ESPRESO RETROSPEKTIVA: Bajden proglasio stanje KATASTROFE, skandalozne izjave LAVROVA, šta se dešava sa PUTINOM?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/AHMED JALIL, Profimedia

6 KLJUČNIH DOGAĐAJA

ESPRESO RETROSPEKTIVA: Bajden proglasio stanje KATASTROFE, skandalozne izjave LAVROVA, šta se dešava sa PUTINOM?

Izdvojili smo trenutna bitna politička dešavanja, kao i vremenske nepogode koje su zadesile svet

Objavljeno: 13:28h

Espreso vam ovog petka donosi šest ključnih događaja koji su se dogodili u svetu tokom protekle nedelje, a ovde možete videti o čemu smo pisali prošle sedmice u našoj retrospektivi!

Izdvojili smo trenutna bitna politička dešavanja, kao i vremenske nepogode koje su zadesile svet. Evo koji događaji su se ove nedelje našli na listi.

1. U CENTRU PUTINOVOG RODNOG GRADA POSTAVLJENA ČUDNA INSTALACIJA - Sastoji se od 1 reči

Nešto prilično čudno pojavilo se u centru Sankt Peterburga, rodnom gradu ruskog predsednika Vladimira Putina. U pitanju je neobična umetnička instalacija koja se sastoji od jedne reči: "ZAMEŠTIM", što bi u slobodnom prevodu sa ruskog značilo "zameniti".

Svako slovo instalacije je prvo slovo nekog od međunarodnih brendova koji su obustavili poslovanje u Rusiji nakon početka specijalne operacije u Ukrajini i uvođenja zapadnih sankcija kao odgovora na potez Rusije.

Na instalaciji se ističu i logotipi tih kompanija - Z za Zaru, A za Adidas, M za McDonald's...

Stotine međunarodnih kompanija povukle su se iz Rusije u znak protesta nakon što je Putin 24. februara naredio početak operacije u Ukrajini.

2. PUSTINJSKA OLUJA POGODILA IRAK - Oblak narandžaste prašine prekrio prestonicu

Deo Iraka je ponovo bio prekriven oblakom narandžaste prašine u nedelju, nakon najnovije peščane oluje koje su postale sve češće.

"Letovi su obustavljeni na aerodromima u Bagdadu i Nadžafu zbog pešcane oluje", izjavio je portparol Službe civilnog vazduhoplovstva DŽihad al-Divan.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/AHMED JALIL

Bolnice u Nadžafu primile su 63 osobe koje su imale respiratorne probleme, a većina njih je napustila bolnicu nakon što im je ukazana pomoć.

Vlasti su upozorile građane da ostanu u zatvorenom prostoru.

Iračane je kada su se probudili dočekalo nebo oker boje i debeo pokrivač prašine koji je prekrio puteve i zgrade narandžastim filmom.

Vidljivost je bila slaba i vozači su držali upaljene farove da bi videli put.

3. "NIJE IZGLEDAO DOBRO, ALI TO NIJE PARKINSONOVA BOLEST" - Spekulacije o zdravlju ruskog lidera uzele maha

Od američkog senatora Marka Rubija, preko univerzitetskih profesora - politologa, do britanskih tabloida, čini se da se mnogi dobro razumeju u zdravlje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Tokom 12-minutnog video-snimka sa sastanka s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, Putin je prikazan kako se pogrbljen, čvrsto pridržava za sto, te kako udara nogom, dok mu je lice bilo primetno natečeno.

Taj video je uzburkao duhove komentatora na društvenim mrežama, uključujući i bivšu poslanicu Konzervativne stranke Velike Britanije Luiz Menč, koji su na Tviteru došli do zaključka da ruski predsednik ima Parkinsonovu bolest.

Tu tvrdnju takođe su izneli i brojni britanski tabloidi. Njihovi tekstovi i drugi medijski sadržaji uključivali su komentare profesora strateških komunikacija, nekoliko političkih analitičara i stručnjaka za govor tela. Ali među njima nije bilo lekara.

"Pravi neurolozi to verovatno neće komentarisati jer su naučeni da nikada ne komentarišu zdravlje osoba koje nisu njihovi pacijenti", rekao je za DW Džon Hardi, neurogenetičar s britanskog Instituta za istraživanje demencije.

Naglašavajući činjenicu da je on neurogenetičar, a ne neurolog, Hardi je podelio svoje mišljenje o Putinovom zdravstvenom stanju kao neko ko se bavi proučavanjem bolesti mozga.

"Po mom mišljenju, nema znakova parkinsonizma", kaže on. "On nije izgledao dobro, ali to nije Parkinsonova bolest."

4. BAJDEN PROGLASIO STANJE KATASTROFE - Najveći šumski požar u Americi razorio Novi Meksiko

Vatrogasci su usporili napredovanje najvećeg šumskog požara u Sjedinjenim Državama pošto su jaki vetrovi popustili u sredu, kada je predsednik Džo Bajden odobrio proglašnje katastrofe koja donose nova finansijska sredstva udaljenim delovima Novog Meksika koje je razorio požar od početka aprila.

Požar u kojem je već izgorelo 166 kuća proširio se sa 266 kvadratnih kilometara koliko je zahvatio u petak na 393 kvadratna kilometra.

Pepeo, koji je vetar nosio 11 kilometara, pao je na Las Vegas, gradić od 13.000 stanovnika u Novom Meksiku, a vatrogasci se bore da spreče približavanje požara naselju.

Vatrogasni šefovi rekli su da koriste period relativno mirnog i hladnog vremena kako bi sprečili da se vatra približi malom gradu u Novom Meksiku Las Vegasu i drugim selima raštrkanim duž frontova požara koji se menjaju. Avioni i helikopteri ispuštali su sa neba smeše crvenog usporivača vatre, dok su zemaljske posade čistile drvo i četke da bi izgladnjile vatru duž ključnih frontova.

5. NOVI ŠAMAR RUSIJI - Evropska unija uvodi šesti paket sankcija

- Šesti paket sankcija podrazumeva potpuni zabranu uvoza sve ruske nafte, pomorskim i konpenim cevovodima, i sirovu naftu i rafinisanu - rekla je Fon der Lajen.

1 / 4 Foto: Profimedia

Šesti paket sankcija uključuje i isključenje Sberbanke i drugih većih ruskih banaka iz SWIFT-a.

- Prekinućemo snabdevanje sirovom naftom iz Rusije u roku od šest meseci a uzvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine - rekla je predsednica Evropske Komisije (EK).

Evropska komisija će mozda poštedeti Mađarsku i Slovačku od primene embarga na kupovinu ruske nafte, koji je u pripremi, zbog visoke zavisnosti te dve zemlje od ruske nafte, izjavila su danas dva zvaničnika EU.

Mađarska, koja uveliko zavisi od ruske nafte, više puta je saopštila da neće potpisati sankcije koje se odnose na energiju. Slovačka je takođe jedna od zemalja EU koja se najviše oslanja na ruska fosilna goriva.

6. LAVROV NIKAD OŠTRIJE KRITIKOVAO ZELENSKOG - Skandalozne izjave napravile haos

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nikad oštrije kritikovao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Lavrov je rekao da "činjenica da je (Zelenski) Jevrejin ne poriče nacističke elemente u njegovoj zemlji".

"Verujem da je i Adolf Hitler imao jevrejske krvi u sebi", dodao je Lavrov.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Zelenski može da se zalaže za mir ako prestane da izdaje naređenja svojim nacističkim snagama koja su na granici zločina", dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izvinio se nakon što je njegov ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je nacistički lider Adolf Hitler imao "jevrejsku krv", saopštio je Izrael.

Putin se izvinio u razgovoru sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.