnovan na merama iz Drugog svetskog rata koji je pomogao američkim saveznicima da pobede nacističku Nemačku, prenosi agencija Frans pres.

Američki predsednik je u Ovalnoj kancelariji u Beloj kući u Vašingtonu potpisao zakon o "lend-leaseu", rekavši da SAD podržavaju „borbu Ukrajinaca da brane svoju zemlju i svoju demokratiju od Putinovog brutalnog rata“.

22:06 Moldavija poziva na povlačenje vojske Rusije iz Pridnjestrovlja

Moldavija uz pomoć UN poziva na povlačenje ruske vojske sa teritorije Pridnjestrovlja, jer želi da pronađe mirno rešenje sukoba, izjavila je moldavska premijerka Natalija Gavrilica.

- Moldavija koristi platformu UN kako bi tražila povlačenje ruske vojske sa pridnjestrovske teritorije Moldavije i kako bi skrenula pažnju na kršenje ljudskih prava u regionu, koja su pod kontrolom nepriznatog režima. Zbog prisustva ovih tema u rezolucijama UN problem pridnjestrovskog sukoba je na dnevnom redu svetske zajednice - rekla je Gavrilica na brifingu.

Prema njenim rečima, Kišinjev želi da pronađe mirno rešenje za sukob, koje će omogućiti razvoj zemlje u korist svih građana.

21:44 Gutereš u Moldaviji: uticaj sukoba u Ukrajini dubok i dalekosežan

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je tokom zvanične posete Moldavije koja nije članica NATO-a da su posledice eskalacije sukoba Rusije protiv Ukrajine „previše zastrašujuće da bi se moglo razmišljati“.

Gutereš, koji je u ponedeljak stigao u glavni grad Moldavije Kišinjev, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare premijerke Natalijom Gavrilitom da je uticaj sukoba u susednoj Ukrajini „dubok i dalekosežan“.

- Duboko sam zabrinut zbog nastavka i mogućeg širenja rata koji Rusija vodi u Ukrajini. Suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije Ne smeju da budu ugroženi ili potkopani - dodao je on.

20:39 Ministarstvo odbrane SAD: Kongres da usvoji paket pomoći ukrajini od 33 milijarde dolara

Na brifingu u Pentagonu na periferiji Vašingtona, koji je u toku, portparol Ministarstva odbrane Džon Kirbi pozvao je Kongres SAD da usvoji zakon kojim bi se odobrio ogroman paket vojne i ekonomske pomoći Ukrajini od 33 milijarde dolara, kako bi nastaviti neprekidan dotok oružja nakon kraja ovog meseca. „

Portparol Pentagona je odbio da opiše trenutno stanje ukrajinsko-ruskih borbi u istočnom regionu Donbasa kao „zastoj“, kako je postavio pitanje novinar.

- Ne bismo to nazvali pat-pozicijom u klasičnom smislu. Mnogo artiljerije ide napred-nazad, a kontrola sela menja ruke između ruskih i ukrajinskih snaga. Ne vidimo da Rusi napreduju i verujemo da zaostaju za svojim rasporedom i ne ostvaruju mnogo geografske dobiti - izjavio je Kirbi.

19:59 Šolc poručio: Nemačka podržava Ukrajinu "moralno, finansijski i vojno - oružjem

Nemački kancelar Olaf Šolc sastao se danas u Berlinu sa Emanuelom Makronom. Govoreći na konferenciji za novinare između francusko-nemačkih pregovora, Šolc je rekao novinarima „mi stojimo rame uz rame sa Ukrajinom kao deo evropske porodice“.

- Sukob u Ukrajini bio je prekretnica u istoriji koja je zahtevala da evropske zemlje rade zajedno - rekao je kancelar dodajući da nemačka podržava Ukrajinu "moralno, finansijski i vojno — oružjem".

- Ne može biti da se granice u Evropi mogu pomerati nasiljem. I učinićemo sve što možemo da osiguramo da se rat ne proširi na druge zemlje i da poboljšamo naše odbrambene sposobnosti.

19:51 Natalija je sa decom provela dva meseca u bunkeru ispod Azovstala: Mislila sam da nećemo preživeti

Poslednja grupa civila, koji su bili zarobljeni u bunkeru ispod čeličane "Azovstal" u Mariupolju, stigla je sinoć u Zaporožje.

Humanitarni konvoj u kom je bilo oko 170 civila, stigao je u ovaj grad na jugoistoku Ukrajine pre nego što je pao mrak. U grupi je bilo 51 civil koji je spasen iz čeličane i oko 120 drugih koji su sami došli do punkta za evakuaciju koji je bio stacioniran kod uništenog tržnog centra.

Putovanje dugo 200 kilometara trajalo je dva dana, budući da su autobusi sa civilima dugo čekali da prođu provere na ruskim kontrolnim punktovima.

- Mislila sam da nećemo uspeti da preživimo. Trenutno nemam nikakve planove za budućnost - kaže Natalija, bivša radnica čeličane "Azovstal", koja je dva meseca provela u bunkeru ispod kompleksa fabrike.

18:34 Savet UN za ljudska prava u četvrtak o Ukrajini

Savet UN za ljudska prava održaće u četvrtak posebnu sednicu o navodnom kršenju ljudskih prava od strane Rusije tokom rata u Ukrajini, izjavio je zvaničnik UN. Kijev je prethodno zatražio od Saveta UN za ljudska prava da održi posebnu sednicu o Ukrajini zbog, kako su naveli, potrebe da Savet razmotri kontinuirano pogoršanje situacije u toj zemlji uključujući navode o masovnim žrtvama u Marijupolju.

Zahtev Ukrajine je podržalo više od 50 zemalja, prenosi Gardijan.

18:21 CNN: SAD isporučile haubice i municiju, obučavaju ukrajinske vojnike

SAD su isporučile više od 85 od 90 haubica, oružja dugog dometa, koje je obećano Ukrajini, kao i više od 110.000 od 184.000 komada municije za njih, izjavio je visoki američki odbrambeni zvaničnik.

On je rekao i da je više od 310 ukrajinskih vojnika završilo obuku, dok se još 50 trenutno obučava, a da novi dvonedeljni kurs o održavanju haubica počinje danas, preneo je CNN.

Najmanje 13 isporuka iz sedam različitih država stiglo je na različita mesta širom regiona, a u paketima su puške, rezervni delovi, hamviji, generatori i nekoliko dodatnih haubica, naveo je zvaničnik.

17:50 Oglasio se ruski ambasador u Poljskoj nakon napada

- Ne znam ni kako bih to nazvao. Ovo je neka vrsta igre koja nema nikakve veze sa pravilima civilizovanog ponašanja kojima nas naši zapadni partneri, uključujući Poljake, toliko voleda uče... Policija se na kraju pojavila, ali nakon što se razvila ova bahanalija. Upropastili su nam sveti praznik - Dan pobede. Ali, kako kažu, neće čekati - rekao je Sergej Andrejev.

17:46 Makron ocenio Putinov govor kao "ratnohuškački"

17:26 Poljski ministar izrazio žaljenje zbog napada na ambasadora Andrejeva

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, koji je i aktuelni predsedavajući Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), izrazio je žaljenje zbog napada na ambasadora Rusije u Poljskoj.

- Ono što se dogodilo danas tokom ceremonije polaganja venaca na grobove sovjetskih vojnika je incident koji nije smeo da se dogodi i nesumnjivo je za žaljenje. Diplomate imaju posebnu zaštitu bez obzira na politiku vlada koje predstavljaju - rekao je Rau na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

Ocenio je ovaj incident pogrešnim iako je, kako je kazao, "reč o ambasadoru zemlje kao što je Rusija koja vodi agresivnu politiku prema svojim susedima".

17:11 Makron o članstvu Ukrajine u EU

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da će verovatno biti potrebno nekoliko decenija da Ukrajina bude potvrđena kao članica Evropske unije.

On dodaje da je Ukrajina "već član" evropske porodice zbog svoje "borbe i hrabrosti".

Makron je takođe rekao Evropskom parlamentu u Strazburu da se nada da će EU "brzo napredovati po pitanju pridruživanja Ukrajine".

Ukrajina je popunila svoj drugi upitnik kao deo procesa prijave za EU.

16:34 - Rusija osuđuje napad na ambasadora u Poljskoj

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ooglasilo se povodom napada na ruskog ambasadora u Poljskoj.

- Neonacisti su još jednom pokazali svoje lice i ono je krvavo - rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Napad se dogodio kada su Sergej Andrejev i drugi zvaničnici ruske ambasade otišli ​​da polože vence na groblju u Varšavi. Bio je to čin sećanja na sovjetske vojnike poginule u borbi protiv nacističke Nemačke u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

Demonstranti su rekli lokalnim medijima da crvena supstanca kojom je ambasador poliven treba da predstavlja krv Ukrajinaca koju su prolili ruski vojnici u sadašnjoj invaziji, prenosi BBC.

Komentarišući napad, Zaharova je optužila Zapad da je "postavio kurs za reinkarnaciju fašizma".

15:56 - Ukrajina traži posebnu sednicu Saveta UN za ljudska prava

Kijev je zatražio danas od Saveta UN za ljudska prava da održi posebnu sednicu o Ukrajini zbog, kako su naveli, potrebe da Savet razmotri kontinuirano pogoršanje situacije u toj zemlji uključujući navode o masovnim žrtvama u Mariupolju.

Aktuelna situacija zahteva urgentnu pažnju Saveta s obzirom na navode o ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava u Buči i drugim oblastima Ukrajine, te na navode o masovnim žrtvama u Mariupolju, poručila je ukrajinska ambasadorka pri UN Jevgenija Filipenko u pismu predsedniku Saveta UN za ljudska prava u koje je Rojters imao uvid.

Pismo nosi današnji datum i potpisalo ga je još 55 zemalja.

15:47 - Fon der Lajen: EU će dati mišljenje o članstvu Ukrajine narednog meseca

Evropska komisija namerava da da svoje mišljenje o članstvu Ukrajine u EU u junu, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

U tvitu je napisala da se razgovaralo o "evropskom putu" Ukrajine.

- Radujem se dobijanju odgovora na upitnik za članstvo u EU - dodala je ona.

Fon der Lajen je u svom tvitu upotrebila fotografiju na kojoj razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom sastanka G7 u nedelju.

15:28 - Putin učestvovao u šetnji "Besmrtni puk"

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je u šetnji "Besmrtni puk" sa portretom svog pokojnog oca u rukama.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putinfoto: Profimedia

Ova šetnja je deo tradicije ta Dan pobede, kada ljudi marširaju gradovima sa portretima svojih predaka koji su poginuli u Drugom svetskom ratu.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putinfoto: Profimedia

15:11 - Zelenski traži hitno otvaranje ukrajinskih luka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas da se hitno učini sve kako bi se otvorile ukrajinske luke koje su blokirane ruskim akcijama i omogućio izvoz žitarica.

- Važno je sprečiti krizu hrane u svetu izazvanu agresivnim akcijama Rusije - naveo je Zelenski u postu na Telegram nalogu posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom koji je bio u poseti Odesi, prenosi Rojters.

On je dodao da se moraju preduzeti hitni koraci za otvaranje ukrajiskih luka i omogućio izvoz žitarica.

14:24 - Krenuli novi napadi na Azovstal

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da ruske snage, uz podršku tenkova i artiljerije, sprovode „olujne operacije“ na čeličanu Azovstal.

14:00 - Ambasadora u Varšavi zalili sirupom

Ambasador Rusije u Poljskoj, nije poliven crvenom farbom kako se prvo spekulisalo, nego slatkim sirupom.

13:40 - Razgovarali Si i Šolc

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je nemačkog kancelara Olafa Šolca da se moraju uložiti svi napori da se ukrajinski sukob ne pretvori u "situaciju kojom se ne može upravljati", prenose kineski državni mediji.

U video pozivu između dva lidera, Si je citiran kako je rekao Šolcu:

- Moraju se uložiti svi napori da se izbegne intenziviranje i širenje ukrajinskog sukoba, što bi moglo dovesti do nesavladive situacije - rekao je Si.

Kineski državni mediji navode da je Si takođe pozvao Nemačku da učestvuje u Inicijativi za globalnu bezbednost, širokom i nejasnom okviru koji je kineski predsednik izneo prošlog meseca i koji podržava princip „nedeljive bezbednosti“, koncept na koji se poziva Rusija da bi opravdala svoju invaziju na Ukrajinu.

12:09 - Ruski ambasador u Poljskoj poliven crvenom bojom

Ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev navodno je poliven danas crvenom farbom nakon što je u Varšavi pokušao da položi venac na grob sovjetskih vojnika.

11:45 - Putin pohvalio ovogodišnju vojnu paradu u Moskvi

Glavni komandant ruske kopnene vojske general Oleg Saljukov rekao je danas na konferenciji za novinare da je ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio organizaciju parade povodom Dana pobede.

- Vrhovni komandant se zahvalio, dao je visoku ocenu za momke koji su učestvovali - rekao je Saljukov, koji je i komandovao paradom.

1 / 4 Foto: Profimedia

11:18 - Medinski: Pregovori sa Ukrajinom nisu stali

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da mirovni pregovori nisu stali i da se vode na daljinu, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks.

Moskva je optužila Kijev da odugovlači pregovore i da koristi izveštaje o "zločinima koje su počinile ruske snage u Ukrajini" kako bi podrila pregovore.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

11:00 - Sirene se čuju u Kijevu

Nedugo pošto je na Crvenom trgu u Moskvi završena parada u prestonici Ukrajine čule su se sirene za vazdušnu opasnost.

10:45 - Četiri rakete ispaljene na Odesu

Ukrajinska vojska saopštila je da su četiri visoko precizne rakete Oniks ispaljene sa poluostrva Krim pod ruskom kontrolom pogodile oblast Odese na jugu Ukrajine.

Za sada nema više detalja.

10:35 - Prva reakcija Kijeva na Putinov govor

10:00 - Uoči Putinovog govora i Zelenski imao poruku za svet

09:47 - Putin potpisao ukaz o dodatnoj pomoći porodicama vojnika

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o dodatnim merama za podršku porodicama vojnika.

09:40 - Putin se obraća sa Crvenog trga: NATO nije hteo da nas čuje, izvršili smo preventivni otpor agresiji

09:00 - Počinje parada pobede u Moskvi

08:57 - Zelenski: Pobedili smo tada, pobedićemo i sada

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se povodom Dana pobede i poručio da će Ukrajina pobediti u ratu.

- Borimo se za slobodu naše dece i zato ćemo pobediti. Nikada nećemo zaboraviti šta su naši preci uradili u Drugom svetskom ratu koji je ubio više od osam miliona Ukrajinaca. Uskoro će biti dva dana pobede u Ukrajini. A neko ih neće imati. Tada smo pobedili. Sada ćemo pobediti. I Hreščatik će videti paradu pobede – Pobedu Ukrajine! Srećan Dan pobede nad nacizmom! Slava Ukrajini - napisao je Zelenski na Telegramu.

08:40 - Stoltenberg poslao poruku Putinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg iskoristio je Dan pobede da pozove ruskog lidera da odmah prekine rat u Ukrajini.

On je za nemački list Di Velt rekao da bi Putin trebalo da povuče svoje trupe iz Ukrajine i započne mirovne pregovore.

- Čvrsto stojimo na strani Ukrajine i nastavićemo da pomažemo zemlji da ostvari svoje pravo na samoodbranu - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg kaže da je ruski predsednik redovno koristio svoje obraćanje od 9. maja da širi neistine o Zapadu i kritikuje NATO: „Očekujem da će Putin ponovo 9. maja ove godine širiti laži o NATO-u i Zapadu u celini“.

On je odbacio tvrdnje Rusije da je NATO delovao agresivno, insistirajući da je to odbrambeni savez izgrađen da obezbedi mir i podržava vrednosti slobode i demokratije.

08:35 - "Nećemo ostati ravnodušni ako Finska uđe u NATO"

Zamenik ruskog šefa diplomatije rekao je da Moskva neće ostati ravnodušna u slučaju da Finska postane članica NATO

08:20 - Šta bi Putin danas mogao da kaže?

Još malo je ostalo do početka parade povodom Dana pobede, a mnogi danima strahuju šta bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da uradi. Do sada se spekulisalo da bi ruski lider mogao da objavi kraj rata u Ukrajini, dok drugi sugerišu da bi on baš ovu priliku mogao da iskoristi za zvaničnu objavu rata.

07:42 - Moskva tvrdi da je oborila ukrajinski Su-25

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov tvrdi da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili u nedelju ukrajinski jurišni avion Su-25, bespilotnu letelicu Bajraktar u blizini Zmijskog ostrva, i još dve bespilotne letelice u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Njegove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno potvrditi, a Ukrajina se još nije oglasila ovim povodom.

07:33 - Evakuisani iz Mariupolja stigli u Zaporožje

1 / 5 Foto: Profimedia

07:13 - Prve dame u zagrljaju

Prva dama SAD Džil Bajden boravila je juče u nenajavljenoj poseti zapadnoj Ukrajini, gde se sastala sa prvom damom Ukrajine Olenom Zelenski.

07:10 - I Bugarska traži izuzeće od embarga EU na rusku naftu

Bugarska neće podržati novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije ako ne dobije izuzeće od predložene zabrane kupovine ruske nafte, rekao je sinoć zamenik premijera Asen Vasilev.

- Naša pozicija je vrlo jasna. Ako bude izuzeća za neke zemlje, i mi želimo da dobijemo to izuzeće. Ako to ne dobijemo, nećemo podržati sankcije - rekao je Vasilev za nacionalnu televiziju BNT.

07:07 - Hoće li Putin danas proglasiti rat?

Svi sa strepnjom očekuju govor Vladimira Putina danas u Moskvi, a Rusija poručuje da je besmislica da će na Dan pobede objaviti sveopšti rat Ukrajini.

Moskva je do sada poricala da je u ratu, umesto toga nazivajući borbe u Ukrajini "specijalnom vojnom operacijom“.

Međutim, zapadni zvaničnici spekulišu da bi predsednik Vladimir Putin mogao da iskoristi paradu da najavi eskalaciju vojne akcije.

07:04 - Danas proslava Dana pobede u Moskvi

U Moskvi će danas biti održana parada povodom Dana pobede, kojoj će prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin.

1 / 6 Foto: Profimedia

07:03 - Rusi stanovnicima Zaporožja uzimaju dokumenta?

Stanovnicima područja Zaporoške oblasti oduzeta su lična dokumenta, saopštio je generalštab oružanih snaga Ukrajine najnovije ažuriranje, rekavši da će ih Rusija vratiti „na osnovu učešća u svečanom događaju povodom Dana pobede.”

Takođe se navodi da je „neprijatelj“ „izvršio aktivne pripreme za svečane parade“ na Krimu, koji je Rusija zauzela 2014.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.